Atlanti sertésfogú hal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Atlanti sertésfogú hal
Rajz a halról
Rajz a halról
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Alosztály: Újúszójúak (Neopterygii)
Alosztályág: Valódi csontoshalak (Euteleostei)
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Acanthuroidei
Család: Sertésfogúhal-félék (Ephippidae)
Nem: Chaetodipterus
Lacépède, 1802
Faj: C. faber
Tudományos név
Chaetodipterus faber
(Broussonet, 1782)
Szinonimák

  • Chaetodon faber (Brouss., 1782)

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Atlanti sertésfogú hal témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Atlanti sertésfogú hal témájú médiaállományokat és Atlanti sertésfogú hal témájú kategóriát.

Az atlanti sertésfogú hal (Chaetodipterus faber) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának sügéralakúak (Perciformes) rendjébe, ezen belül a sertésfogúhal-félék (Ephippidae) családjába sorolt Chaetodipterus nembe tartozó három halfaj közül az egyik.

Nemének a típusfaja.

Előfordul az Atlanti-óceánban és megtalálható az Amerikai Egyesült Államok délkeleti részén, valamint a Karib-térségben is. A horgászok szerint szívós és a horgon ellenálló hal, ezért nyáron azokban a hónapokban, amikor a sertésfogú halak a legaktívabbak, akkor különösen kedvelt horgászhal. A húsa ízletes és különféle halételek alapja.

Előfordulása[szerkesztés]

Ez a halfaj az Atlanti-óceán nyugati felén fordul elő, az USA-beli Massachusetts államtól egészen a brazíliai Rio Grande do Sul nevű államig. A Mexikói-öböl északi részén is jelen van.

Megjelenése[szerkesztés]

A hal teste korong formájú az orra tompa. A hát és mellúszója is hosszú és tüskéit vitorlaszerű lebeny köti össze. A testszíne ezüstszürke, melyben nem szabályos hosszanti fekete sávok láthatók. A sávok a hal korával együtt változhatnak. A szája kicsi az orrlyukai a maxilla alsó részén helyezkednek el. A kifejlett egyedek testtömege 1,4-4,5 kilogramm, de fogtak már kilenckilósat is. Átlagos példányainak testhossza elérheti a fél métert, de akár 91 centiméteresre is megnőhet. A hátúszóján 9 tüske és 21-24 sugár van, míg a farok alatti úszóján 3 tüske és 17-18 sugár látható.

Életmódja[szerkesztés]

Szubtropikus tenger vagy brakkvízben 3-35 méteres vízmélységben található meg. Csapatokban nagy számban akár ötszáz tagot számláló rajba is összeáll és előfordul a part közeli vizekben. Fiatalabb példányai kedvelik a mangroveerdők vagy tengerparti mocsárerdők környékét. Étrendjét fenéklakó gerinctelenek, rákok, puhatestűek, gyűrűsférgek és plankton alkotja.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Atlantic spadefish című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]