Az oltalmazó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az oltalmazó
(The Marksman)
2021-es amerikai film

A film hazai plakátja
A film hazai plakátja
RendezőRobert Lorenz
ProducerTai Duncan
Mark Williams
Warren Goz
Eric Gold
Robert Lorenz
Műfaj
ForgatókönyvíróRobert Lorenz
Chris Charles
Danny Kravitz
FőszerepbenLiam Neeson
Katheryn Winnick
Juan Pablo Raba
Teresa Ruiz
ZeneSean Callery
OperatőrMark Patten
VágóLuis Carballar
Gyártás
GyártóRaven Capital Management
Sculptor Media
Zero Gravity Management
Voltage Pictures
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő108 perc
Költségvetés20-30 millió amerikai dollár[1][2]
Forgalmazás
ForgalmazóOpen Road Films
Briarcliff Entertainment
Magyarország Prorom Entertainment Kft.
BemutatóUSA 2021. január 25.
Magyarország 2021. október 21.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel22,6 millió $[1][3]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az oltalmazó (eredeti cím: The Marksman) 2021-ben bemutatott amerikai akció-thriller, melynek rendezője Robert Lorenz. A főszerepet Liam Neeson, Katheryn Winnick, Juan Pablo Raba és Teresa Ruiz alakítja. A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 2021. január 15-én mutatta be az Open Road Films és a Briarcliff Entertainment, Magyarországon a bemutató dátuma 2021. október 21., a Prorom Entertainment Kft. jóvoltából. Általánosságban vegyes kritikákat kapott az értékelőktől, akik dicsérték Neeson alakítását, azonban kritizálták a filmet, hogy sablonos.

A történet középpontjában egy arizonai határvárosban élő farmer és ex-tengerészgyalogos (Neeson) áll, aki segít egy fiatal fiúnak megszökni a mexikói drogkartell fegyveresei elől, miután a fiú anyját lelövik.

Cselekmény[szerkesztés]

Jim Hanson, az Amerikai Egyesült Államok tengerészgyalogságának egykori mesterlövésze és vietnámi háborús veterán az Arizona-Mexikó határ mentén él, és illegális határátlépési kísérleteket jelent. Egy nap járőrözés közben találkozik Rosával és fiával, Miguellel, mexikói állampolgárokkal, akik a kartell elől menekülve átbújnak a kerítésen, egy erre kiképzett nyíláson.[4]

Hanson felhívja a határőrséget, mielőtt meglátná a kartell autójának közeledését. Befejezi a hívást, és lövöldözésbe keveredik egy Mauricio nevű kartellfőnökkel és három emberével. Hanson megöli Mauricio testvérét, amikor az fegyvert ránt; Rosát a kartell egyik tagja halálosan megsebesíti. Mielőtt meghal, átad Hansonnak egy cetlit, amelyen fel van írva a rokonai chicagói címe, és arra kéri Hansont, hogy vigye el oda a fiát. Hanson vonakodva beleegyezik.

A nő halála után megjelennek a határőrök, és Miguelt magukkal viszik az őrsre. A kartell egyik tagja bejön, és azt állítja, hogy ő Miguel rokona. Hanson véletlenül meglátja ott az autójukat, amit felismer, és kicsempészi Miguelt. Otthon sietősen bepakol pár dolgot egy táskába, majd elindulnak Hanson kisteherautójával és Jackson nevű fekete kutyájával.

A kartell hamis útlevelekkel és korrupt határőrök segítségével jut be Amerikába, hogy Hanson és Miguel nyomába eredjen. Egy határőr meglátja az egyik bandatag tetoválását, és beengedi őket.

A banda megkeresi Hanson házát, ahonnan Mauricio elhoz egy borítékot, amin rajta van Hanson neve és címe, majd az egyik embere benzint locsol szét és leégetik a házat.

Miután Hanson teherautója elromlik, a hitelkártyájával fizet a javításért, de a munka a késői időpont miatt csak másnapra készül el, akkor is csak átmeneti megoldásként, mivel Hanson sietősen tovább akar menni. Mauricio egy olyan házba megy, ahol elektronikai eszközeik és szakembereik vannak, Hanson neve és címe alapján megkeresteti velük, hogy használta-e a hitelkártyáját.

Ez alapján az autószervizig, majd a 66-os útig követik a párost Oklahomába. Egy járőr követi Hanson teherautóját és megállítja őket. A járőr azt mondja Hansonnak, hogy szálljon be a rendőrautóba, míg ő „elmegy és beszél a fiúval”. Elveszi Hanson jogosítványát, fegyverét, átkutatja a pick-upját, de nem beszél Miguellel, hanem mobiltelefonon felhív valakit. Ugyanakkor a rendőrautóban lévő URH megszólal, ebből Hanson rájön, hogy a járőr nem jelentette, hogy megállította őket. Amikor a járőr visszajön, dulakodni kezdenek, Hanson leüti a járőrt, és visszaszerzi a kulcsait meg a fegyverét. Nem sokkal később Mauricio és a kartell többi tagja utoléri a korrupt rendőrt, kérdezik tőle, hogy Hanson merre ment tovább, és kivégzik; Hanson és Miguel távolról nézi.

Hanson és Miguel folytatják útjukat észak felé. Hanson személyes hitetlensége ellenére megállnak egy templomnál, hogy Miguel méltó módon búcsúzhasson el az anyjától.

A teherautó hűtője végleg megadja magát, miközben megpróbálnak elmenekülni a kartell elől, ezért egy mellékúton kénytelenek megállni. Végül Mauricio és az emberei utolérik Hansont, és tűzharc tör ki egy közeli farm pajtájánál. Hansonnak sikerül távolról megölnie a kartell három tagját (miközben Miguel lead két elterelő lövést), de Mauricio elfogja Miguelt.

Hanson és Mauricio összeverekednek, miután Mauricio a fiú kezébe erőlteti a fegyvert, hogy ő lője le Hansont.

Mauricio alattomos módon megszurkálja Hansont egy hegyes tűvel, amit állandóan magánál tart. Hansonnak sikerül Mauricio fölé kerekednie, és hasba lövi, de Mauricio nem hal meg rögtön.

Mivel Mauricio állandóan azt hangoztatja, hogy ő is katona, Hanson otthagyja a keze ügyében a pisztolyát, egyetlen golyóval.

Amikor Hanson és Miguel kissé eltávolodnak, lövés hallatszik.

A páros végül eljut Miguel családjához Chicagóba, akik nagy szeretettel fogadják a fiút. Közben Hanson búcsú nélkül, észrevétlenül eltűnik.

Hanson felszáll egy városi buszra. Tudja, hogy halálos sebeket kapott, leül és lehunyja a szemét.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Jim Hanson Liam Neeson Csernák János
Sarah Pennington Katheryn Winnick Solecki Janka
Mauricio Juan Pablo Raba Makranczi Zalán
Rosa Teresa Ruiz Ruttkay Laura
Miguel Jacob Perez Csurgai Márk
Danny Christian Hicks Baráth István
Everett Crawford Luke Rains Csuha Lajos
Otto Roger Jerome Kajtár Róbert
Vámtiszt Grayson Berry Pataki Ferenc
Bankigazgató Alex Knight Joó Gábor

Filmkészítés[szerkesztés]

Az eredetileg The Minuteman címet viselő projektet 2019 májusában jelentették be, és Liam Neeson lett a főszereplője.[5][6][7][8] 2019 szeptemberében bejelentették, hogy Winnick és Raba csatlakozott a film szereplőgárdájához.[9][10][11]

A forgatási helyszínek Lorain,[12] Portage megye (Ohio)[13][14] és Chardon (Ohio).[15] A forgatásra Új-Mexikóban is sor került,[16][17] és 2019 októberében fejeződött be.[18]

Bemutató[szerkesztés]

Az oltalmazó eredetileg 2021. január 22-én került volna bemutatásra az Amerikai Egyesült Államok mozijaiba, de egy héttel előrébb, január 15-re hozták.[19]

Bevétel[szerkesztés]

2021. április 26-ig Az oltalamzó 15,6 millió dolláros bevételt ért el az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában, 6,8 millió dollárt pedig más területeken, így világszerte összesen 22,3 millió dolláros bevételt gyűjtött.[1][3]

A film a négynapos MLK nyitóhétvégén 3,7 millió dollárt hozott, ez volt a második Open Road/Neeson film, amely a COVID-19 világjárvány idején a kasszasikerlista élére került, az előző októberi Becsületes tolvaj után. A filmet délen játszották a legjobban, a nézők 57%-át férfiak tették ki, 72%-uk pedig 25 év feletti volt.[20] A következő hétvégén 2,03 millió dollárral maradt az első helyen, majd a harmadik hétvégén 1,2 millió dollárt keresett, és a harmadik helyen végzett.[21][22]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Marksman (2021 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c The Marksman (2021). The Numbers. (Hozzáférés: 2021. június 10.)
  2. Jurgensen, John: Liam Neeson Is the Secret Weapon for Getting People Into Movie Theaters. Wall Street Journal, 2021. január 25. (Hozzáférés: 2021. június 10.)
  3. a b The Marksman (2021). Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2021. június 10.)
  4. 'The Marksman' Summary & Ending, Explained - Dry As Dust | DMT (amerikai angol nyelven). Digital Mafia Talkies , 2021. április 14. (Hozzáférés: 2021. április 14.)
  5. McNary, Dave: Liam Neeson to Star in Action-Thriller 'The Minuteman'. [[Variety (magazin)|]], 2019. május 9. (Hozzáférés: 2020. november 14.)
  6. Grate, Jake: Liam Neeson to star in new action-thriller 'The Minuteman,' months after racism controversy. Fox News, 2019. május 10. (Hozzáférés: 2020. november 14.)
  7. White, James: Liam Neeson Starring In Action Thriller The Minuteman. Empire, 2019. május 9. (Hozzáférés: 2020. november 14.)
  8. Scandal-plagued Liam Neeson cast in action thriller 'The Minuteman'. Edmonton Journal, 2019. május 12. (Hozzáférés: 2020. november 14.)
  9. Hipes, Patrick: 'The Minuteman': Katheryn Winnick, Juan Pablo Raba Join Liam Neeson Action Thriller. Deadline Hollywood, 2019. szeptember 3. (Hozzáférés: 2020. november 14.)
  10. Hermanns, Grant: Liam Neeson's The Minuteman Adds Katheryn Winnick & Juan Pablo Raba. Comingsoon.net, 2019. szeptember 4. (Hozzáférés: 2020. november 14.)
  11. Katheryn Winnick, Juan Pablo Raba Will Star With Liam Neeson in THE MINUTEMAN. BroadwayWorld, 2019. szeptember 3. (Hozzáférés: 2020. november 14.)
  12. Haidet, Ryan: Liam Neeson 'Minuteman' movie filming in Lorain County: Here's where the action is taking place. WKYC, 2019. október 10. (Hozzáférés: 2020. november 14.)
  13. Anderson, Natasha: Caught on camera: Liam Neeson filming new movie in Portage County. WJW (TV), 2019. október 2. (Hozzáférés: 2020. november 14.)
  14. Liam Neeson spotted in Portage County filming 'The Minuteman'. Akron Beacon Journal, 2019. október 2. [2020. november 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 14.)
  15. Balish, Paula: Liam Neeson Shoots Scene In Chardon For Upcoming Movie. WNCX, 2019. szeptember 25. [2020. november 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 14.)
  16. Naquin, Talia: Want to be in a movie with Liam Neeson? 'The Minuteman' is filming in Cleveland and looking for actors. WJW (TV), 2019. augusztus 28. (Hozzáférés: 2020. november 14.)
  17. 'The Minutemen' starring Liam Neeson to begin filming in New Mexico. KRQE, 2019. szeptember 9. (Hozzáférés: 2020. november 14.)
  18. Morona, Joey: Liam Neeson's 'The Minuteman' wrapping up production in Cleveland. Cleveland.com, 2019. október 22. (Hozzáférés: 2020. november 14.)
  19. D'Alessandro, Anthony: ' lThe Marksman': Liam Neeson Action Pic Sets Sights On MLK Weekend. Deadline Hollywood, 2020. december 17. (Hozzáférés: 2020. december 17.)
  20. D'Alessandro, Anthony: Open Road's Liam Neeson Pic 'The Marksman' Takes $3.7M At MLK Weekend Box Office. Deadline Hollywood , 2021. január 17. (Hozzáférés: 2021. január 17.)
  21. D'Alessandro, Anthony: 'The Marksman' Stays On Target As No. 1 In Pandemic As Major Studios Pull Product From Q1. Deadline Hollywood , 2021. január 24. (Hozzáférés: 2021. január 24.)
  22. D'Alessandro, Anthony: Denzel Washington & Rami Malek Thriller 'The Little Things' Counts $4.8M Debut, Best For Older Guy Fare During Pandemic B.O.. Deadline Hollywood , 2021. január 31. (Hozzáférés: 2021. január 31.)

További információk[szerkesztés]