Bátrak földje

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bátrak földje
Műfaj teleregény

Rendező Kalamár Tamás
Főszereplő

Ország magyar Magyarország
Nyelv magyar
Évadok 1
Epizódok80
Gyártás
Producer
Gyártó Paprika Studios
Sugárzás
Eredeti adó RTL Klub
Eredeti sugárzás kezdete2020. január 1.
További információk

A Bátrak földje kosztümös magyar telenovella. Első epizódját 2020. január 1-jén mutatta be az RTL Klub televíziós csatorna.

Történet[szerkesztés]

A sorozat egy bárókisasszony, egy hű szolgálólány, és két rivális férfi igaz szerelemért való küzdelméről szól. A romantikus történet 1865-ben játszódik, amikor a rang és a származás ereje még legyőzhetetlennek tűnt. Ám a szívnek már akkor sem lehetett parancsolni, így a Bátrak földje szereplői a hazugságok, az intrikák, de még akár életek kockáztatása árán is készek mindent megtenni a boldogságért, a sikerért és a happy endért.

Szereplők[szerkesztés]

Név Színész Jellemzés
Rokoczay Anna bárónő Szász Júlia A 21 éves Anna nem elégszik meg a társadalom által ráosztott nemes szerepével, és úgy véli, hogy az élethez elengedhetetlen a mindent elsöprő szenvedély. A szülei által erőltetett, rendes és biztonságos házasság és gyerekvállalás helyett tanulni szeretne, felfedezni, megismerni a világot. Tudja, hogy küldetése van az életben, csak még nem biztos benne, hogy mi is az.
Rokoczay Károly báró Ilyés Róbert Élet-halál ura a városban, csak attól tart, hogy örökösei egyszer majd elherdálják mindazt a hatalmat és vagyont, amit ő eddig felépített. Családja, alkalmazottai, szolgái félik és tisztelik. Hűvös és számító, aki az emberekre is úgy tekint, mint kedvenc játékában, a sakkban a bábukra.
Rokoczay Jozefin báróné Fodor Annamária Anna édesanyja. „Jégkirálynő” izzó vágyakkal. Számára minden a hatalomról és az irányításról szól. Mindenre és mindenkire aszerint tekint, hogyan tudná a saját érdekei szerint használni. Ha valami megtetszik neki, azt megszerzi, ha valami nem tetszik neki, attól megszabadul – mindkettőt bármi áron.
Rokoczay Móric báró Jaskó Bálint A Rokoczay ház majdani örököse, akinek minden a látszatról szól. Azt akarja, hogy őt tartsák a legjóképűbbnek, a leggazdagabbnak, a legokosabbnak, a legmindenebbnek. Leginkább apja tiszteletét szeretné elnyerni, egyelőre sikertelenül. A gazdag, becsvágyó aranyifjú a kiskapu-keresés királya.
Rokoczay Ilona bárónő Kardos Kíra Ilona Anna húga, jól nevelt úri kisasszony. Bájos, cserfes, életvidám kislány, aki alig várja, hogy végre ő is szerelmes legyen. Kíváncsi, barátságos és kreatív. Igyekszik másoknak segíteni, de nem mindig gondolja végig, hogy tettei milyen következményekkel járhatnak.
Vető Mariska Takács Nóra Diána Jozefin élesnyelvű komornája, tele energiával. Folyton matat, pörög, szeret nyüzsögni, sokat fecseg. Sokat morgolódik, de szórakoztató, és a gondjára bízottakért bármire képes lenne. Az izgalmakat hajhássza, de sokszor türelmetlen, könnyen el is unja a dolgokat. Impulzív, néha sekélyes és szemtelen. Özvegy. A fia, Zalán, a szeme fénye.
Vető Zalán Koltai-Nagy Balázs Zalán egy aranyszívű lovag, aki egy kovácslegény testébe született. Karizmatikus, igazságos, becsületes. Azonban ami a szívén, az a száján, és ez bizony bajba szokta sodorni. Ha valamit nagyon akar, akkor azt kemény munkával meg is szerzi. Sokszor az az érzése, hogy többre hivatott, mint hogy Rokoca kovácsa legyen, de nem tudja megmagyarázni, miért.
Torzsa Sándor Kenderes Csaba Sándor egy 22 éves borász. Rebellis, forrófejű, impulzív, és szenvedélyes. Mer nagyot álmodni, és tenni sem fél álmaiért. Legfőbb bánata, hogy még túl fiatal volt 1848-ban, így nem vehetett részt a szabadságharcban. Bár szülei mindig csitítanák, Sándor a céljaiért és elveiért akár az életét is adná. Hisz abban, hogy jobb a fájdalom, mintha az ember semmit sem érez.
Csizmadia Imre Bárnai Péter A 24 éves Imre Rokoca zsandárhadnagya, korábban pedig a monarchia katonája volt. Özvegyember, egy kisfiúval, aki úgy gondolja, felesége halálával magát a szerelmet is örökre elveszítette. Kicsit régimódi, puritán, becsületes és büszke. Ösztönösen tudja, mi helyes és mi helytelen. Morális értékrendjét igyekszik a köz javára fordítani. Sokan árulónak tekintik a városban, pedig Imre csakis a legjobbat akarja hazája népének.
Torzsa Mihály Csőre Gábor Mihály Sándor édesapja – egy jómódú borász, aki igyekszik a saját keze munkájával előteremteni a családja jövőjét. Magabiztos, büszke, tiszteletet parancsoló parasztember. Erős az igazságérzete, önfeláldozó, a családjáért bármire képes. Egykor az életét adta volna Magyarország függetlenségéért, de ma már a családja biztonsága érdekli leginkább.
Torzsa Terka Dér Denisa Terka Sándor elkötelezett, gyakorlatias édesanyja. Gondoskodó, óvó, odaadó anya és feleség. Mindig kedves, mindig elfoglalt, és mindig engedelmes. Barátságos és bizalomkeltő, de tud nagyon kemény is lenni, főleg, ha a szerettei biztonságáról van szó. Ráérez, hogyan lehet az emberekről gondoskodni, mire van szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat.
Torzsa Gyula Berencsy Martin Gyula Sándor öccse. Bátor, sokszor szemtelen. Határozott, okos, céltudatos. Büszke rá, hogy nem tart semmitől. Keményen megdolgozik azért, amit el akar érni, de hajlamos a kapkodásra, és néha olyan csatákba is belemegy, amikbe nem kellene.
Torzsa Borika Pintye Júlia Bori jólelkű teremtés, bár néha kicsit akaratos. Okos és szemfüles kislány.
Csizmadia Zsuzsa Tóth Ildikó Zsuzsa asszony szeretett férje a háborúban halt meg, és gyermekei közül is csak Imre maradt életben. Így Zsuzsának nincs nagyobb vágya, mint hogy Imre és Palika biztonságban éljenek. Ugyanakkor Zsuzsa nem mer új embereket megkedvelni, abban a félelmében, hogy őket is elveszítheti. Komor, sztoikus, sokszor gyanakvó, de figyelmes és lojális a szövetségeseihez.
Csizmadia Palika Kuna Márk Károly Palika ötéves, szeretetre méltó és szeretetéhes kisfiú. Édesanyját olyan korán elvesztette, hogy nem is emlékszik rá. Elsősorban nagymamája neveli, de Palika akkor a legboldogabb, amikor az apjával lehet. Erre azonban Imre foglalkozása és titkolt bűntudata miatt csak kevés esély adódik.
Bodza Katica Litauszky Lilla Katica, a bárókisasszony 21 éves szobalánya. Erdélyi árva, akit kislányként fogadtak be a kastélyba, hogy Anna szolgálója legyen. Azóta ő lett a kisasszony legfőbb bizalmasa és legjobb barátnője is. Katica igazi romantikus, reménytelenül szerelmes típus. Nem könnyen bízik meg másokban, de ha valaki elnyeri a bizalmát, onnantól hűséges barátot nyer vele. Katicának azonban van egy olyan titka amit még Anna sem ismer.
Baba Spolarics Andrea A sejtelmes tekintetű Baba az erdőben, egy ekhós szekérben él. A cigányasszonyt a legtöbben boszorkánynak tartják, sokan félnek tőle, amit Baba jól ki is használ: így el tudja titkolni, hogy igazából arany szíve van. Tudását gyógyításra, varázslásra, jövendölésre és bábaságra egyaránt használja. Így egyszerre kiközösített pária és becsben tartott kincs, aki a város gyermekeit segíti világra.
Torzsa Rózsa Radnay Csilla Rózsa egy könnyűvérűnek látszó csapos, aki nagyon jól megtanulta kezelni a rokocai fogadó vendégeit. Ki akar tűnni a világban, és a mindent elsöprő, szenvedélyes szerelmet keresi, ami sokszor rossz utakra viszi. Szórakoztató, egyedi, magabiztos.
Tulipán Sára Hörich Nóra Lili Sára a szatócs Jakab életvidám, várandós felesége. Kedvességével a legtöbb embert azonnal leveszi a lábáról. Mindenkihez szeretettel fordul, jó barát. Hisz benne, hogy a világ jobbá válhat, ha az emberek egymást segítik.
Tulipán Jakab Hajmási Dávid Jakab egy megfelelni vágyó zsidó szatócs, aki minden emberben a potenciális vevőt látja, így mindenkihez van egy kedves mosolya. De leginkább imádott feleségének akar bizonyítani, akit az életénél is jobban szeret. Keményen megdolgozik mindenért és már nagyon várja, hogy édesapa lehessen.
Lobsinger Ödön Salat Lehel Szolgabíróként a törvény megtestesítője Rokocán, aki szereti a katonás fegyelmet, a rendet és nyugalmat. Számára nem számít az erkölcs: amit a hatalom megkíván, annak meg kell történnie. Éppen emiatt nehezíti meg lépten-nyomon Imre életét.
Péter atya Pataki Ferenc Péter atya gondoskodó, fontos számára a közösség, amelynek lelki pásztoraként szolgál. Művelt, éles eszű, megfontolt szónok. Megbízható, megértő, lelkiismeretes és lojális. Nem ítélkezik.
Florian von Engelsburg-Alberti gróf Mikola Gergő Bécsből érkezett, hogy felügyelje a vasútépítés előrehaladását Rokocán. Egy megjegyzése azt valószínűsíti, hogy anyai ágon magyar származású. Rajong a pesti kaszinókért és kedveli a hegymászást is.

Epizódok[szerkesztés]

Évadáttekintés[szerkesztés]

ÉvadRészek számaEredeti sugárzásEredeti adó
ÉvadbemutatóÉvadzáró
1.802020. január 1.n. a.RTL Klub logo.svg

Első évad (2020)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Premier Nézettség
1. 1. 1. rész 2020. január 1. 604 000
Egy rebellis fiatalember, Sándor, olyat tesz, amivel végzetes veszélybe sodorja magát. Imre, a zsandárhadnagy hatalmas kihívás elé néz és nem csak a munkája terén. Míg a báró lánya, Anna úgy érzi, hogy találkozott élete szerelmével, addig a szobalánya Katica, nagy kockázatot vállal, hogy megmentse azt a férfit, akibe titokban évek óta szerelmes.
2. 2. 2. rész 2020. január 2. 534 000
Báró Rokoczay Károly igyekszik nyomást gyakorolni a parasztokra, hogy kiderítse, ki áll a robbantás mögött és ki volt a bűntársa. Katicát is fenyegeti a lebukás veszélye. Annát anyja, a báróné nyomasztja, hogy mihamarabb válasszon magának férjet. A bárókisasszony azonban nem akar még férjhez menni, ezért úgy száll szembe a szülői akarattal, ami gyanút kelt a hadnagyban, hogy Annának is köze lehetett a robbantáshoz.
3. 3. 3. rész 2020. január 3. 491 000
Tart a nyomozás a robbantás ügyében. Imre és Anna nem mindennapi módon kerül közelebb egymáshoz. Sándor távollétében tizenéves öccse, Gyula bizonyítani akar a szüleinek, de a terve nem úgy sül el, ahogy elképzelte. Imre, a zsandárhadnagy elszörnyedve nézi, hogy a szolgabíró utasítására a zsandárok miként folytatják az elkövetők utáni hajszát.
4. 4. 4. rész 2020. január 6. 457 000
Miközben Imre, a zsandárhadnagy, a munkáját félti, báró Rokoczay Károly amiatt aggódik, hogy ha a nyomozás nem zárul le időben, a családja végleg eleshet a busás haszonnal járó üzlettől. Jakab, a zsidó boltos, aki feleségével, Sárával, első gyermeküket várja, két tűz között találja magát. Kiderül Rózsa, a csaposlány titka. Anna bárókisasszony pedig megint belebotlik valakibe a kis istállóban, és ez a találkozás egyiküknek akár végzetes is lehet.
5. 5. 5. rész 2020. január 7. 477 000
Zalán, a kovács, előbb Katica, a szobalány titkát leplezi le, majd gyanús tárgyakat talál, amik Imre, a zsandárhadnagy kíváncsiságát is felkeltik. Hogy mentsék, ami még menthető a vasúttal kapcsolatban, a báró és fia, Móric elhatározásra jutnak, ami nem mindenkinek nyeri el a tetszését és újabb feszültséget szül. Anna isteni jelet kap arra, mit kezdjen az életével.
6. 6. 6. rész 2020. január 8. 496 000
Imre, a zsandárhadnagy, rájön, hogy az egész Torzsa család gyanúsan viselkedik. Talán nekik is közük lehet a robbantáshoz? Annát a báróné még mindig ki akarja házasítani a lány akarata ellenére. Anna meglepő forrásból kap támogatást, hogy megvalósítsa az álmait. A szobalánya, Katica, azonban nem túl lelkes, amikor Anna beavatja terveibe. A Rokoczay családhoz egy gazdag és jóképű gróf, Florian von Engelsburg-Alberti érkezik, aminek nem mindenki örül.
7. 7. 7. rész 2020. január 9. 436 000
Sándor sebe elfertőződik, tovább nehezítve a férfi amúgy is nehéz helyzetét. Károly megalázza a bárónét, Jozefint, aki ezt nem hagyja annyiban. Annára rá akarják erőltetni a gazdag, nőtlen bécsi grófot, Floriant, míg a bárókisasszony azon van, hogy menekülőutat találjon. A gróf megjelenése a vasút ügyében is zavart okoz. Rózsa rá akarja venni Torzsáékat a föld eladására és megdöbbentő dolgot tesz.
8. 8. 8. rész 2020. január 10. 495 000
Beváltja-e Rózsa a fenyegetéseit a Torzsa család ellen? Anna belemegy, hogy megmutassa Floriannak a várost, de csak azért, hogy végrehajthassa titkos tervét. Jozefin szemet vet egy vonzó fiatalemberre, és kihasználva hatalmát, megpróbálja elcsábítani. Sándort annyira leveri a lábáról a sebláz, hogy hallucinálni kezd, és lázálmában megcsókolja Annát, a bárókisasszonyt.
9. 9. 9. rész 2020. január 13. 480 000
Sándor állapota aggasztó. Móric újabb akcióra készül és a kockázatos vállalkozásba belevonja a kovácsot, Zalánt is. Vajon sikerül-e? A Torzsa családnak meg kell küzdenie a felhergelt városiak dühével. Annának lelkiismeret-furdalása lesz, hogy kihasználja egy férfi érzelmeit, de mielőtt tehetne emiatt valamit, Jozefin tesz nem várt dolgot.
10. 10. 10. rész 2020. január 14. 529 000
Péter atya véletlenül remek ötletet ad báró Rokoczay Károlynak, hogyan szerezze meg azt a részét a Torzsa földnek, ami a vasút építéséhez kell Zalán, az ifjú kovács, tanácstalan szívügyekben, de megtalálja, kihez fordulhat támogatásért. Móric titkos alkut köt Floriannal, aminek érdekében semmitől sem riad vissza. Anna megpróbál kibékülni a férfival, akit elárult, de kérdéses, hogy ő megbocsát-e neki.
11. 11. 11. rész 2020. január 15. 442 000
Imrének, a zsandárhadnagynak választania kell, hogy idejét a nyomozásra, vagy egy hölgy figyelmére fordítsa-e. Döntésébe azonban a szolgabírónak is van némi beleszólása. Sándor öccse, Gyula be akarja bizonyítani a szüleinek egyszer és mindenkorra, hogy elég felnőtt már, és ennek érdekében semmitől sem riad vissza. Anna elkezd a helyi javasasszonytól, Babától tanulni, de ehhez még Jozefinnek is van egy-két szava.
12. 12. 12. rész 2020. január 16. 442 000
Katica és Zalán szövetséget köt. Ki tart-e Anna az álmai mellett anyja, Jozefin mesterkedései ellenére? Imre döntésre kényszerül: a várost szolgálja, vagy a saját boldogságával törődik? Hogy megszerezze a Torzsa föld egy részét, Károly, a báró ördögi alkut ajánl Mihálynak. Hogy dönt Mihály?
13. 13. 13. rész 2020. január 17. 439 000
Míg Jakab, a boltos távol van, egy csaló átveri várandós feleségét, Sárát. Rózsa próbálja meg visszaszerezni Sára pénzét, de kérdéses, hogy sikerül-e. A Torzsa házaspár, Terka és Mihály kénytelen elfogadni a megmásíthatatlant. Anna titkos gyógynövénygyűjtő útján közel kerül a lebukáshoz. Hogy ezt elkerülje, segítséget kénytelen kérni, de annak ára van.
14. 14. 14. rész 2020. január 20.
Zalánt, az ifjú kovácsot, gyötörni kezdi a lelkiismerete egy nő miatt. Zsuzsa más szemmel kezdi látni Ödönt, a szolgabírót, ami konfliktust okoz neki fiával, Imrével. Katica megtudja, mit fizetett Anna a "lovászfiúnak" a segítségért, és féltékeny lesz a bárókisasszonyra. Terka döbbenetes felfedezést tesz a folyóparton, ami viszont Mihálynak ad ötletet.
15. 15. 15. rész 2020. január 21.
Anna döbbenetes felfedezést tesz a kastélyban, ami, ha kiderül, több ember életét is veszélyeztetheti. Jozefin úgy ügyeskedik, hogy Károly egyik támaszát is a saját oldalára fordítsa. A zsandárhadnagy anyja, Zsuzsa gyanakodni kezd Péter atyára, amikor megtudja, a pap korán sem olyan szentéletű, mint eddig hitte. Imre a robbantással kapcsolatban nagy felfedezést tesz.
16. 16. 16. rész 2020. január 22.
Imre és Ödön cseles tervet eszelnek ki. Zsuzsa őrlődik, hogy megtartsa-e Péter atya titkát. A legkisebb Torzsa gyerek, Bori olyat tesz, amivel ráijeszt Terkáékra. Gyula testvére segítségét kéri, miután ismeretlen terepen kap feladatot, és bizonyítani akar. Anna olyan információt tud meg a robbantással kapcsolatban, ami mindent megváltoztathat.
17. 17. 17. rész 2020. január 23.
Sándor olyasmit tud meg Katicáról, ami nagyon meglepi a férfit. Gyula dolgát az ellenséges környezet nehezíti meg. Meddig tart ki a fiú? Rózsa szerelmet vall Móricnak, és az ifjú báró olyasmivel lepi meg a csaposlányt, amire senki sem számított. A zsandárok tiszteletére rendezett fogadáson Imre helytáll a főnöke előtt és lép Annával kapcsolatban is.
18. 18. 18. rész 2020. január 24.
Ilona, a legfiatalabb bárókisasszony, szörnyű felfedezést tesz, és az életéért kezd aggódni. Móric meglepetése miatt Rózsa, a csaposlány egyre kétségbeesettebb. Baba, a javasasszony és tenyérjós sötét dolgokat lát Sándor jövőjében. Lebukik-e Anna a báróné előtt, miközben titkon a szíve választottjával találkozik?
19. 19. 19. rész 2020. január 27.
Sándor édesanyját, Terkát, egyre jobban nyomasztja annak a titka, amit Mihállyal Sándor megmentéséért tettek, és még az is lehet, hogy a tervük visszafele sül el. Mariska kihúzza a gyufát úrnőjénél, Jozefinnél. Sára valami gyanúsat vesz észre Rózsával kapcsolatban. Imre rájön, ki segíthet neki lezárni végre a robbantók utáni nyomozást.
20. 20. 20. rész 2020. január 28.
Sára leleplezi Rózsa titkát. Gyula olyan szövetségesre talál a kastélyban, akire nem számított. Sándor újra bajba kerül, és úgy tűnik, hogy a megmenekülése ismét Katicán múlik. Vajon lesz elég lélekjelenléte a lánynak?
21. 21. 21. rész 2020. január 29.
Anna bárókisasszony magára haragítja az udvarlóját. A bárónét, Jozefint féltékenység gyötri, és kirúgással fenyegetőzik. Imre, a zsandárhadnagy letartóztat valakit a robbantás miatt, és trükkhöz és zsaroláshoz folyamodik, hogy bizonyítsa a bűnösségét, de vajon sikerrel jár-e?
22. 22. 22. rész 2020. január 30.
Miután magára haragította kedvesét, Anna ivásba fojtja a bánatát. Katica napja sem alakul jól, miután tudomására jutnak olyan részletek a gyerekkorából, amikre nem emlékezett. Zalán eléri, hogy a báróné megszelídüljön. Móricot, az ifjú bárót egyik megaláztatás után éri a másik. Rózsának remek ötlete támad, ami talán megmentheti a robbantás vádlottjának az életét.
23. 23. 23. rész 2020. január 31.
Vajon Rózsa ötlete elég lesz ahhoz, hogy Imre elengedje az első számú gyanúsítottját? Anna másnapossággal küzd, de vajon sikerül ezt eltitkolni szigorú családja elől? A szüléshez közeledő Sára rosszul lesz, ám a gyógytea, ami segíthetne, elfogyott. Rózsa szülei elgondolkodnak a családegyesítésen.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]