Ugrás a tartalomhoz

Az alcatrazi ember

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az alcatrazi ember
(Birdman of Alcatraz)
1962-es amerikai film

RendezőJohn Frankenheimer
ProducerHarold Hecht
Műfaj
ForgatókönyvíróGuy Trosper
Főszerepben
ZeneElmer Bernstein
OperatőrBurnett Guffey
Gyártás
GyártóUnited Artists
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő148 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1962. július 3.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Az alcatrazi ember témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az alcatrazi ember (eredeti cím: Birdman of Alcatraz) 1962-ben bemutatott amerikai életrajzi drámafilm John Frankenheimer rendezésében, Burt Lancaster főszereplésével.

A történet módosított változata Robert Stroud életének, akit a madarakkal való élete miatt „Alcatraz madárembere” néven ismertek, mialatt a szövetségi börtönben volt. A cím ellenére a cselekmény nagy része a Leavenworth-i börtönben játszódik, ahol Stroud a madaraival együtt börtönben ült. Amikor az Alcatrazba átszállították, ott már nem tarthatott madarakat.

A filmet Guy Trosper adaptálta Thomas E. Gaddis 1955-ös könyvéből. Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi főszereplő (Burt Lancaster), a legjobb férfi mellékszereplő (Telly Savalas), a legjobb női mellékszereplő (Thelma Ritter) és a legjobb fekete-fehér operatőr kategóriában.

Egy mogorva halálraítélt gyilkos, akit állandó magánzárkában tartanak fogva, szabaddá teszi magát, miközben elismert madárszakértővé válik.

Cselekmény

[szerkesztés]

Robert Stroudot fiatalemberként bebörtönzik egy alaszkai gyilkosság elkövetése miatt. Lázadó rabként mutatják be, aki harcol a merev börtönrendszer ellen: vonattal a börtönbe menet betöri az ablakot, hogy a fuldokló rabok levegőhöz jussanak.

Lázadó magatartása miatt konfliktusba kerül Harvey Shoemakerrel, a leavenworthi börtön igazgatójával.

A börtönben Stroud megtudja, hogy édesanyja megpróbálta meglátogatni, de nem engedték meg neki, és azt mondták neki, hogy a hét folyamán később térjen vissza. A kérdés miatt feldühödve megtámad egy őrt, és halálra szúrja a férfit. Stroudot halálra ítélik, de az anyja sikeres kampányt folytat, és az ítéletet életfogytiglani börtönre változtatják. Az ítélet feltételei szerint élete végéig magánzárkában kell tartania.

Egy heves esőzés során a gyakorlóudvaron Stroud egy árván maradt verébfiókát talál egy kidőlt fészekben. Stroud örökbe fogadja a madarat, és ezzel egy olyan tendencia veszi kezdetét, hogy ő és más elítéltek is madarakat, például kanári madarakat kaphatnak ajándékba.

Hamarosan Stroud madár- és kalitkagyűjteményt hoz létre. Amikor a madarak megbetegednek, kísérleteket végez, és előáll egy gyógymóddal. Az évek múlásával Stroud a madárbetegségek szakértőjévé válik, még egy könyvet is kiad a témában. Írásai annyira lenyűgözőek, hogy egy orvos „zseniálisnak” nevezi.

Stroudot később meglátogatja a madárbarát Stella Johnson, és beleegyezik, hogy üzletet indítson, és madárgyógyszereit forgalmazza. Stella és ő később összeházasodnak, de az édesanyja nem ért egyet, és ez végleges szakítást okoz anya és fia között.

Hirtelen áthelyezik az Alcatrazi szövetségi büntetés-végrehajtási intézetbe, egy új, maximális biztonságú intézménybe, ahol nem tarthat madarakat. Ekkor már idősödik, de továbbra is lázadó marad, és megírja az amerikai büntetés-végrehajtás történetét, amit Shoemaker, a Szikla igazgatója elhallgat.

Stroud még mindig ellentétben áll a hatósággal, ennek ellenére sikerül segítenie egy 1946-os börtönlázadás befejezésében azzal, hogy kidobja az elítéltek által megszerzett két lőfegyvert. Ezután biztosítja a hatóságokat, hogy most már a lövöldözéstől való félelem nélkül újra beléphetnek a területre. Bár Stroud évtizedek óta szálka a szemében, Shoemaker elismeri, hogy soha nem hazudott neki.

Bár a feltételes szabadlábra helyezést folyamatosan elutasítják, Stroudot végül egy petíciós kampányt követően áthelyezik egy missouri börtönbe. A költözés során több riporterrel is találkozik, és nem csak a madarakkal kapcsolatos ismeretekről tesz tanúbizonyságot, hanem például egy elhaladó sugárhajtású repülőgép technikai részleteiről is. Még Thomas E. Gaddisszel, az életéről szóló könyv szerzőjével is találkozik.

Szereplők

[szerkesztés]

Filmkészítés

[szerkesztés]

Ez lett volna Charles Crichton brit rendező amerikai filmes debütálása, míg össze nem veszett Lancasterrel, és Frankenheimer le nem váltotta.[1] Strother Martin szerint: „Szép szerepem volt Az alcatrazi emberben. Amikor kirúgták az eredeti rendezőt, Charles Crichtont, én is mentem vele. Helyemre Leo Penn került, akit végül teljesen kivágtak a filmből”.[2]

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Birdman of Alcatraz (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Bergan, Ronald. „Charles Crichton”, The Guardian , 1999. szeptember 14. (Hozzáférés: 2015. december 12.) 
  2. Scott, Vernon. „Actor lives in fear of snips”, Lodi News-Sentinel , 1978. május 20. (Hozzáférés: 2015. december 16.) 

További információk

[szerkesztés]