Baszkföldi Egységpárt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Baszföldi Egységpárt
Euskal Herria Bildu

Adatok
ElnökArnaldo Otegi

Alapítva2012

IdeológiaBaszk függetlenség[1]
Baloldali nacionalizmus
Aberzale baloldal
Szocializmus[2]
Politikai elhelyezkedésBalközép és Szélsőbaloldal[3] között
Parlamenti jelenlétKépviselőház (baszk mandátumok):
5 / 23
Szenátus (baszk mandátumok):
2 / 20
Baszk Parlament:
21 / 75
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Baszföldi Egységpárt
Euskal Herria Bildu
témájú médiaállományokat.

A Baszkföldi Egységpárt (baszkul: Euskal Herria Bildu) egy baszkföldi, regionális pártszövetség, amely a nacionalista, függetlenségpárti baloldali és szélsőbaloldali pártokat fogja össze. Az úgynevezett baloldali arbertzale pártokat fogja össze.

Története[szerkesztés]

2011-ben alakult a párt először, válaszreakcióként, hogy a Spanyol Legfelsőbb Bíróság visszautasította a Sortu (magyarul: Alkotás) nevű baloldali baszk nacionalista párt nyílvántartásba vételét. Az új párt olyan szociáldemokrata pártokból állt, mint a Baszk Szolidaritás (Eusko Alkartasuna) vagy az Alternatíva (Alternatiba) és olyan független személyiségekből, akik a helyi baloldali nacionalista mozgalmakból jöttek illetve a betiltott Batasuna párt tagjai, at ETA baszk terrorszervezet politikai szárnya. a Bildu pártot is betiltatta a Spanyol Legfelsőbb Bíróság, ami miatt Bilbaóban tüntetések voltak. Ezt követően feloldották a tiltást és a pártot bejegyezték.[4]

A 2011-es önkormányzati választáson a párt 26%-ot kapott baszk regionális képviseletben, második lett a Baszk Nacionalista Párt mögött. A párrt elnyert képviselői helyeket San Sebastianban, Bilbaóban, Vitoria-Gasteizben és Pamplonában. Az ez évi navarrai regionális választáson 7 mandátumot szerzett a párt és a helyi ellenzékbe került. A 2012-es baszkföldi regionális választáson a párt bejutott a helyi parlamentbe: Laura Mintegi listavezetésével 21 mandátumot szereztek és a Baszk Nacionalista Párti, Iñigo Urkullu vezette helyi kormány ellenzéke lett a párt.[5][6]

A párt 2015-ben került kormánykoalícióba: az ez évi navarrai regionális választáson a helyi baloldali pártokból és a Podemoszból álló koalíció része lett. Uxue Barkos navarrai kormányában a Baszkföldi Egységpárt adta a regionális igazságügyi és rendvédelmi tárcát María José Beaumont személyében valamint a régió vidékfejlesztési, környezetvédelmi tárcáját Isabel Elizalde személyében. Ekkor a párt 8 mandátumot szerzett az 50 mandátumból, amivel 14%-ot ért el.

2014-ben a párt az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal európai parlamenti franckió része lett.

A 2020-as baszkföldi regionális választáson a párt 22 mandátumot nyert, ebből 3 mandátumot volt ETA-tag nyert: Arkaitz Rodríguez, Iker Casanova és Ikoitz Arrese.[7]

Ideológia[szerkesztés]

A párt elkötelezett a baloldal iránt, a baszk nacionalizmus és szuverenitás miatt, emellett a társadalmi igazságosságban is hisznek. A pártnak vannak helyi szervezetei a francia részen illetve Navarrában is.

Kiállnak a nők és férfiak közti egyenlőség, az oktatás védelme, nemzetközi együttműködések mellett és elítélik a rasszizmust és xenofóbiát.[8]

Emellett valódi társadalmi változást hirdetnek, amelynek keretében a gazdaságot az "állampolgárok szolgálatának" eszközeként használnák: létrehoznának Baszkföldön egy közcélú takarékbankot, amellyel igazságosabb újraelosztás lenne.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. POLITIFILE: Euskal Herria Bildu (EH Bildu) - Basque Country Unite. Progressive Spain . (Hozzáférés: 2022. szeptember 8.)
  2. Parties and Elections in Europe. www.parties-and-elections.eu
  3. Basque ruling party wants to include "right to decide" in new regional charter”, El País, 2018. február 7. (Hozzáférés: 2019. november 11.) (angol nyelvű) 
  4. Spanish Constitutional Court lifts ban on Bildu. Xinhua News. [2011. május 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 24.)
  5. EFE. „Urkullu asume desde hoy el reto de llegar a acuerdos con otros partidos”, El Mundo , Unidad Editorial Información General S.L.U., 2012. október 22. (Hozzáférés: 2019. május 20.) (spanyol nyelvű) 
  6. Elecciones Parlamento Vasco (spanyol nyelven). EITB. [2014. május 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 20.)
  7. Tres expresos de ETA entre los 22 diputados de Bildu en el Parlamento Vasco
  8. EH Bildu lleva a las instituciones mociones contra los "discursos xenófobos". (Hozzáférés: 2022. október 8.)
  9. Nor gara. (Hozzáférés: 2022. október 8.)