Toni Slama

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Toni Slama
Született1948 (76 éves)
Bécs
Állampolgárságaosztrák
Foglalkozása
  • színházi színész
  • filmszínész
KitüntetéseiNestroy színművészeti díj

SablonWikidataSegítség

Toni Slama (Bécs, 1948 –) osztrák színész.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

A bécsi fiúkórusnál folytatott karrierjét követően sikeresen befejezte a bécsi Max Reinhardt-szemináriumot. Később a bécsi Burgtheaterben, a mannheimi nemzeti színházban, a berlini Schillertheaterben, a stuttgarti állami színházban, a frankfurti városi színházban dolgozott. Ezenkívül évek óta vendégszerepel a reichenaui fesztiválon. 1996 és 2015 között a bécsi josefstadti színház tagja, majd 2013 óta tiszteletbeli tagja. 2015 óta a bécsi Volksoper különböző előadásaiban működik közre, mint például a Marica grófnő, Anatevka, valamint a Cigány.

2020 januárjától ismét szerepel a Cigány című musicalben és a Marica grófnőben.

Számos filmsorozatban is szerepelt, mint például a hazánkban is ismert Rex felügyelő, Julia, Zodiac, Krupp, Revans, Üdvözlet Bécsből, valamint a magyar Bátrak földje című sorozatban.

Díjai[szerkesztés]

  • Nestroy-díj - legjobb színész kategória (2004)
  • Kammerschauspieler díj (2019)

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Toni Slama című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]