Banca Națională a României

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Román Nemzeti Bank (Banca Națională a Românie)
BNR logo.jpg

Alapítva 1880. április
Típus központi bank
Székhely  Románia, Bukarest
Elnök Mugur Isărescu

Román Nemzeti Bank (Románia)
Román Nemzeti Bank
Román Nemzeti Bank
Pozíció Románia térképén
é. sz. 44° 25′ 56″, k. h. 26° 05′ 58″Koordináták: é. sz. 44° 25′ 56″, k. h. 26° 05′ 58″
A Román Nemzeti Bank weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Román Nemzeti Bank témájú médiaállományokat.
Román Nemzeti Bank
BNR - clădirea nouă.jpg
Cím 030031 Bukarest Strada Lipscani 25.
Építési adatok
Építési stílus késő eklektika
Védettség műemlék

A Román Nemzeti Bank (Banca Națională a României, BNR) Románia központi bankja, amelyet 1880. áprilisban alapítottak. Székhelye Bukarestben található.

A bank felelős a román lej kibocsátásáért, a monetáris politika kialakításáért, a devizatartalék képzéséért, valamint a devizaárfolyamokért.[1]

A bank elnöke 1990–1999 között és 2000. óta Mugur Isărescu.[2]

Története[szerkesztés]

A bank első elnöke Ion Câmpineanu volt. Eugeniu Carada neve is a Nemzeti Bankhoz kapcsolódik, mivel a bank alapítója és igazgatója volt, de a bank elnöki tiszséget nem fogadta el.

1916-ban a központi hatalmak várható támadása előtt a bank értékeit Moszkvába küldték megőrzésre, de ezek többsége soha nem került vissza az országba.

1959. július 28-án egy hat romániai zsidóból álló felfegyverzett csoport, a Román Kommunista Párt tagjai (Alexandru Ioanid, Paul Ioanid, Igor Sevianu, Monica Sevianu, Sașa Mușat és Haralambie Obedeanu) állítólag 1 600 000 lejt, akkori árakon mintegy 250 000 USA dollárt rabolt el a bankból. A tárgyaláson a különböző ideológiákon alapuló vádak mellett semmilyen indítékot nem mutattak be a rablásra, sem arra vonatkozó bizonyítékot, hogy a csoport követte volna el. Noha a vádlottakat azzal gyanúsították, hogy a pénzt cionista szervezeteken keresztül Izraelnek akarták juttatni, ez nem valószínű, mivel az összeg román lejben volt, amit akkoriban sehol nem lehetett kemény valutára váltani. Ezért sokan úgy vélik, hogy a rablás nem is történt meg.

Székhelye[szerkesztés]

A bank székháza az 1920-as években

A bank régi székháza, amely a Lipscani utcára néz, egyik legimpozánsabb banki épület Romániában, és műemléki védettséget élvez. Az épület egy régi fogadó helyén található, amelyet Șerban Cantacuzino építtetett. 1882. február 26-án Cassien Bernard és Albert Galleron[3] építészeket bízták meg a bankpalota tervezésével. A 19. század végi eklekticizmus stílusát mutató épület, neoklasszicista elemekkel, 1884. július 12. és 1890. június között épült Nicolae Cerchez vezetésével.

A banknak a Doamnei utcára néző szárnyának alapkövét 1937-ben helyezték el, maga az építkezés 1942 és 1944 között történt Ion Davidescu vezetésével. Ez az épületrész neoklasszicista stílusú, de érződik rajta a két világháború közötti racionalizmus hatása is.

Feladatai[szerkesztés]

A bank feladatai:

  • a monetáris- és devizapolitika kialakítása és megvalósítása;
  • a hitelintézetek enegdélyezése, szabályozása és felügyelete, valamint a fizetési forgalom felügyelete a pénzügyi stabilitás érdekében;
  • bankjegyek és érmék kibocsátása Románia területén;
  • a devizaárfolyamok rendszerének kialakítása és felügyelete;
  • Románia tartalékaival való gazdálkodás.

Hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a National Bank of Romania című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]