Baccio d’Agnolo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Baccio D'Agnolo szócikkből átirányítva)
Baccio d’Agnolo
123 le vite, baccio d'agnolo.jpg
Született
1462. május 19.
Firenze
Elhunyt
1543. március 6. (80 évesen)
Firenze
Állampolgársága olasz
Foglalkozása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Baccio d’Agnolo témájú médiaállományokat.
A Palazzo Bartolini Salimbeni

Baccio D'Agnolo (eredetileg Bartolomeo Baglioni), (Firenze, 1462. május 19. – Firenze, 1543. március 6.) itáliai fafaragó, szobrász és építész. Szülővárosában élt és alkotott.

A Baccio a Bartolomeo név beceneve, családnevét pedig apja, Angelo gúnyneve - Bárány - után használta. Fafaragóként kezdte, 1491 és 1502 között a Santa Maria Novella templomon és a Palazzo Vecchión dolgozott. Miután szobrászként hírnevet szerzett, érdeklődése az építészet felé fordult, és Rómába ment tanulni. A 16. század elején már Simone Pollaióval dolgozott a Palazzo Vecchión, és 1506-ban megbízták azzal, hogy fejezze be a firenzei dóm kupolájának dobját. Ezt a munkáját Michelangelo kritizálta, ezért befejezetlen maradt.

D'Agnolo tervezte a Villa Borgherinit, a Palazzo Bartolini Salimbenit, és más palotákat is. A Bartolini-Salimbeni palotán bevezetett újításai nem nyerték el a firenzeiek tetszését. Ő tervezte a Santo Spirito-templom harangtornyát is. Az ő műhelyében tanult Michelangelo, Andrea Sansovino, Antonio da Sangallo (az idősebb), Giuliano Sangallo és Raffaello Sanzio.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Baccio D'Agnolo című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.