Ugrás a tartalomhoz

Felhasználó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A felhasználó (user) az a személy (végfelhasználó, end-user) vagy szoftverágens, aki egy számítógépes vagy számítógép-hálózati szolgáltatás használója. A felhasználóhoz gyakran felhasználói fiók tartozik, amit felhasználói név (username, screen name, nick vagy handle) azonosít.

Végfelhasználó

[szerkesztés]

A végfelhasználó (end-user) kifejezés egyrészt a szoftver tényleges kezelőjére utal, de a szoftverfejlesztésben specifikusabb értelemben is használják, a megcélzott vagy várt felhasználóra utalva. A végfelhasználó kifejezés megkülönbözteti azokat, akik csak kezelik, üzemeltetik a szoftvert a fejlesztőktől, akik valamely programozási nyelv ismeretében új funkciókat hoznak létre a végfelhasználók számára.

Felhasználói fiók

[szerkesztés]

A felhasználói fiók segítségével a felhasználó autentikálhatja (hitelesítheti) magát a rendszer szolgáltatásai felé, és autorizációt (engedélyt) nyerhet az azokhoz való hozzáférésre; az autentikáció önmagában nem garantálja az autorizációt. A fiókba való bejelentkezés (login) során a felhasználónak jellemzően hitelesítenie kell magát jelszó vagy más hitelesítő adat (credential) megadásával, számviteli, informatikai biztonsági, naplózási és erőforrás-gazdálkodási okokból.

Bejelentkezés után az operációs rendszer a felhasználó név helyett gyakran más azonosítóval hivatkozik a felhasználóra; Unix-alapú rendszereken ez lehet a User ID, Microsoft Windows alatt a biztonsági azonosító (SID).

Az informatikai rendszerek felhasználókezelés alapján két csoportba oszthatók:

  • az egyfelhasználós (single-user) rendszerek nem támogatják a több felhasználói fiók koncepcióját
  • a többfelhasználós (multi-user) rendszerekben létezik a koncepció, és megkövetelik a felhasználó bejelentkezését a rendszer használata előtt.

A többfelhasználós rendszerek felhasználói fiókjaihoz jellemzően tartozik egy felhasználói profil, ami a fiók tulajdonosának alapadatait (pl. név, fénykép), valamint beállításait tartalmazza. Tartozhat hozzá saját könyvtár (home directory), amiben a felhasználó saját tulajdonú fájljai tárolódnak.

Online közösségekben a felhasználónevek (nicknevek) néha maguk is hírnévre tehetnek szert. Néhány ilyen nick:

A szóhasználat kritikája

[szerkesztés]

Egyes használhatósági szakértők ellenszenvvel viseltetnek a „user” szó használatával szemben, javasolva annak lecserélését.[1]

Don Norman kijelentette:

„A „felhasználó” az általunk használt szörnyű kifejezések egyike. Keresztes hadjáratot folytatok, hogy megszabaduljunk a „felhasználó” szótól. Én inkább egyszerűen „embereknek” nevezném őket.[2]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Don Norman: Words Matter. Talk About People: Not Customers, Not Consumers, Not Users. [2007. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 28.)
  2. Don Norman at UX Week 2008 © Adaptive Path. (Hozzáférés: 2010. november 8.)

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a User (computing) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.