Az útvesztő (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az útvesztő
(The Maze Runner)
2014-es amerikai film

The Maze Runner (no).jpg
Rendező Wes Ball
Producer Marty Bowen
Wyck Godfrey
Lee Stollman
AlapműJames Dasher: The Maze Runner
Műfaj
 • disztópikus film
 • thrillerfilm
 • posztapokaliptikus film
 • regény alapján készült film
 • akciófilm
 • rejtélyfilm
 • fantasyfilm
Forgatókönyvíró James Dashner
Főszerepben Dylan O’Brien
Thomas Brodie-Sangster
Ki Hong Lee
Will Poulter
Kaya Scodelario
Zene John Paesano
Operatőr Enrique Chediak
Vágó Dan Zimmerman
Gyártás
Gyártó TSG Entertainment
OrszágUSA
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Játékidő 113 perc
Költségvetés 34 millió $ (becsült)[1]
Képarány 2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország InterCom Zrt.
USA 20th Century Fox
BemutatóMalajzia 2014. szeptember 11.
USA 2014. szeptember 19.
Magyarország 2014. szeptember 18.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 348,3 millió $[2]
Magyarország 123 148 352 Ft[3]
Kronológia
KövetkezőAz útvesztő: Tűzpróba (2015)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Az útvesztő témájú médiaállományokat.

Az útvesztő (eredeti cím: The Maze Runner) egy 2014-es amerikai disztópikus sci-fi akció-thriller, melyet James Dashner 2009-es azonos című regénye alapján Wes Ball rendezett. A forgatókönyvet Noah Oppenheim, Grant Pierce Myers és TS Nowlin írta. Ez az első része Az útvesztő filmsorozatnak. A főszereplők Dylan O’Brien, Kaya Scodelario, Thomas Sangster, Will Poulter és Ki Hong Lee.

Az Amerikai Egyesült Államokban, 2014. szeptember 18-án mutatta be a 20th Century Fox, Magyarországon egy nappal később, szeptember 19-én az InterCom forgalmazásában.

A film kereskedelmi szempontból sikeresen teljesített, ugyanis Észak-Amerikában, 101,6 millió dollárt, a világ más tájain pedig 236,5 millió dollárt hozott, azaz összesen 338,1 millió dollárt. A 34 millió dolláros költségvetését jelentősen meghaladta, emellett a hetedik legnagyobb bevételt hozó film volt szeptemberben. A film pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól. Dicsérték a filmteljesítményt, valamit az üdítően sötét tónusú helyszínt. A Metacritic oldalán a film értékelése – 34 vélemény alapján – 56%.[4] A Rotten Tomatoeson Az útvesztő 63%-os minősítést kapott 143 értékelés alapján.[5] A fő forgatás a Louisiana állambeli Baton Rouge-ban kezdődött 2013. május 13-án, majd hivatalosan július 12-re fejezték be.

A film folytatását, Az útvesztő: Tűzpróba című filmet 2015. szeptember 18-án mutatták be az Egyesült Államokban.

Készülj a futásra.
– Mottó

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy fiú (Thomas) felébred egy elrozsdásodott szolgálati lift belsejében, nem emlékezve semmire. Ahogy a föld alól felér a felszínre, egy csapat hujjogó srác közt találja magát egy nagy füves területen, az úgynevezett „Tisztáson”. Ez egy nagy zárt négyzet, melyet magas kőfalak kerítenek el. A fiúk ezen a területen élnek, jól szervezett, összetartó csapatként, de kiderül, hogy mindannyian elveszítették az emlékeiket, és Thomas-hoz hasonlóan, rémülten, egyesével, a lifttel („doboz”) jutottak ide. Az ismeretlenek („Alkotók”) már több mint 3 éve minden hónapban új fiút küldenek fel a felvonóval. Bár a felvonóval élelem és felszerelés is rendszeresen érkezik, a srácok egy önellátásra törekvő minitársadalmat alakítottak ki, vezetőkkel, szabályokkal, feladatmegosztással és büntetési rendszerrel.

Hamarosan kiderül, hogy a csapat fő célja a kijutás, ugyanis a négyzet alakú Tisztás oldalfalainak közepén nyíló „kapuk” nem kijáratok, hanem egy – mindez ideig megoldatlan – labirintus bejáratai. A labirintus megoldását nagymértékben megnehezíti, hogy csak nappal deríthető fel, mert éjszaka biomechanikus szörnyek („siratók”) foglalják el. (A járatok nappal sem tökéletesen biztonságosak miattuk.) A tisztást és az útvesztőt összekötő hatalmas „kapuk” minden este bezáródnak, és aki éjjelre a labirintusban marad, garantáltan nem éri meg a reggeli kapunyitást. A feladat további nehézsége, hogy az útvesztő belsejében a gigantikus kőfalak éjjel időnként elmozdulnak, több helyen bejáratok nyílnak és záródnak (kezdetben ismeretlen rendszer szerint).Mindezek ellenére Thomas futár akart lenni és az is lett. A labirintus rendkívüli méretei, bonyolultsága és veszélyessége miatt a felderítést csak egy kis, elit csoport, a „Futárok” végzik, a többi fiúnak szigorú büntetés terhe mellett tilos a Tisztást elhagyni. Az élet a tisztáson a bezártság és a veszélyek ellenére is idillinek számít. Azonban az évek óta tartó stabil állapot felborul, amikor apránként kiderül, hogy Thomas nem csak egy fiú a sok közül, hanem egy – egyelőre érthetetlen – belső késztetés hajtotta szabályszegő, aki a tilalmak ellenére olyasmiket művel, amilyeneket eddig még soha senki a tisztáson.(Pl. megölt egy siratót és túléli az éjszakát). Ráadásul azok a kevesek, akik szörnyű szenvedések közepette túlélik egy sirató szúrását, a haláltusájuk felbukkanó emlékeiben Thomast mint ellenséget és minden bajok okozóját ismerik fel.

Az események felgyorsulnak, amikor világossá válik, hogy a mindenki által szorongással tudomásul vett változások nem véletlenül következnek be, hanem nyilvánvalóan az alkotók tervei szerint: ugyanis a lifttel – menetrenden kívül és ellátmány nélkül – egy eszméletlen lány érkezik, a kezében egy papírra írt üzenettel: „Ő az utolsó. Örökre.” A lány első szava: Thomas.

Még aznap az elpusztult sirató belsejében megtalálnak egy „kulcsot”, ami kijuttathatja őket az útvesztőből. Egyszer csak eljön az este, amikor a Kapuk nem csukódnak be… Sok ember halt meg aznap és fogytán az idő, tudták ha nem mennek el innen időben, lassan meghalnak. Gallyt megszúrták (ez nem derült ki a film végéig) és ő is Thomast gyanúsítja, ezért a fiú megszúratja magát a siratókkal, hogy kiderüljön, vajon igaz - e amit a többi halálos állapotban lévő tiszttárs terjeszt. Ezek után Rájön, hogy igen, segített az alkotóknak az útvesztő megépítésében és évek óta figyelte azokat akikkel most együtt van. A barátai nem reagálnak csúnyán, de Gally átvette a hatalmat, ugyanis előző este a vezérük, az első ember a tisztáson, Alby meghal. Thomast elfogják és meg akarják etetni az útvesztő szörnyeivel, de a barátaival együtt Gally csapatán rajtaütnek és elhatározzák, hogy bármi áron, de most kijutnak az útvesztőből. Végül pár halottal, de kijutnak onnan és miután a fő alkotó videóját megnézték, a megcsípett Gally hirtelen megjelenik a halott őrtől elvett pisztollyal, és miután Thomas egyik legjobb barátját, Chuckot halálosan megsebesíti, Minho egyből egy dárdát állít a szívébe. Ezután maszkos férfiak rohamozzák meg a helyszínt, akik a csoport nagy részét helikopterrel viszik el. Egy hatalmas sivatagi pusztaságon keresztül repülnek át, és egy romvárost közelítenek meg. A film halott tudósokkal ér véget, akikkel egy szobában futnak össze. Paige megjegyzi, hogy a kísérlet sikeres volt; a túlélők továbbléphetnek a második fázisba.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang[6]
Dylan O’Brien Zöldfül / Thomas: Az utolsó férfi, aki a Tisztásra kerül Szatory Dávid
Will Poulter Gally: Ellenséges érzelmű hangadó elöljáró (a könyvben az Építőké) Szabó Máté
Thomas Sangster Newt: Másodparancsnok Timon Barna
Kaya Scodelario Teresa: Az egyetlen nő a labirintusban Csuha Borbála
Aml Ameen Alby: A teljes csapat legfőbb vezetője Papp Dániel
Ki Hong Lee Minho: A futárok elöljárója Berkes Bence
Dexter Darden Serpenyő: A fő séf Czető Roland
Chris Sheffield Ben: Egy futár Magyar Bálint
Jacob Latimore Jeff: A fő orvos Boldog Gábor
Blake Cooper Chuck: Thomas kis pufók barátja, és az útvesztő legfiatalabb tagja Császár András
Alexander Flores Winston: Az egyik munkacsoport elöljárója (a könyvben a Nyesőké) Márkus Sándor
Patricia Clarkson Ava Paige Menszátor Magdolna

További magyar hangok: Papucsek Vilmos, Kapácsy Miklós

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. The Maze Runner. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. december 26.)
 2. THE MAZE RUNNER. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. december 26.)
 3. Jancsó Orsolya. „Te ölted meg a mozit”, PC World, Project 029 Media & Communications Kft., 2015. augusztus 6., 74. oldal. ISSN 1785-4717 (Hozzáférés ideje: 2015. augusztus 24.) 
 4. Az ÚTVESZTŐ. Metacritic. (Hozzáférés: 2014. december 26.)
 5. Az ÚTvesztő. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2014. december 26.)
 6. ISzDb – Az útvesztő (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2014. december 26.)

További információk[szerkesztés]