Baszk Parlament

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Baszk Parlament (Eusko Legebiltzarra
Parlamento Vasco)
OrszágSpanyolország
Típusaegykamarás regionális törvényhozás
Létrehozva1982
HázelnökBakartxo Tejeria
2022-
PártBaszk Nacionalista Párt
AlelnökTxarli Prieto
2020-
PártBaszkföld Szocialista Pártja
Második alelnökEva Blanco
2016-
PártBaszkföldi Egységpárt
TitkárIñigo Iturrate
2016 -
PártBaszk Nacionalista Párt
[
Baszk Parlament weboldala]
A Wikimédia Commons tartalmaz Baszk Parlament témájú médiaállományokat.

A Baszk Parlament, Baszkföld autonóm közösségének, egykamarás, törvényhozó testülete. Megválasztják Baszkföld kormányfőjét, jóváhagyja a helyi költségvetést valamint ellenőrzi és előmozdítja a Baszk kormány működését.

Történelem[szerkesztés]

A Baszk Parlament az 1936-os baszk alaptörvény nyomán jött létre. Ebben meghatározták Baszkföld és a Spanyol állam közti munkamegosztást, az autonómia hatásköreit. Azonban a spanyol polgáháború és Francoék győzelme lehetetlenné tette az autonómia megvalósulását.

A Baszk Parlament 1979-ben jött létre, amikor életbe lépett Baszkföld alaptörvénye. Az első ülésre 1980. március 31-én került sor a Guernica-fa mellett, egyben az egykori baszk fueróknak is szimbóluma volt. A második ülésre Bilbaóban került sor a Bizcayai Kirendeltség épületében került sor. A harmadik ideiglenes ülésre Álavában került sor.[1] 1982-ben került jelenlegi helyére a parlament.

Választási rendszer[szerkesztés]

A Baszk Parlamentnek összesen 75 mandátuma van, amely Baszkföld három tartományának a lakóit képviseli: Álava, Guipúzcoa és Vizcaya. Mindegyik tartományban egyenként 25 mandátumot lehet megválasztani. A parlament összes ülését a régió mindkét hivatalos nyelvén meg kell tartani: spanyolul és baszkul.[2]

A képviselők megválasztásakor fontos cél, hogy a női képviselő-jelöltek is egyenlő eséllyel induljanak: A zárt listás, arányos képviseleti szavazáson kell lennie női jelöltnek a férfi mellett. Jelenleg a parlament 40 női és 35 férfi képviselőből tevődik össze.

A parlament jelképe egy tölgyfa-szobor, amelyet Nestor Basterretxea(wd) baszk szobrászművész készített. Jelképezi egyben a hagyományos, baszk gyűléseket a Guernica-fa alatt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Parlamento Vasco. (Hozzáférés: 2023. április 2.)
  2. Bello, Carlos Medina: 12J: Urkullu gana en el País Vasco y Feijoó suma su cuarta mayoría absoluta en Galicia (spanyol nyelven). espanadiario.net , 2020. július 12. (Hozzáférés: 2020. július 14.)