Szanticska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szanticska
A táj Szanticska határában
A táj Szanticska határában
Közigazgatás
TelepülésAbaújlak
Városhoz csatolás1870
Irányítószám3815
Körzethívószám46
Népesség
Teljes népesség0 fő (2020. szept 23.)[1] +/-
Elhelyezkedése
Szanticska (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye)
Szanticska
Szanticska
Pozíció Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye térképén
é. sz. 48° 24′ 16″, k. h. 20° 58′ 14″Koordináták: é. sz. 48° 24′ 16″, k. h. 20° 58′ 14″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szanticska témájú médiaállományokat.

Szanticska aprófalu Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, közigazgatásilag Abaújlak külterületi lakotthelye. Széles körben elterjedt vélekedés szerint Magyarország legkisebb lakott települése.[2][3] Lakossága 3-5 fő.[4][5][6]

Már 1979-ben, amikor a Másfélmillió lépés Magyarországon című dokumentumfilm-sorozatot készítették, akkor is a legkisebb falunak számított, és ekkorra már 28 lakosra csökkent a teljes népesség.

Megközelítése[szerkesztés]

Szilárd burkolatú úton csak a 2621-es útról, annak majdnem pontosan az első kilométerénél letérve érhető el, de gyalogösvényeken, rövid sétával megközelíthető a 2622-es út, illetve a két út találkozásánál kialakított buszforduló felől is. (A 2622-es úton autózókat az elágazás útjelző táblája is Kupa-Felsővadász-Szanticska felé irányítja.)

Története[szerkesztés]

1317-ben említették először. Neve Szent István nevéből származik. A török hódoltság idején híres bortermelő település volt, majd kihalt, de a 18. században újra benépesült. 1870-ben Abaújlakhoz csatolták.

A két világháború között fejlődött, az 1930-as évektől azonban a népesség kezdett elvándorolni, főként az iskola hiánya miatt. 1988-ra már csak egy lakosa maradt a falunak. A szép természeti környezetnek és néhány új lakónak köszönhetően azonban üdülőhelyként új népszerűségre tett szert.

Idegenforgalom[szerkesztés]

Útjelző. "Szanticska a műúton 5 perc gyalogosan"

A falu 19 házból és 2 templomból áll.

A Cserehát dombjai között megbúvó pici falu egyedi, mind a 19 háza nyaraló, vendégház. Családi és baráti társaságok, hobbi- és érdeklődési körök, klubok, közösségek szervezett kirándulásainak  nyújt utánozhatatlan helyszínt. Az ifjúsági és gyermektábor régi falusi környezetben a falu végén található. A zsákfaluban nincs forgalom, nincs zaj, fedett teraszok, filagóriák, árnyas ligetek, várják az idelátogató vendégeket.

Egyéb adatok[szerkesztés]

  • Irányítószám: 3815
  • Hívószám: 46

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]