Baszk Nacionalista Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Baszk Nacionalista Párt
Euzko Alderdi Jeltzalea
Partido Nacionalista Vasco

Adatok
ElnökAndoni Ortuzar

Alapítva1895
SzékházSabin Etxea
Ibáñez de Bilbao
16
Bilbao, Spanyolország
Ifjúsági tagozatEuzko Gaztedi
Tagok száma24,650 [3] (2019)

Ideológiabaszk nacionalizmus
kereszténydemokrácia
szociáldemokrácia
konzervatív liberalizmus
Politikai elhelyezkedésJobbközép és balközép között [1][2]
Parlamenti jelenlétKépviselőház (baszk mandátumok):
6 / 18
Szenátus (baszk mandátumok):
10 / 15
Baszk Parlament:
28 / 75
Baszkföld önkormányzati képviselők száma:
1 017 / 2 628
Európai pártEurópai Demokratikus Párt
EP-frakcióÚjítsuk meg Európát
Weboldala

A Baszk Nacionalista Párt (baszkul: Euzko Alderdi Jeltzalea, spanyolul: Partido Nacionalista Vasco rövidítése: EAJ-PNV) egy baszkföldi kereszténydemokrata, szociáldemokrata és konzervatív liberális szellemiségű párt, mely egyben a baszk nacionalizmust is képviseli. A párt Spanyolországban Baszkföld és Navarra autonóm közösségekben illetve Franciaország baszk megyéiben működik. Emellett a pártnak a mai napig működnek delegációi a baszk emigrációkban.

A pártot 1895-ben alapította Sabino Arana, amivel a Spanyol Szocialista Munkáspárt után a második legrégebb óta működő politikai párt Spanyolorszgágban.

Ideológia[szerkesztés]

A párt legfőbb ideológiája a baszk nacionalizmus, a párt magát "demokratának, humanistának, felekezettől függetlennek tartja, amely nyitott a haladásra és a fejlődésre. Habár a párt elsősorban kereszténydemokrata értékű, hagyományosan inkább a balközép oldalon tartják számon a pártot. A párt ellenezte az ETA baszk terrorszervezet működését, a pártot többször is megtámadta az ETA terrorszervezet radikális baloldali úgynevezett "nacionalista baloldali" csoportja.

Története[szerkesztés]

A párt 1895-ben alapult meg, katolikus konzervatív pártként, melynek legfőbb célja Baszkföld függetlensége volt. A párt egészen 1923-ig a helyi társadalom minden területén jelen volt, ám ettől az évtől Miguel Primo de Rivera autoriter rezsimében, a párt törvényen kívülivé vált, emiatt földalatti szervezetként működött a párt tovább.

A spanyol polgárháború kitörésekor a párt szétesett. A párt egyik szárnya a katolikus egyházzal szimpatizált és antikommunista szellemiségű volt, a markánsan jobboldali szárny az egységes Spanyolországot támogatta, emellett voltak antifasiszta irányzatok is a pártban.

A háború után a párt számos tagja emigrációba vonult. A párt a Franco-korszak alatt illegalitásban maradt. A párt komoly szerepet játszott a demokratikus átmenet alatt jobbközép, centrista pártként Baszkföld jogállásáról szóló státusz nyilatkozat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2013) „España: crisis y recortes” (spanish nyelven) (pdf). Revista de ciencia política (Santiago) 33, 175. o. (Hozzáférés: 2016. január 4.) „Convergencia i Unió (CiU) y el Partido Nacionalista Vasco (PNV-EAJ) son los partidos nacionalistas de centro-derecha en Cataluña y el País Vasco, respectivamente” 
  2. Political parties, Basque Society: Structures, Institutions, and Contemporary Life. University of Nevada Press, 177. o. (2005). ISBN 978-1-877802-25-6 [halott link]
  3. Los partidos se atribuyen ocho veces más militantes de los que admiten pagar cuotas. Público, 28/07/2019.