Az ébrenlét mögött

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az ébrenlét mögött
2008-as magyar film
RendezőVereb Vean András
ProducerCsorvási László Ábel
Műfajdokumentumfilm
ZeneHuzella Péter
OperatőrOndecs "Mikiki" Miklós
VágóVereb Vean András
HangmérnökProtovin István
Gyártás
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő40 perc
Forgalmazás
Bemutató2008. június 3. (Magyarország, MTV1)[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az ébrenlét mögött 2006-ban készült színes magyar dokumentumfilm Vereb Vean András rendezésében. A film Huzella Péter és Zalán Tibor daláról kapta a címét.

A filmről[szerkesztés]

A mozgalmas dokumentumfilm korabeli filmfelvételek, fényképek és újonnan forgatott interjúk felhasználásával vezeti végig a nézőt azon a folyamaton, amely a kilencvenes évek elején vette kezdetét Tiszaújvárosban (az akkori Leninvárosban).

Néhány fiatal a Mobil Klubból elvonult Szanticskára, ebbe a kihalásnak induló csereháti faluba, és ahogy belemerültek egy folktábor szervezésébe, majd megvalósításába, olyan kulturális, kommunikációs és léleképítő kincset fedeztek fel magukban és egymásban, amire a legkevésbé sem számítottak. Ez az érték az a nyitottság, elfogadás és szabadság volt, ami a rendszerváltás hajnalán természetes módon szabadult fel azokból a fiatalokból (is), akik akkorra már kipróbálták a hivatalos kultúra által biztosított, a korabeli városban hozzáférhető kereteket, és azt a maguk számára másképp kívánták megteremteni és újrafogalmazni.

A 36. Kelet- és Dél-Magyarországi Függetlenfilm Szemle legjobb dokumentumfilmje[2] és a IV. Országos Helytörténeti Dokumentumfilm Szemle különdíja[3] elismerését is megkapta.

2007. január 25-én a békéscsabai IFIHázban már közönségtalálkozóval egybekötött vetítést tartottak az alkotók,[4][5] a film országos bemutatója a Magyar Televízióban 2008. június 3-án volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Filmajánló (Városkép XVII. évfolyam 10. szám)
  2. 36. Kelet- és Dél-Magyarországi Függetlenfilm Szemle, Magyar Független Film és Video Szövetség - 2008.
  3. Lefler György: Díjeső a nyíregyházi helytörténeti filmszemlén Archiválva 2017. január 16-i dátummal a Wayback Machine-ben, haon.hu - 2008. június 3.
  4. Mi lesz az Ifiházban? Archiválva 2017. január 16-i dátummal a Wayback Machine-ben, beol.hu - 2007. január 9.
  5. Az IFIHáz januári előzetese Archiválva 2017. január 16-i dátummal a Wayback Machine-ben, sandor.csabanet.hu - 2007. január 11.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]