Bajtai Kornél

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Bajtai Kornél, vajdasági magyar újságíró, műfordító, humán-erőforrás szakember.

Tanulmányai[szerkesztés]

A Szabadka melletti Királyhalom településen született és nőtt fel. A szabadkai Közgazdasági Karon diplomázott pénzügyi-számviteli szakon 2003-ban.

Újságírói pályafutása[szerkesztés]

Egyetemi évei alatt kezd írni, szerkesztője a szülőfalujában működő Teleház által kiadott ingyenes helyi kisújságnak, amelynek az eredeti neve Királyhalmi Hírmondó volt. Miután az önkormányzat a falu lakosainak megkérdezése nélkül a település nevét az akkori Bácsszőlősről a második világháború előtti Királyhalomra változtatta, a lapban egy körkérdést indítottak, amelyben a falu lakosait a település nevéről kérdezték. Ebben a felmérésben a Bácsszőlős név elsöprő győzelmet aratott, ami után a lap nevét Bácsszőlősi Hírmondóra nevezték át. Ezzel a Teleház és a falu vezetése között kialakult egy konfliktus, ez volt az első összetűzése a politikával.

2003-ban, már a diploma megszerzése előtt az egyetlen szerbiai nyomtatott magyar nyelvű napilap, a Magyar Szó szabadkai szerkesztőségében kezd dolgozni. Kezdetben a művelődési rovaton dolgozik, majd belpolitikai témákat kezd feldolgozni, riportokat, véleménycikkeket ír. Emellett a lap Biznisz nevű üzleti mellékletének a főmunkatársa lesz. Első nagyobb riportja egy a magyarsága miatt hátrányosan megkülönböztetett kismamáról szól, akit egy egészségügyi intézmény vezetője diszkriminál. A cikk megjelenése után az igazgatót leváltották.

Riportot készít [1]a horvátországi Antin faluban, ahol egyes szemtanúk arról meséltek, hogy a Jugoszláv Néphadsereg helyszínen tartózkodó alakulatai aknamezőre kényszerítették az ott maradt lakosokat a kilencvenes évekbeli háborúskodás során. A srebrenicai népirtás tízéves évfordulójáról a helyszínről tudósít.

2006-ban a Magyar Szó átszervezése keretében, amelynek során a lap központi szerkesztősége Újvidékről Szabadkára kerül, először annak belpolitikai szerkesztője, majd deszkfőnöke lesz.

2008-2009-ben egy rövid időre politikai szerepet vállal, majd visszatér a laphoz, amelynek akkor Pressburger Csaba a főszerkesztője. Szerkesztőként dolgozik.

2011-ben, amikor a Magyar Nemzeti Tanács, az ott többséggel rendelkező Vajdasági Magyar Szövetség kezdeményezésére gyorsított eljárásban, egy koncepciós perre hasonlító folyamat során leváltja Pressburgert,[2] aki nem volt hajlandó alávetni magát a párt egyre önkényesebb és erőszakosabb diktátumának, tevékeny szerepet vállal annak a tüntetésnek[3] a megszervezésében, amelyen néhány százan vettek részt az MNT székháza előtt az ülés időtartama alatt. A menesztett főszerkesztő helyére a politikum Varjú Mártát, a lap addigi újságíróját nevezi ki.

2012-ben, amikor rendes eljárásban kiírják a főszerkesztői pályázatot elindul Varjú Márta ellenében. A politikai ellenszél ellenére a szerkesztőségi szavazáson igen szoros eredménnyel 50-42 arányban alulmarad. Mivel ez a helyzet rámutatott, hogy a szerkesztőség gyakorlatilag kettészakadt, Pásztor István a VMSZ elnöke nyomására Varjú Márta főszerkesztő-helyettessé nevezi ki Bajtait.

Ebben a minőségében Bajtai Kornél nevéhez fűződik a lap online kiadásának megújítása és megerősítése, a közösségi médiában való fokozott jelenlét. Az online kiadás irányítása lehetőséget biztosított számára, hogy az egyre inkább pártszócsővé váló nyomtatott lap mellett némi függetlenséget is becsempésszen az internetes változatba.

2014-ben, a Szerb Haladó Párttal egyre inkább összeforró VMSZ vezetése úgy látja, eljött az idő a médiatér megtisztítására. Bajtait minden tisztségétől megfosztják és ismét a lap szabadkai lokális újságírója lesz.

2015-ben több kollégájával együtt részt vesz a Magyar Mozgalom nevű civil szervezet megalakításában.

2012 és 2016 között a Pannon Rádió Pannon Reggeli című műsorának társműsorvezetője lesz. Az addig átlagos hallgatottságú műsor rövid időn belül a hallgatók kedvencévé válik. A műsorvezetőket meghívják a kunfehértói zenei fesztiválra és a Pataki Gyűrű díj gálaműsorának is ők a házigazdái. A műsor kiérdemli [4]a Vajdasági Magyar Újságíró Egyesület szakmai díját. 2016-ban a politikai nyomásgyakorlás keretében Bodzsoni István igazgató leveszi őt műsorról, tulajdonképpen kirúgja.[5]

2016-ban megtagadja egy olyan munkaszerződés aláírását, amely jogszerűtlen módon a lap újvidéki szerkesztőségébe sorolná őt át, ezért felmondást kap.[6] Bírósági pert indít a lap ellen, amelyet harmadfokon meg is nyer.[7]

Még ugyanebben az évben több kirúgott kollégájával közösen elindítja a Szabad Magyar Szó nevű hírportált, amely a mai napig a legolvasottabb vajdasági magyar online médium.

2017-ben több társával a Családi Kör nevű nyomtatott hetilap tulajdonosává válik, annak igazgatójaként dolgozik egy éven át. Ezt követően visszavonul az aktív újságírástól.

2023-tól jegyzetei jelennek meg a Szabad Magyar Szó felületén és a Családi Kör hetilapban.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

2008-ban Pásztor István felkérésére, aki a VMSZ megújítását tűzte ki zászlajára, a szabadkai önkormányzatban elvállalja a vállalkozásfejlesztési tanácsosi funkciót. Ebben a minőségében többek között az ő nevéhez fűződik a szabadkai gazdasági vásár beindítása és erősítése. Mivel a párt ekkor már egyre inkább egyszólamúvá válik, amiből ő kilóg, 2009-ben távozik tisztségéről és visszatér a Magyar Szóhoz.

2015-ben alapító tagként vesz részt a Magyar Mozgalom megalakításában. Ezt a civil szervezetet a VMSZ politikájával elégedetlen pártpolitikusok, a szabadkai Népszínház magyar társulatának színművészei és a Magyar Szó kirúgott újságírói, valamit számos más polgár, értelmiség hozta létre. Bajtai az MM elnökségi tagja egészen 2021-ig.

Műfordítói munkássága[szerkesztés]

2020-ban az ő fordításában jelent meg Edo Jaganjac szarajevói sebészprofesszor Szarajevói hercegnő[8] című regényének magyar nyelvű kiadása, amely a hatalomhoz közeli média és művelődési körök bojkottja ellenére is hatalmas sikert ért el a vajdasági magyar körökben, közel kétezer eladott példánnyal. Könyvbemutatók voltak többek között Szabadkán,[9] Horgoson, Bajmokon, de Budapesten és Szarajevóban[10] is.

2023-ban újabb, hasonló témájú kötetet fordít le. Feđa Štukan szarajevói színész Blank című könyvének magyar változata várhatóan 2024-ben jelenik meg.

HR-szakemberként[szerkesztés]

2015-ben, miután a Magyar Szótól felmondást kap, a kaposvári Viapan Group szerbiai toborzójaként kezd dolgozni. Néhány éven belül létrehozza a vállalat szerbiai irodáját, egy hatékony csapattal. Emellett a tevékenység kibővül Bosznia-Hercegovina és Horvátország területére is.

2023-tól kezdődően HR tapasztalataival a Tisza Cipő cégcsoportot segíti HR-Marketing menedzseri minőségben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://drive.google.com/file/d/15MC3h8CTl-cP7quNS1YsyRZyC6GBTcgL/view?usp=sharing
  2. https://index.hu/kultur/media/2011/06/23/levaltottak_a_vajdasagi_magyar_szo_foszerkesztojet/” 
  3. https://szmsz.press/2021/06/24/egy-foszerkesztolevaltas-kovetkezmenyei-megtanultuk-e-a-lecket/” 
  4. Ez itt a Pannon Fünf (magyar nyelven). Magyar Szó Online, 2014. november 26. (Hozzáférés: 2023. október 25.)
  5. Magločistač: BÚCSÚ A MIKROFONOKTÓL. Magločistač, 2016. május 31. (Hozzáférés: 2023. október 25.)
  6. mozgalom, magyar: Magyar Mozgalom (angol nyelven). Magyar Mozgalom. (Hozzáférés: 2023. október 25.)
  7. Magločistač: Dva bivša člana redakcije Mađar so-a dobila tužbe protiv ovog lista zbog ukidanja njihovih radnih mesta. Magločistač, 2020. július 30. (Hozzáférés: 2023. október 25.)
  8. Szupernap: Szarajevói hercegnő · Edo Jaganjac · Könyv (magyar nyelven). Moly, 2023. március 15. (Hozzáférés: 2023. október 25.)
  9. Szarajevói hercegnő (könyvbemutató Szabadkán) (magyar nyelven). Videa. (Hozzáférés: 2023. október 25.)
  10. Szarajevói hercegnő - Sarajevska princeza könyvbemutató Szarajevóban” (hu-HU nyelven).