Az útvesztő (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az útvesztő
(The Maze Runner)
2014-es amerikai film

RendezőWes Ball
ProducerMarty Bowen
Wyck Godfrey
Lee Stollman
AlapműJames Dasher: The Maze Runner
Műfaj
  • disztópikus film
  • thrillerfilm
  • posztapokaliptikus film
  • regény alapján készült film
  • akciófilm
  • rejtélyfilm
  • fantasyfilm
ForgatókönyvíróJames Dashner
FőszerepbenDylan O’Brien
Thomas Brodie-Sangster
Ki Hong Lee
Will Poulter
Kaya Scodelario
ZeneJohn Paesano
OperatőrEnrique Chediak
VágóDan Zimmerman
Jelmeztervező20th Century Studios
Gyártás
GyártóTSG Entertainment
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő113 perc
Költségvetés34 millió $ (becsült)[1]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország InterCom Zrt.
USA 20th Century Fox
BemutatóMalajzia 2014. szeptember 11.
USA 2014. szeptember 19.
Magyarország 2014. szeptember 18.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel348,3 millió $[2]
Magyarország 123 148 352 Ft[3]
Kronológia
KövetkezőAz útvesztő: Tűzpróba (2015)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Az útvesztő témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az útvesztő (eredeti cím: The Maze Runner) 2014-ben bemutatott amerikai disztópikus sci-fi akció-thriller, melyet James Dashner 2009-es azonos című regénye alapján Wes Ball rendezett. A forgatókönyvet Noah Oppenheim, Grant Pierce Myers és TS Nowlin írta. Ez az első része Az útvesztő-filmsorozatnak. A főszerepet Dylan O’Brien, Kaya Scodelario, Thomas Brodie-Sangster, Will Poulter és Ki Hong Lee alakítja.

Az Amerikai Egyesült Államokban, 2014. szeptember 18-án mutatta be a 20th Century Fox, Magyarországon egy nappal később, szeptember 19-én volt látható az InterCom forgalmazásában.

Kereskedelmi szempontból sikeresen teljesített, Észak-Amerikában 101,6, a világ más tájain pedig 236,5 millió dollárt hozott, összesen 338,1 millió dolláros bevételt gyűjtött. A 34 milliós költségvetését jelentősen meghaladta, emellett a hetedik legnagyobb bevételt hozó film volt szeptemberben. Általánosságban pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól. Dicsérték az alakításokat, valamit az üdítően sötét tónusú helyszínt. A Metacritic oldalán a film értékelése – 34 vélemény alapján – 56%.[4] A Rotten Tomatoeson Az útvesztő 63%-os minősítést kapott 143 értékelés alapján.[5]

A forgatás 2013. május 13-án kezdődött a Louisiana állambeli Baton Rouge-ban, és július 12-én fejeződött be.

Elkészítették a film folytatását Az útvesztő: Tűzpróba címmel, melyet 2015. szeptember 18-án mutattak be.

Készülj a futásra.
– Mottó

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy fiú (Thomas) felébred egy elrozsdásodott szolgálati lift belsejében, nem emlékezve semmire. Ahogy a föld alól felér a felszínre, egy csapat hujjogó srác közt találja magát egy nagy füves területen, az úgynevezett „Tisztáson”. Ez egy nagy zárt négyzet, melyet magas kőfalak kerítenek el. A fiúk ezen a területen élnek, jól szervezett, összetartó csapatként, de kiderül, hogy mindannyian elveszítették az emlékeiket, és Thomas-hoz hasonlóan, rémülten, egyesével, a lifttel („doboz”) jutottak ide. Az ismeretlenek („Alkotók”) már több mint 3 éve minden hónapban új fiút küldenek fel a felvonóval. Bár a felvonóval élelem és felszerelés is rendszeresen érkezik, a srácok egy önellátásra törekvő minitársadalmat alakítottak ki, vezetőkkel, szabályokkal, feladatmegosztással és büntetési rendszerrel.

Hamarosan kiderül, hogy a csapat fő célja a kijutás, ugyanis a négyzet alakú Tisztás oldalfalainak közepén nyíló „kapuk” nem kijáratok, hanem egy – mindez ideig megoldatlan – labirintus bejáratai. A labirintus megoldását nagymértékben megnehezíti, hogy csak nappal deríthető fel, mert éjszaka biomechanikus szörnyek („siratók”) foglalják el. (A járatok nappal sem tökéletesen biztonságosak miattuk.) A tisztást és az útvesztőt összekötő hatalmas „kapuk” minden este bezáródnak, és aki éjjelre a labirintusban marad, garantáltan nem éri meg a reggeli kapunyitást. A feladat további nehézsége, hogy az útvesztő belsejében a gigantikus kőfalak éjjel időnként elmozdulnak, több helyen bejáratok nyílnak és záródnak (kezdetben ismeretlen rendszer szerint).Mindezek ellenére Thomas futár akart lenni és az is lett. A labirintus rendkívüli méretei, bonyolultsága és veszélyessége miatt a felderítést csak egy kis, elit csoport, a „Futárok” végzik, a többi fiúnak szigorú büntetés terhe mellett tilos a Tisztást elhagyni. Az élet a tisztáson a bezártság és a veszélyek ellenére is idillinek számít. Azonban az évek óta tartó stabil állapot felborul, amikor apránként kiderül, hogy Thomas nem csak egy fiú a sok közül, hanem egy – egyelőre érthetetlen – belső késztetés hajtotta szabályszegő, aki a tilalmak ellenére olyasmiket művel, amilyeneket eddig még soha senki a tisztáson.(Pl. megölt egy siratót és túléli az éjszakát). Ráadásul azok a kevesek, akik szörnyű szenvedések közepette túlélik egy sirató szúrását, a haláltusájuk felbukkanó emlékeiben Thomast mint ellenséget és minden bajok okozóját ismerik fel.

Az események felgyorsulnak, amikor világossá válik, hogy a mindenki által szorongással tudomásul vett változások nem véletlenül következnek be, hanem nyilvánvalóan az alkotók tervei szerint: ugyanis a lifttel – menetrenden kívül és ellátmány nélkül – egy eszméletlen lány érkezik, a kezében egy papírra írt üzenettel: „Ő az utolsó. Örökre.” A lány első szava: Thomas.

Még aznap az elpusztult sirató belsejében megtalálnak egy „kulcsot”, ami kijuttathatja őket az útvesztőből. Egyszer csak eljön az este, amikor a Kapuk nem csukódnak be… Sok ember halt meg aznap és fogytán az idő, tudták ha nem mennek el innen időben, lassan meghalnak. Gallyt megszúrták (ez nem derült ki a film végéig) és ő is Thomast gyanúsítja, ezért a fiú megszúratja magát a siratókkal, hogy kiderüljön, vajon igaz - e amit a többi halálos állapotban lévő tiszttárs terjeszt. Ezek után Rájön, hogy igen, segített az alkotóknak az útvesztő megépítésében és évek óta figyelte azokat akikkel most együtt van. A barátai nem reagálnak csúnyán, de Gally átvette a hatalmat, ugyanis előző este a vezérük, az első ember a tisztáson, Alby meghal. Thomast elfogják és meg akarják etetni az útvesztő szörnyeivel, de a barátaival együtt Gally csapatán rajtaütnek és elhatározzák, hogy bármi áron, de most kijutnak az útvesztőből. Végül pár halottal, de kijutnak onnan és miután a fő alkotó videóját megnézték, a megcsípett Gally hirtelen megjelenik a halott őrtől elvett pisztollyal, és miután Thomas egyik legjobb barátját, Chuckot halálosan megsebesíti, Minho egyből egy dárdát állít a szívébe. Ezután maszkos férfiak rohamozzák meg a helyszínt, akik a csoport nagy részét helikopterrel viszik el. Egy hatalmas sivatagi pusztaságon keresztül repülnek át, és egy romvárost közelítenek meg. A film halott tudósokkal ér véget, akikkel egy szobában futnak össze. Paige megjegyzi, hogy a kísérlet sikeres volt; a túlélők továbbléphetnek a második fázisba.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang[6]
Dylan O’Brien Zöldfül / Thomas: Az utolsó férfi, aki a Tisztásra kerül Szatory Dávid
Will Poulter Gally: Ellenséges érzelmű hangadó elöljáró (a könyvben az Építőké) Szabó Máté
Thomas Brodie-Sangster Newt: Másodparancsnok Timon Barna
Kaya Scodelario Teresa: Az egyetlen nő a labirintusban Csuha Borbála
Aml Ameen Alby: A teljes csapat legfőbb vezetője Papp Dániel
Ki Hong Lee Minho: A futárok elöljárója Berkes Bence
Dexter Darden Serpenyő: A fő séf Czető Roland
Chris Sheffield Ben: Egy futár Magyar Bálint
Jacob Latimore Jeff: A fő orvos Boldog Gábor
Blake Cooper Chuck: Thomas kis pufók barátja, és az útvesztő legfiatalabb tagja Császár András
Alexander Flores Winston: Az egyik munkacsoport elöljárója (a könyvben a Nyesőké) Márkus Sándor
Patricia Clarkson Ava Paige Menszátor Magdolna

További magyar hangok: Papucsek Vilmos, Kapácsy Miklós

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Maze Runner. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. december 26.)
  2. THE MAZE RUNNER. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. december 26.)
  3. Jancsó Orsolya. „Te ölted meg a mozit”, PC World, Project 029 Media & Communications Kft., 2015. augusztus 6., 74. oldal. ISSN 1785-4717 (Hozzáférés: 2015. augusztus 24.) 
  4. Az ÚTVESZTŐ. Metacritic. (Hozzáférés: 2014. december 26.)
  5. Az ÚTvesztő. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2014. december 26.)
  6. ISzDb – Az útvesztő (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2014. december 26.)

További információk[szerkesztés]