Ballér István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ballér István
Született1760. augusztus 28.
Gerőháza
Elhunyt1835. április 2. (74 évesen)
Porrogszentkirály
Állampolgársága
Nemzetiségemagyarországi szlovén
Foglalkozásalelkész,
író,
pedagógus
SablonWikidataSegítség

Ballér István egyes forrásokban Balliér István (szlovénül Števan Baler) (Gerőháza, 1760. augusztus 28.Porrogszentkirály, 1835. április 2.) magyarországi szlovén evangélikus lelkész, író, tanító, Somogy esperese.

A Tótságban született a mai Gerőházán, Magyarszombatfa közelében. Elemi iskoláit az Őrségben végezte, utána Nemescsón, a szlovén evangélikusok egyik központjában tanult. Miután az elemi iskolát elvégezte, a soproni evangélikus líceumban kezdett el tanulni, ahol aztán fel is szentelték.

Kántortanítóként a Vas vármegyei Kissomlyón munkálkodott. 1784-ben a mai Porrogszentkirályon kezdett el lelkészkedni és tanítani. A községben somogyi szlovén kisebbség élt, amelynek anyanyelvén misézett a templomban illetve tanított. Vendül keletkeztek egyházi énekei, illetve iskolai anyagot szerkesztett. Bár egy rendelet betiltotta a vend használatát, ő azonban nem tett eleget ennek. Emiatt fel is jelentették, de haláláig őrizte a vendet Porrogon.
1805-ben esperessé választották, és a somogyi iskolák tanfelügyelőjévé nevezték ki, amit haláláig betöltött.

Halálával a porrogi szlovén kisebbség asszimilációja már megállíthatatlanná vált. Sírja a község temetőjében, az evangélikus lelkészek számára fenntartott helyen fellelhető.

Források[szerkesztés]

  • Vili Kerčmar: Evangeličanska cerkev na Slovenskem, Murska Sobota, 1995