Barlangi óriáscsótány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Barlangi óriáscsótány
A nőstény felülről
A nőstény felülről
és alulról
és alulról
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Alosztály: Szárnyas rovarok (Pterygota)
Alosztályág: Újszárnyúak (Neoptera)
Öregrend: Polyneoptera
Rend: Csótányok (Blattodea)
Öregcsalád: Blaberoidea
Család: Eleventojó csótányok (Blaberidae)
Alcsalád: Blaberinae
Nem: Blaberus
Audinet-Serville, 1831
Faj: B. giganteus
Tudományos név
Blaberus giganteus
(Linnaeus, 1758)
Szinonimák
 • Blabera mexicana Saussure, 1862
 • Blabera stollii Brunner von Wattenwyl, 1865
 • Blatta gigantea Linnaeus, 1758
 • Blatta livida Gronovius, 1764
 • Blatta scutata Seba, 1765
 • Sisapona marginalis Walker, F., 1868
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Barlangi óriáscsótány témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Barlangi óriáscsótány témájú médiaállományokat és Barlangi óriáscsótány témájú kategóriát.

A barlangi óriáscsótány (Blaberus giganteus) a rovarok (Insecta) osztályának csótányok (Blattodea) rendjébe, ezen belül az eleventojó csótányok (Blaberidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A barlangi óriáscsótány előfordulási területe Közép-Amerikában és Dél-Amerika északi részén van. Gyakran tartják terráriumokban díszállatként.

Megjelenése[szerkesztés]

A Föld egyik legnagyobb csótányfaja. A hím 7,5 centiméter hosszú, a nőstény pedig 10 centiméteresre is megnőhet.[1]

Életmódja[szerkesztés]

E rovarfaj természetes élőhelye a trópusi esőerdők, ahol faodvakban, barlangokban és a sziklák repedéseiben él.[2] A nedves és árnyékos helyeket részesíti előnyben. Főleg elbomló, rothadó növényekkel táplálkozik, de mindenevőként az elpusztult állatok tetemeit is elfogyasztja. Egyéb táplálékai a gyümölcsök, a magok és a denevérek ürüléke, azaz a guanó. Élőhelyétől és táplálékától függően, akár 20 hónapot is élhet.[3]

Szaporodása[szerkesztés]

A barlangi óriáscsótány a szaporodási időszakban a kémiai jelzésekre hagyatkozik a párkeresésben. Először a nőstény jelez a hímeknek, aztán pedig a hím bocsát ki olyan feromonokat, amelyek megnyugtatják a nőstényt és párzásra késztetik.[4] A kis csótányok több vedlésen is átmennek, mire felnőtté válnak.[5]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Huang. C. Y., Sabree, Z. L. and Moran, N.A. 2012. Genome Sequence of Blattabacterium sp. Strain BGIGA, Endosymbiont of the Blaberus giganteus Cockroach. Journal of Bacteriology. 194: 4450-4451.
 2. Smith, A. J. and Cook, T, J. 2008. Host Specificity of Five Species of Eugregarinida Among Six Species of Cockroaches (Insecta:Blattodea). Comparative Parasitology. 75: 288-291.
 3. Bidochka, M.J., St. Leger, R.J., and Roberts, D.W. 1997. Induction of Novel Proteins in Manduca sexta and Blaberus gigantus as a Response to Fungal Challenge. Journal of Invertebrate Pathology. 70: 184-189.
 4. Sreng, L. 1993. Cockroach Mating Behaviours, Sex-Pheromones, and Abdominal Glands (Dictyoptera, Blaberidae). Journal of Insect Behaviour. 6: 715-735.
 5. Kambhampati, S. 1995. A Phylogeny of Cockroaches and Related Insects Based on DNA Sequence of Mitochondrial Ribosomal RNA genes. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 92:2017-2020.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Blaberus giganteus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.