Az utazó (film, 2010)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az utazó
(The Tourist)
2010-es amerikai–olasz–francia film
RendezőFlorian Henckel von Donnersmarck
ProducerGraham King
Tim Headington
Roger Birnbaum
Gary Barber
Jonathan Glickman
Vezető producer
  • Olivier Courson
  • Lloyd Phillips
AlapműAnthony Zimmer
Műfaj
ForgatókönyvíróFlorian Henckel von Donnersmarck
Christopher McQuarrie
Julian Fellowes
FőszerepbenAngelina Jolie
Johnny Depp
Paul Bettany
Timothy Dalton
Steven Berkoff
Rufus Sewell
Christian De Sica
ZeneJames Newton Howard
OperatőrJohn Seale
VágóJoe Hutshing
Patricia Rommel
JelmeztervezőColleen Atwood
Gyártás
GyártóGK Films
Spyglass Entertainment
StudioCanal
Relativity Media
Ország USA
 Franciaország
Nyelvangol
olasz
spanyol
orosz
Forgatási helyszín
Játékidő103 perc
Költségvetés100 000 000 $[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Columbia Pictures
Magyar InterCom
BemutatóUSA 2010. december 10.
Magyar 2010. december 29.
Korhatár12 II. kategória (F/10908/J)
BevételGlobális 278 780 441 $[1]
USA 67 631 157 $[1]
HUN 642 241 $[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az utazó (eredeti cím: The Tourist) 2010-ben bemutatott amerikaifrancia thriller. Rendezője Florian Henckel von Donnersmarck, főszereplői Angelina Jolie és Johnny Depp.

Magyarországon 2010. december 29-én mutatták be. Megjelenése DVD-n és Blu-Ray-n: 2011. április 19.

Az utazó Jérôme Salle Anthony Zimmer (2005) című filmjének feldolgozása.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy amerikai turista Olaszországba látogat, hogy meggyógyítsa összetört szívét. Egy különleges nő szándékosan keresztezi az útját, ezzel mindkettejüket veszélybe sodorja.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy Elise nevű angol nőt (Angelina Jolie) Párizsban szoros megfigyelés alatt tart a francia rendőrség a Scotland Yarddal együttműködve. Egy kávéházban levelet kap Alexander Pearce-től, korábbi szerelmétől, akivel két éve nem találkozott. Az ő utasításait pontosan követve fel kell ülnie egy Velencébe tartó vonatra, és meg kell ismerkednie egy férfival, aki Alexra legjobban hasonlít, hogy a rendőrség figyelmét eltereljék. A kávéházban a nő meggyújtja a levelet, ami el is ég, de a rendőrségnek sikerül megszereznie a hamuját. Ennek helyreállítását egy vegyész bevonásával azonnal megkezdik és kiolvassák belőle a vonat indulásának helyét (a párizsi Gare de l'Est) és idejét (8:32). Úgy tűnik, a rendőrségtől függetlenül egy férfi is figyeli a nőt.

Elise egy Frank nevű amerikai férfit választ ki (Johnny Depp), egy szakállas, barna zakós amerikai turistát (civilben matematikatanár), aki egy kémregényt olvas. Felesége három éve meghalt autóbalesetben, azóta utazgat. Franknek tetszik, hogy egy nő meg akar ismerkedni vele a vonaton, és mivel ő is Velencébe utazik, belemegy a szerepbe. Nemsokára észrevesz két férfit ugyanabban a kocsiban, akik figyelik őket.

A vonat megérkezik Velencébe, ők pedig egy előkelő szállodába, a Hotel Danielihez mennek vízitaxival. A vacsoránál Frank csalódására a nő bevallja neki, hogy bár tetszik neki a férfi, de valaki mást szeret. Az erkélyen megcsókolja a férfit, amit több megfigyelő is jól lát. A lakosztályban azonban külön szobában alszanak.

Reggel Frank észreveszi, hogy a nő már elment. Nemsokára két fegyveres hatol be a lakrészükbe, és lövöldözni kezdenek. Frank egy másik szobába menekül, majd hamarosan pizsamásan az ablakon át kell távoznia. Üldözői a háztetőkön is követik és időnként lőnek rá.

Bár a Scotland Yard vezetője itt is jelen van, parancsot ad rá, hogy emberei a nőt kövessék és ne törődjenek az ismeretlen férfival (még akkor sem, ha életveszélyben van).

Franket elfogja az olasz rendőrség, mert az épületekről leugorva egy olasz rendőrre esik, aki a vízbe pottyan. Kihallgatásán elmondja, hogy fegyveresek támadtak rá, a felügyelő azonban nem sok hitelt ad a szavának, és őrizetbe veszi, de megnyugtatja Franket, hogy utánanéz az információinak. Este a felügyelő visszajön és kiengedi Franket, a bilincset azonban nem veszi le róla. Elmondja neki, hogy a rendőrség megerősítette a támadást, ezért Franket egy másik helyre viszi. Még azt is hozzáteszi, hogy beloruszok voltak a támadók és az alvilágban „vérdíjat” tűztek ki Frank fejére, mert azt hiszik, hogy álnevet használ, és ő valójában Alexander Pearce, aki több százmillió dollárt lopott el a főnökétől, Shaw-tól (Steven Berkoff), aki az alvilág egyik prominens alakja.

A felügyelő azonban nem helyezi biztonságba Franket, hanem egy helyen kiköt a hajóval és éppen azoktól, akikről beszélt, átvesz egy pénzes borítékot, majd távozik. Ekkor a csatornán egy másik hajó tűnik fel, amit egy csuklyás alak vezet. Amikor Frank hajója mellé ér, kiderül, hogy Elise az. Egy kötelet erősít a hajóhoz, és maga után vontatja, miközben a gengszterek a partról tüzelnek rájuk. Egy nyugalmasabb helyen megáll a hajóval és egy drótdarabbal kinyitja Frank bilincsét.

Elise elmondja Franknek, hogy mindez azért van, mert megcsókolta őt, ezért a rendőrség és a bűnözők is azt hiszik, hogy ő Alexander Pearce. Alexander Pearce-t az angol kormány is szeretné megtalálni, mert jövedelme után (ami igen jelentős összeg) nem fizetett adót.

Elise sajnálja, hogy belekeverte Franket ebbe az életveszélyes ügybe, ezért a repülőtérhez viszi, és ott trükkös módon otthagyja a táskájával, amibe több köteg készpénzt tett, majd továbbmegy a hajójával.

Elise ekkor egy titkos kormányzati épülethez megy a hajóval, ahol kiderül, hogy ő az angol kormány titkos ügynöke, és megbízása arra vonatkozott, hogy Alexander Pearce-t az angol kormány kezére juttassa. Ehelyett beleszeretett, és csak most jelentkezett. Acheson (Paul Bettany), egy másik ügynök választás elé állítja, amiből csak az a választása marad, hogy behozza Pearce-t, különben a bűnözők megölik helyette Franket.

Elise egy bálba hivatalos, ahova a ruhájában elrejtve lehallgatókészüléket visz és az ügynökök közül többen is jelen vannak a helyszínen. Itt ismét egy levelet kap egy titokzatos idegentől, aki hamar eltűnik a tömegben. Alex jelzi neki a levélben, hogy hol fognak találkozni. Ahogy Elisa elindulna, hirtelen Frank tűnik fel, fehér zakóban és táncra kéri. Elise tudja, hogy a férfi veszélyben van miatta, ezért arra kéri, hogy távozzon, ő azonban erre nem hajlandó. Elise ezért otthagyja a táncparketten, ahol elfogják Acheson emberei, ő pedig sietve távozik.

Elise ekkor a gengszterfőnök Shaw csapdájába sétál bele, aki az embereivel várja a megadott helyen. Alexander Pearce nincs jelen, de ez az ő háza, a széfjét megtalálják a falba rejtve, de a kódot csak ő tudja hozzá. Shaw Elise-től várja, hogy kinyissa a széfet (amiben reményei szerint az ő pénze van), ő azonban nem ismeri a kódot.

A Scotland Yard néhány embere (és velük a megbilincselt Frank) egy közeli hajóról figyelik az eseményeket. A hajó lehallgatóberendezésekkel van felszerelve, és parancsnoki helyiségként is funkcionál, ahonnan tűzparancsot lehet kiadni a tetőkön elhelyezkedő mesterlövészeknek, akik időnként jelzik, ha kedvező pozícióban van a számukra kijelölt célszemély és várják az engedélyt a lövésre, azt azonban Acheson egyszer sem adja meg, mert arra vár, hogy Elise megmentése érdekében megjelenjen Pearce, akit ekkor el lehetne fogni. Pearce azonban nem jelenik meg, viszont Frank a nő segítségére siet, miután kiszabadította magát a bilincsből.

A gengszterfőnök és emberei fegyvert fognak Elise-re. Ekkor besétál Frank, és Alexként kezd viselkedni. Elise kéri, hogy hagyja ezt abba, mert meg fogják ölni. Frank azonban azt mondja Shaw-nak, hogy engedje el Elise-t, akkor kinyitja a széfet. Shaw beleegyezik. Amikor Frank a széfhez lép, Elise hangtalanul kimondja: „szeretlek”.

Hirtelen megjelenik a Scotland Yard hajóján Jones főfelügyelő (Timothy Dalton) és kiadja a tűzparancsot. A gengszterek egyszerre, holtan esnek össze. Frank és Elise sértetlenek maradnak.

A rendőrség emberei megjelennek a helyszínen, ahol Acheson még mindig nem tudja elhinni, hogy Pearce nem jött el, hogy megmentse a nőt. Jones haragszik Achesonra, amiért életveszélybe sodorta Elise-t. Egyúttal felmenti Elise-t a szolgálat alól, amit ő boldogan elfogad.

Ekkor rendőrségi jelentés érkezik, Pearce-t elfogták, tőlük 300 méternyire. Ahogy a helyiség kiürül, Frank megkérdezi Elise-től, hogy melyiküket szereti, őt vagy Pearce-t. Elise azt mondja, hogy mindkettejüket. Frank ekkor azt mondja, hogy van megoldása a helyzetre, beüti a kódot, a széf kinyílik, amiből kiderül, hogy Frank valójában Pearce.

A letartóztatott emberről kiderül, hogy nem Pearce. Ő SMS-ekben kapta az utasításokat, hogy hova menjen, és átutalással kapott érte pénzt valakitől.

Alex arcát annyira megváltoztatta egy brazil plasztikai sebész, akinek 20 millió dollárt fizetett, hogy még Elise sem ismerte fel.

Elise és Frank/Pearce egy nagyobb vitorlás hajón elhajóznak. A széfben a rendőrség egy 744 millió dollár értékű csekket talál az angol kormány részére, ezzel fizeti ki Pearce egy összegben az adóját.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[2] Magyar hangja
(1. szinkron, 1983)[3]
Elise Clifton-Ward Angelina Jolie Kéri Kitty
Frank Tupelo / Alexander Pearce Johnny Depp Nagy Ervin
John Acheson nyomozó Paul Bettany Forgács Péter
Jones főfelügyelő Timothy Dalton Fodor Tamás
Reginald Shaw Steven Berkoff Rajhona Ádám
Angol turista Rufus Sewell Kocsis Gergely
Lombardi ezredes Christian De Sica Epres Attila
Cerato őrmester Alessio Boni Kardos Róbert
Narduzzi hadnagy Daniele Pecci
Tommassini hadnagy Giovanni Guidelli
Courson százados Bruno Wolkowitch Jakab Csaba
Kaiser brigadéros Marc Ruchmann Janicsek Péter
Ricuort brigadéros Julien Baumgartner Renácz Zoltán
Marion brigadéros François Vincentelli
Filippo Gaggia gróf Raoul Bova
Maresciallo „Mele” Cecchini, rendőr Nino Frassica Koncz István
Alessio, szállodai portás Neri Marcoré Hannus Zoltán

A film készítése[szerkesztés]

A film elkészítése során a rendező személye több alkalommal változott. Eredetileg Lasse Hallströmmel kezdték el a forgatást, de elfoglaltságai miatt nem tudta vállalni a rendezést. Ekkor Bharat Nalluri került a rendezői székbe, de ő is távozott. Végül Florian Henckel von Donnersmarck vállalta feladatot, miután értesült róla, hogy Angelina Jolie elfogadta a főszerepet. Később azonban „az elképzelések különbözősége” miatt mégis otthagyta a produkciót (ugyanígy tett a férfi főszereplőt alakító Sam Worthington is), de végül visszatért.[4]

Az eredeti elképzelés szerint a főszerepeket Tom Cruise és Charlize Theron játszotta volna. Theron helyett Angelina Jolie vállalta a munkát, míg a férfi főszerepet Sam Worthington kapta, aki később szintén otthagyta a produkciót, helyére Johnny Depp lépett.[4]

A forgatás 2010 februárjától májusig tartott. A jeleneteket Párizsban, Tarvisióban és Velencében vették fel.[5] A velencei forgatáshoz Johnny Depp március 1-jén csatlakozott.

Megjelenés[szerkesztés]

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

Az utazó többnyire negatív kritikákat kapott. A Rotten Tomatoes filmkritikusai 20%-ra értékelték 151 vélemény alapján (2011-02-02).[6]

Roger Ebert, az elismert filmkritikus 2 csillagot adott a lehetséges 4-ből.[7]

Pozitív kritikát adott a Daily Mail, amely szerint a film egy szórakoztató játék.[8]

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Golden Globe-díj (2011)[9][10]

Bevételek[szerkesztés]

Az utazó a nyitóhétvégén 16 millió amerikai dollár bevételt ért el, ezzel a második helyen végzett a Narnia Krónikái: A Hajnalvándor útja (2010) mögött. A bevétel az Egyesült Államokban 67 millió USD-t tett ki, míg a nemzetközi szinten 211 millió USD-t, ezzel az összbevétele 278 millió USD.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e The Tourist (angol nyelven). Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2023. november 24.)
  2. Szereposztás az IMDb.com szerint
  3. Az utazó (The Tourist, 2010) 1. szinkron (2010). Mafilm Audio Kft., Intercom Rt. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. a b Trivia (angol nyelven). The Tourist. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2011. március 7.)
  5. Filming location (angol nyelven). The Tourist. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2011. március 7.)
  6. The Tourist (2010) (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2011. február 5.)
  7. Roger Ebert: The Tourist. Reviews. Chicago Sun-Times. [2010. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 11.)
  8. Tookey, Chris: The Tourist: A very Jolie adventure for Johnny. Daily Mail, 2010. december 14. (Hozzáférés: 2010. december 15.)
  9. 68. annual Golden Globe Awards nominations. HFPA. [2012. május 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 5.)
  10. HFPA - Nominations and Winners 2010. [2012. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 22.)

További információk[szerkesztés]