Büszkeség és balítélet (film, 2005)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Büszkeség és balítélet
(Pride & Prejudice)
2005-ös francia–brit–amerikai film

Pride & Prejudice London Bus.jpg
Rendező Joe Wright
Producer Tim Bevan
Eric Fellner
Paul Webster
AlapműJane Austen: Büszkeség és balítélet
Műfaj
Forgatókönyvíró Deborah Moggach
Főszerepben
Zene Dario Marianelli
Operatőr Roman Osin
Vágó Paul Tothill
Jelmeztervező Jacqueline Durran
Díszlettervező Katie Spencer
Gyártás
Gyártó Focus Features
Ország Franciaország
 Egyesült Királyság
Nyelv angol
Forgatási helyszín Burghley House
Játékidő 129 perc
Költségvetés $28 000 000 USD
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó magyar UIP-Duna Film
BemutatóEgyesült Királyság 2005. szeptember 16.
USA 2005. november 23.
magyar 2006. február 2.
Korhatár12 II. kategória (F/2922/J)
Bevétel $121 147 947 USD
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Büszkeség és balítélet témájú médiaállományokat.

A Büszkeség és balítélet egy 2005-ben bemutatott romantikus filmdráma Jane Austen azonos című művének adaptációja Joe Wright rendezésében.

Történet[szerkesztés]

A történet a 18. század vidéki Angliájában játszódik. A Bennet család: Mr. és Mrs. Bennet és öt lányuk, Jane, Elizabeth (Lizzy), Mary, Catherine (Kitty) és Lydia Longbournban él. Mrs. Bennet szándéka, hogy még Mr. Bennet halála előtt férjhez adja mind az öt lányát, de ez nem egyszerű. Elizabeth nem akar férjhez menni, kivéve akkor, ha megtalálja az igaz szerelmet.

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Mr. Bingley, a módos agglegény kerül Mrs. Bennet célkeresztjébe, aki nemrég költözött Netherfieldbe, a Bennet család szomszédságába, húgával, a gőgös Caroline-nal és legjobb barátjával, Mr. Darcyval. Mr. Bingleyt elvarázsolja a szelíd és gyönyörű Jane. Mr. Darcy érdeklődni kezd Lizzy iránt, de a lány nem tudja legyőzni az első találkozáskor történt sértésből fakadó ellenszenvét. Jane és Bingley úgy tűnik, révbe ér és Mrs. Bennet méltán reménykedhet az előnyös házasságban.

A netherfieldi bál Elizabeth számára igen kellemetlenül alakul, miután ifjú katonatiszt hódolója, Wickham nem jelenik meg, és Mr. Collins lelkész, a család távoli rokona és apja örököse, az est alatt a lányra erőlteti kellemetlen társaságát. A bálon újra vitába keveredik Mr. Darcyval. Bár Lizzy számára nem éppen jól alakuló bál nem sok jót szerzett, nővére, Jane annál jobban reménykedik.

Mindenkit meglepetésként ér Bingley és barátja hirtelen elköltözése. Lizzy úgy véli, hogy ez is Darcy műve, hogy elszakítsa Bingleyt Janetől. Lizzy elutazik Mr. Collinshoz, hogy meglátogassa legjobb barátnőjét Charlottot aki hozzáment Mr. Collinshoz. A tartózkodása alatt ellátogatnak Mr. Collins pártfogójához Lady Chaterin de Bourghoz aki Dárcy nagynénje. A látogatás alatt Elizabeth találkozik Mr. Darcyval aki nagynénjénél tartózkodik. Fitzwiliam ezredestől megtudja, hogy barátja Mr. Darcy nemrégiben megmentette egyik barátját egy előnytelen házasságtól. Elizabeth arra vél következtetni, hogy Darcy Bingleyről és Janeről beszél. Darcy hirtelen megkéri Elizabeth kezét, elmondja, hogy mennyit vívódott döntésével de szereti Elizát. Eliza visszautasítja és fejéhez vágja az összes sérelmét, Mr. Dárcy gőgjét, büszkeségét, Mr. Wichammel való bánását és nővére boldogságának tönkretevését. Mr. Darcy másnap átad Elizának egy levelet, melyben megmagyarázza, hogy mi is történt valójában. Mr.Wichem végül nem a lelkészi pályát választotta mint az mondta egykor Darcz apjának de jogot tartott egy kisebb vagyonra. Mr. Darcy 3 ezer fontot adott neki. Wicham az összes pénzét elmulatta és adósságokat hagyott maga után amiket Mr. Darcy kifizettetett.

Ezek után megszakította vele a kapcsolatát de Wicham behálózta Mr. Darcy húgát akinek évi jövedelme 30 ezer font. Wicham el akarta szöktettetni de mikor megtudta, hogy a pénzből semmit se fog ő látni elhagyta Mr. Darcy húgát. Ami Janet illeti pedig Mr. Darcy a családtagok modorát kifogásolta. Anyja és húgai neveletlen viselkedését és néha az apjáét bár beismerte, hogy Eliza és Jane viselkedése makulátlan. Elizabeth ezen szavak után kezdett rájönni, hogy igazából Mr. Darcynak van igaza. Elizabeth sokat szenvedett ezek után és egyre jobban kezdett neki tetszeni Mr. Darcy. Miután hazaért Kentből rokonai Mr és Mrs Gardnier elhívták, hogy jöjjön velük egy kirándulásra. Elizabeth szívesen elfogadta. Útközben betértek Mr. Darcy gyönyörű vidékére, hogy megnézzék a kastélyt. Elizabeth úgy hitte hogy Mr. Darcy még Londonban tartózkodik így szívesen ment ő is. Nagy meglepetésére egyszer csak összefutott Mr. Darcyval mind a ketten nagyon nagy zavarba voltak és Lizzy sűrűn mondta, hogy úgy hitte hogy Darcy még Londonba van. Darcy próbált kedves lenni hogy megmutassa a lánynak, hogy beismerte modortalan viselkedését és, hogy fontolóra vette a lány szavait.

Miután Lizzy gyorsan elköszönt Mr. Darcytól, Darcy ellátogatott a fogadójukba, ahol meghívta őket hozzájuk ebédre. Lizzi az ebéd alatt valamelyest összeismerkedett Mr. Darcy húgával, akit nagyon kedves teremtésnek tartott. Mikor visszaértek a fogadóba, Lizzy levelet kapott nővérétől, Janetől, melyben közölte Lizzyvel, hogy húguk Lydia elszökött egy katonatiszttel, Mr. Wichammal. Lizzy kiborul és Mr. Darcy is szemtanúja az eseményeknek. Úgy vélte, hogy ez az ő hibája. Lizzy apja és nagybátya Lydiát kereste Londonba, hogy még megmentsék a család becsületét. Végül Mr. Darcy időt és pénzt áldozva megtalálta Lydiáékat és pénzt adva Wichamnek rávette, hogy vegye el Lydiát. így a család becsülete megmenekült. Lizzi később szerzett tudomást, hogy Mr. Darcy mennyit segített így már hálája és szeretete a férfi iránt lassan átalakult szereleme de tudta, hogy nem sok esély van már a boldogságára hisz elutasította egykor a férfit. Mr. Bingley és Mr. Darcy visszajöttek Londonból. Mr. Bingley elment a Benett családhoz és megkérte Jane kezét. A család nagyon boldog volt hisz végre teljesült álmuk. Mr. Darcy is elkísérte de azt mondta, hogy másnap el kell utaznia. Elizabethet meglátogatta Mr. Darcy nagynénje Chaterin de Bourgh aki olyan pletykákat hallott hogy unokaöccse megkérte Lizzy kezét. Sürgősen meg akarta cáfoltatni vele ezt a hírt és meg akarta esketni, hogy soha nem mond igent. Lizzy végül bevallotta, hogy nem kérte meg a kezét de nem ígérhette meg, hogy nemet mond ha unokaöccse megkérné a kezét. A Lady mérgesen távozott azzal a szándékkal, hogy meglátogatja unokaöccsét és elmond neki mindent.

Hajnalban Lizzy kiment a rétre sétálni, mert nem tudott aludni. Ahogy sétált egyszer csak a távolban Mr. Darcyt látta ahogy feléje közeledik. Mr. Darcy elmondta, hogy nála járt a nagynénje és nagynénje szavaiból olyan remény kelt benne amilyen még sohasem. Elmondta, hogy érzései a lány iránt még mindig ugyanolyanok és mondja meg Lizzy, hogy az ő érzései ugyanolyanok-e mint áprilisban? Lizzy hallgatott és ekkor Mr. Darcy úgy látta, hogy a lány érzései teljesen megváltoztak és bevallotta, hogy szereti és nem akar tőle többé elválni. Megkérte újra Lizzy kezét aki igent mondott és végül Lizzy apja is az áldását adta a házasságra, mert meglátta, hogy Lizzy mennyire szerelmes Mr. Darcyba. Anyja nagy örömére már mind a három lánya férjhez megy.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Elizabeth Bennet Keira Knightley Gubás Gabi
Mr. Darcy Matthew Macfadyen Szabó Sipos Barnabás
Mary Bennet Talulah Riley Vadász Bea
Jane Bennet Rosamund Pike Kiss Anikó
Lydia Bennet Jena Malone Zsigmond Tamara
Catherine "Kitty" Bennet Carey Mulligan Szénási Kata
Mr. Bennet Donald Sutherland Kristóf Tibor
Mrs. Bennet Brenda Blethyn Szabó Éva
Charlotte Lucas Claudie Blakley Kéri Kitty
Mr. Charles Bingley Simon Woods Bozsó Péter
Caroline Bingley Kelly Reilly Spilák Klára
Mr. George Wickham Rupert Friend Viczián Ottó
Mr. William Collins Tom Hollander Czvetkó Sándor
Lady Catherine de Bourgh Judi Dench Halász Aranka
Anne de Bourgh Rosamund Stephen
Fitzwilliam ezredes Cornelius Booth Németh Gábor
Mrs. Gardiner Penelope Wilton Győri Franciska
Mr. Gardiner Peter Wight Konrád Antal
Mrs. Reynolds Meg Wynn Owen Vennes Emmy
Georgiana Darcy Tamzin Merchant Árkosi Kati
Betsy Sinead Matthews Béli Titanilla

Díjak, jelölések[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]