Az útvesztő (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az útvesztő
(The Maze Runner)
2014-es amerikai film

Rendező Wes Ball
Producer Marty Bowen
Wyck Godfrey
Lee Stollman
AlapműJames Dasher: The Maze Runner
Műfaj
 • disztópikus film
 • thrillerfilm
 • posztapokaliptikus film
 • regény alapján készült film
 • akciófilm
 • rejtélyfilm
 • fantasyfilm
Forgatókönyvíró James Dashner
Főszerepben Dylan O’Brien
Thomas Brodie-Sangster
Ki Hong Lee
Will Poulter
Kaya Scodelario
Zene John Paesano
Operatőr Enrique Chediak
Vágó Dan Zimmerman
Jelmeztervező 20th Century Studios
Gyártás
Gyártó TSG Entertainment
OrszágUSA
Nyelv angol
Játékidő 113 perc
Költségvetés 34 millió $ (becsült)[1]
Képarány 2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország InterCom Zrt.
USA 20th Century Fox
BemutatóMalajzia 2014. szeptember 11.
USA 2014. szeptember 19.
Magyarország 2014. szeptember 18.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 348,3 millió $[2]
Magyarország 123 148 352 Ft[3]
Kronológia
KövetkezőAz útvesztő: Tűzpróba (2015)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Az útvesztő témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az útvesztő (eredeti cím: The Maze Runner) 2014-ben bemutatott amerikai disztópikus sci-fi akció-thriller, melyet James Dashner 2009-es azonos című regénye alapján Wes Ball rendezett. A forgatókönyvet Noah Oppenheim, Grant Pierce Myers és TS Nowlin írta. Ez az első része Az útvesztő-filmsorozatnak. A főszerepet Dylan O’Brien, Kaya Scodelario, Thomas Brodie-Sangster, Will Poulter és Ki Hong Lee alakítja.

Az Amerikai Egyesült Államokban, 2014. szeptember 18-án mutatta be a 20th Century Fox, Magyarországon egy nappal később, szeptember 19-én volt látható az InterCom forgalmazásában.

Kereskedelmi szempontból sikeresen teljesített, Észak-Amerikában 101,6, a világ más tájain pedig 236,5 millió dollárt hozott, összesen 338,1 millió dolláros bevételt gyűjtött. A 34 milliós költségvetését jelentősen meghaladta, emellett a hetedik legnagyobb bevételt hozó film volt szeptemberben. Általánosságban pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól. Dicsérték az alakításokat, valamit az üdítően sötét tónusú helyszínt. A Metacritic oldalán a film értékelése – 34 vélemény alapján – 56%.[4] A Rotten Tomatoeson Az útvesztő 63%-os minősítést kapott 143 értékelés alapján.[5]

A forgatás 2013. május 13-án kezdődött a Louisiana állambeli Baton Rouge-ban, és július 12-én fejeződött be.

Elkészítették a film folytatását Az útvesztő: Tűzpróba címmel, melyet 2015. szeptember 18-án mutattak be.

Készülj a futásra.
– Mottó

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy fiú (Thomas) felébred egy elrozsdásodott szolgálati lift belsejében, nem emlékezve semmire. Ahogy a föld alól felér a felszínre, egy csapat hujjogó srác közt találja magát egy nagy füves területen, az úgynevezett „Tisztáson”. Ez egy nagy zárt négyzet, melyet magas kőfalak kerítenek el. A fiúk ezen a területen élnek, jól szervezett, összetartó csapatként, de kiderül, hogy mindannyian elveszítették az emlékeiket, és Thomas-hoz hasonlóan, rémülten, egyesével, a lifttel („doboz”) jutottak ide. Az ismeretlenek („Alkotók”) már több mint 3 éve minden hónapban új fiút küldenek fel a felvonóval. Bár a felvonóval élelem és felszerelés is rendszeresen érkezik, a srácok egy önellátásra törekvő minitársadalmat alakítottak ki, vezetőkkel, szabályokkal, feladatmegosztással és büntetési rendszerrel.

Hamarosan kiderül, hogy a csapat fő célja a kijutás, ugyanis a négyzet alakú Tisztás oldalfalainak közepén nyíló „kapuk” nem kijáratok, hanem egy – mindez ideig megoldatlan – labirintus bejáratai. A labirintus megoldását nagymértékben megnehezíti, hogy csak nappal deríthető fel, mert éjszaka biomechanikus szörnyek („siratók”) foglalják el. (A járatok nappal sem tökéletesen biztonságosak miattuk.) A tisztást és az útvesztőt összekötő hatalmas „kapuk” minden este bezáródnak, és aki éjjelre a labirintusban marad, garantáltan nem éri meg a reggeli kapunyitást. A feladat további nehézsége, hogy az útvesztő belsejében a gigantikus kőfalak éjjel időnként elmozdulnak, több helyen bejáratok nyílnak és záródnak (kezdetben ismeretlen rendszer szerint).Mindezek ellenére Thomas futár akart lenni és az is lett. A labirintus rendkívüli méretei, bonyolultsága és veszélyessége miatt a felderítést csak egy kis, elit csoport, a „Futárok” végzik, a többi fiúnak szigorú büntetés terhe mellett tilos a Tisztást elhagyni. Az élet a tisztáson a bezártság és a veszélyek ellenére is idillinek számít. Azonban az évek óta tartó stabil állapot felborul, amikor apránként kiderül, hogy Thomas nem csak egy fiú a sok közül, hanem egy – egyelőre érthetetlen – belső késztetés hajtotta szabályszegő, aki a tilalmak ellenére olyasmiket művel, amilyeneket eddig még soha senki a tisztáson.(Pl. megölt egy siratót és túléli az éjszakát). Ráadásul azok a kevesek, akik szörnyű szenvedések közepette túlélik egy sirató szúrását, a haláltusájuk felbukkanó emlékeiben Thomast mint ellenséget és minden bajok okozóját ismerik fel.

Az események felgyorsulnak, amikor világossá válik, hogy a mindenki által szorongással tudomásul vett változások nem véletlenül következnek be, hanem nyilvánvalóan az alkotók tervei szerint: ugyanis a lifttel – menetrenden kívül és ellátmány nélkül – egy eszméletlen lány érkezik, a kezében egy papírra írt üzenettel: „Ő az utolsó. Örökre.” A lány első szava: Thomas.

Még aznap az elpusztult sirató belsejében megtalálnak egy „kulcsot”, ami kijuttathatja őket az útvesztőből. Egyszer csak eljön az este, amikor a Kapuk nem csukódnak be… Sok ember halt meg aznap és fogytán az idő, tudták ha nem mennek el innen időben, lassan meghalnak. Gallyt megszúrták (ez nem derült ki a film végéig) és ő is Thomast gyanúsítja, ezért a fiú megszúratja magát a siratókkal, hogy kiderüljön, vajon igaz - e amit a többi halálos állapotban lévő tiszttárs terjeszt. Ezek után Rájön, hogy igen, segített az alkotóknak az útvesztő megépítésében és évek óta figyelte azokat akikkel most együtt van. A barátai nem reagálnak csúnyán, de Gally átvette a hatalmat, ugyanis előző este a vezérük, az első ember a tisztáson, Alby meghal. Thomast elfogják és meg akarják etetni az útvesztő szörnyeivel, de a barátaival együtt Gally csapatán rajtaütnek és elhatározzák, hogy bármi áron, de most kijutnak az útvesztőből. Végül pár halottal, de kijutnak onnan és miután a fő alkotó videóját megnézték, a megcsípett Gally hirtelen megjelenik a halott őrtől elvett pisztollyal, és miután Thomas egyik legjobb barátját, Chuckot halálosan megsebesíti, Minho egyből egy dárdát állít a szívébe. Ezután maszkos férfiak rohamozzák meg a helyszínt, akik a csoport nagy részét helikopterrel viszik el. Egy hatalmas sivatagi pusztaságon keresztül repülnek át, és egy romvárost közelítenek meg. A film halott tudósokkal ér véget, akikkel egy szobában futnak össze. Paige megjegyzi, hogy a kísérlet sikeres volt; a túlélők továbbléphetnek a második fázisba.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang[6]
Dylan O’Brien Zöldfül / Thomas: Az utolsó férfi, aki a Tisztásra kerül Szatory Dávid
Will Poulter Gally: Ellenséges érzelmű hangadó elöljáró (a könyvben az Építőké) Szabó Máté
Thomas Brodie-Sangster Newt: Másodparancsnok Timon Barna
Kaya Scodelario Teresa: Az egyetlen nő a labirintusban Csuha Borbála
Aml Ameen Alby: A teljes csapat legfőbb vezetője Papp Dániel
Ki Hong Lee Minho: A futárok elöljárója Berkes Bence
Dexter Darden Serpenyő: A fő séf Czető Roland
Chris Sheffield Ben: Egy futár Magyar Bálint
Jacob Latimore Jeff: A fő orvos Boldog Gábor
Blake Cooper Chuck: Thomas kis pufók barátja, és az útvesztő legfiatalabb tagja Császár András
Alexander Flores Winston: Az egyik munkacsoport elöljárója (a könyvben a Nyesőké) Márkus Sándor
Patricia Clarkson Ava Paige Menszátor Magdolna

További magyar hangok: Papucsek Vilmos, Kapácsy Miklós

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. The Maze Runner. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. december 26.)
 2. THE MAZE RUNNER. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. december 26.)
 3. Jancsó Orsolya. „Te ölted meg a mozit”, PC World, Project 029 Media & Communications Kft., 2015. augusztus 6., 74. oldal. ISSN 1785-4717 (Hozzáférés ideje: 2015. augusztus 24.) 
 4. Az ÚTVESZTŐ. Metacritic. (Hozzáférés: 2014. december 26.)
 5. Az ÚTvesztő. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2014. december 26.)
 6. ISzDb – Az útvesztő (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2014. december 26.)

További információk[szerkesztés]