Automatikus helyesírás-ellenőrzés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az automatikus helyesírás-ellenőrző vagy helyesírás- és nyelvhelyesség ellenőrzés (angolul: AutoCorrect, Text replacement, Replace as you type) a modern szövegszerkesztő alkalmazások egyik alapvető funkciója, de például a modern okostelefonokban is megtalálható. Az automatikus helyesírás-ellenőrző elsődleges funkciója, hogy gépelés közben megjelöli és megfelelő beállítások esetén kijavítja a helyesírási és nyelvhelyességi problémákat, félregépeléseket, ezzel időt spórolva a felhasználónak. Az automatikus helyesírás-ellenőrző másodlagos funkciója a szöveg megfelelő formázása vagy pedig speciális karakterek beszúrása a gépelés közben alkalmazott karaktereknek megfelelően, ami szintén időt takarít meg a felhasználónak.

Példák
Begépelt
szöveg
Kijavított
szöveg
yuor your
(r) ®
aboutit about it
where;s where's
*bold* bold
_italic_ italic

Az automatikus helyesírás-ellenőrző szoftverek emellett felismerik a két nagybetűvel kezdődő szavakat (mint a "PÉldául") és kijavíthatják a második betűt kisbetűre, vagy automatikusan nagybetűre cserélik a mondatok kezdőbetűit, illetve kijavíthatják a bekapcsolva felejtett Caps Lock billentyű (mint a "pÉLDA") következményeit.

A helyesírás és nyelvhelyesség-ellenőrzés a szoftver beépített szótárát használja, de a felhasználónak is lehetősége van arra, hogy bizonyos szavakat ide felvegyen és automatikusan kijavíttasson. Ennek egyik jó példája a gyakran használt szavakra billentyű-parancsok létrehozása. Ha valaki például az ipari forradalomról ír egy cikket, akkor beállíthatja úgy az automatikus helyesírás-ellenőrzőt, hogy az "if" szót begépelés után kicserélje az "ipari forradalom" kifejezéssel. Ezzel jelentős időt lehet megtakarítani. A hozzáértő és türelmes felhasználó a Dutton-féle gyorsíráshoz hasonló rendszert tud létrehozni az ilyen billentyű-parancsok felhasználásával a számítógépes szövegszerkesztőben is: a rövidítéseket a szoftver automatikusan és azonnal kicseréli a szó teljes alakjára.

Néhány helyesírás-ellenőrző program nem csak a szövegszerkesztőkben, hanem egy adott operációs rendszeren futó minden alkalmazásban képes beavatkozni és a hibásan gépelt szavakat kijavítani.

Hátrányai[szerkesztés]

Bizonyos helyzetekben az automatikus helyesírás-ellenőrző ténykedés problémákat okoz, különösen a tudományos vagy műszaki szövegekben. Példaként szokták felhozni a biokémiai szövegekben előforduló ciklikus adenozin-monofoszfát vegyületet, amelynek rövidítése ciklikus AMP (az angol cyclic adenosine monophosphate alapján) vagy még egyszerűbben cAMP. Egy automatikusan működő helyesírás-ellenőrző szoftver ezt a rövidítést a bekapcsolva felejtett Caps Lock billentyű hatásának tulajdonítja és automatikusan kijavítja Camp-re, amelynek ilyen szövegkörnyezetben természetesen semmi értelme nincsen. A legkorábbi szövegszerkesztőkben (mint például az 1989-ben Macintosh számítógépekhez kiadott Microsoft Word esetében) a helyesírás-ellenőrző szoftver nem ismerte fel az egybe írt cooperation ("együttműködés") szót – csak annak alternatív formáját: co-operation – és azt következetesen a Cupertino szóval helyettesítette. A kaliforniai Cupertino városban található az amerikai Apple Inc. vállalat székhelye, amely a Macintosh számítógépeket gyártotta, a jelenséget később a számítástechnikában Cupertino-hatásként emlegették.[1]

Bizonyos szervezetek, kiadók olyan szerkesztői irányelveket fogadtak el a számítógépes szövegszerkesztők elterjedése során, amelyek bizonyos szavakat automatikusan helyettesítettek a számukra elfogadható szavakkal. Például a keresztény elveket képviselő American Family Association úgy döntött, hogy a gay (kb. ’meleg’) szót következetesen kicserélik a weboldalukon publikált szövegekben homosexual-ra. Ez akkor okozott problémát, amikor cikket közöltek az amerikai olimpiai válogatott rövidtávfutóról, Tyson Gay-ről, és az írásban ilyen mondatok bukkantak fel: „A szombati előfutamon Homoszexuális erősen, túlságosan erősen kezdett, és a mezőny majdnem beérte, amikor ismét felgyorsított, és végül a negyedik helyen ért célba.”[2]

Humoros alkalmazása[szerkesztés]

Számos iskolában és munkahelyen használják az automatikus helyesírás-ellenőrzőt egymás megtréfálására. A mókamester ebben az esetben az áldozat szövegszerkesztőjében egy teljesen átlagos, gyakori szót kicserél egy humoros abszurditásra, vagy pedig az eredeti szó helytelen alakjára.[3] Ehhez gyakran nem is kell külső beavatkozás: a napjainkban rendkívül népszerű okostelefonokon is fut automatikus helyesírás-ellenőrző program, amely gyakran vicces vagy kínos szituációkat eredményez szöveges üzenetek küldése során. Mára már olyan blogok és weboldalak is léteznek (pl. Damn You Autocorrect), ahol az ilyen esetekről készült képernyőképeket lehet közzétenni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A helyesírás-ellenőrzők működéséről a HVG is írt cikket, ld. A helyesírás-ellenőrzők evolúciója – Szar vas hibák
  2. Mary Ann Akers: Christian Site's Ban on 'G' Word Sends Homosexual to Olympics. Washington Post, 2008. július 1. (Hozzáférés: 2013. január 22.)
  3. Microsoft AutoCorrect Prank. (Hozzáférés: 2012. január 22.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Autocorrection című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.