Barázdálttönkű kígyógomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barázdálttönkű kígyógomba
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák (Fungi)
Törzs: Bazídiumos gombák (Basidiomycota)
Osztály: Agaricomycetes
Rend: Agaricales
Család: Mycenaceae
Nemzetség: Mycena
Tudományos név
Mycena polygramma
(Bull.) Gray (1821)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Barázdálttönkű kígyógomba témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Barázdálttönkű kígyógomba témájú médiaállományokat és Barázdálttönkű kígyógomba témájú kategóriát.

A barázdálttönkű kígyógomba
mikológiai jellemzői
Étkezési érték:
fogyasztásra alkalmatlan
Életmód
Tráma
Spórapor

szaprotróf

lemezes

fehér
Kalap
Lemezek
Tönk

púpos

tönkhöz nőttek

csupasz

A barázdálttönkű kígyógomba (Mycena polygramma) a kígyógombafélék családjába tartozó, Európában és Észak-Amerikában honos, nem ehető gombafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A barázdálttönkű kígyógomba kalapjának átmérője 2-3 (5) cm, alakja kúpos, közepén mindig púp található. Felszíne nedvesen nyálkás. Széle a kalap feléig áttetszően bordázott. Színe szürkésbarna, a közepén sötétebb árnyalattal. Húsa fehéres vagy szürkésbarnás, vékony, törékeny. Íze és szaga nem jellegzetes, esetleg gyengén liszt- vagy retekszerű lehet.

Közepesen sűrűn álló lemezei felkanyarodók vagy tönkhöz nőttek. Színük szürkés, a lemezél sárga vagy narancsszínű. Spórapora fehér. Spórái oválisak, sima felszínűek, méretük 7,5-10 x 5-7 μm.

Tönkje 3-8 (10) cm magas és 0,2-0,4 cm vastag. Alakja hengeres, karcsú, esetleg görbülhet. Színe a kalapéval megegyezik, felszíne finoman korpázott lehet. Jól vagy kevésbé kivehetően, de mindig hosszanti irányban bordázott.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A többi − szintén nem ehető vagy mérgező − kígyógombával lehet összetéveszteni, tőlük bordázott tönkje alapján különíthető el.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Inkább Európában honos, szórványosan Észak-Amerikában is megtalálható. Magyarországon gyakori. Lombos és fenyőerdőben él, főleg korhadó tuskón, fatörzsön, vagy körülötte a talajon lehet megtalálni. Júniustól októberig terem.

Nem ehető.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Barázdálttönkű kígyógomba a Miskolci Gombász Egyesület (MIGE) honlapján}