Arnold van Gennep

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Arnold van Gennep
Arnold Van Gennep.jpg
Született 1873. április 23.[1][2]
Ludwigsburg[3]
Elhunyt 1957. május 7. (84 évesen)[4][1][2]
Bourg-la-Reine
Állampolgársága francia
Foglalkozása
  • antropológus
  • egyetemi oktató
  • néprajzkutató
Iskolái Párizs-Sorbonne Egyetem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Arnold van Gennep témájú médiaállományokat.

Arnold van Gennep, teljes nevén Charles-Arnold Kurr van Gennep (Ludwigsburg, 1873. április 23.Bourg-la-Reine, 1957. május 7.) holland-német-francia etnográfus és folklorista.

Élete[szerkesztés]

Arnold van Gennep Ludwigsburgban született, az akkor még független Württembergi Királyságban. Szülei nem voltak házasok. Van Gennep holland származású édesanyja vezetéknevét vette fel. Hat évesen anyjával a franciországi Lyons-ba mentek, ahol édesanyja hozzáment egy francia orvoshoz, akivel Savoyba költöztek.

Franciaországban van Gennep Átmeneti rítusok nevet viselő munkássága miatt és a folklór tanulmányok alapítójaként vált elismertté.

Párizsba ment tanulni a Sorbonne-ra, ahol azonban csalódott az oktatásban. Nem azt a tudást kapta, amit elképzelt.

Ezt követően került el az École des langues-ba (nyelviskola), ahol arabot és általános nyelvészetet tanult, amely magába foglalta az egyiptológiát, a primitív vallásokat, az ősi arabot és az iszlám kultúrát. Tudományosan független volt, ami meg is jelenik munkásságában. Sohasem töltött be akadémiai pozíciót Franciaországban.

1912 és 1915 között a svájci Neuchätel Etnográfiai Egyetem elnöke volt, de menesztették az országból az első világháború idején, mert kétségbe vonta Svájc semlegességét a harcokban. Elnöki tisztsége alatt átszervezte a múzeumi rendszert és megszervezte az első néprajzi (etnográfiai) konferenciát (1914). 1922-ben az Amerikai Egyesült Államokba utazott.

Legismertebb munkája a Les rites de passage (Átmeneti rítusok) 1909-ben jelent meg, mely tartalmazza saját nézeteit az átmeneti rítusokról, amelyet 3 fázisra osztott fel: elválasztó, átmeneti és befogadó fázis.

A francia folklóron belül legfontosabb munkája a Le Manuel de folklore francais contemporain (1937–1958)

Van Gennep 1957-ben halt meg Bourg-la-Reine-ben, Franciaországban.

Hatások, befolyások[szerkesztés]

Átmeneti rítusok című műve nagy hatással volt Joseph Campbell 1949-es írásaira. Például A Hős ezer arca című alkotásra, amelyben a hős utazását három részre osztja fel.

Victor Turner antropológiai írásaira, de legfőképpen az 1969-es művére, A rituális folyamatra volt nagy hatással Arnold van Gennepp munkássága.

Munkái[szerkesztés]

Referenciák[szerkesztés]

  1. a b data.bnf.fr. (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978), Геннеп Арнольд ван, 2015. szeptember 28.
  4. Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978), Геннеп Арнольд ван, 2015. szeptember 27.
  • Arnold van Gennep at unjobs.org
  • Belmont, Nicole Arnold van Gennep: The Creator of French Ethnography Derek Coltman trans. Chicago: University of Chicago Press, 1979

Külső hivatkozások[szerkesztés]