Farkasalma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Aristolochia trilobata szócikkből átirányítva)
Farkasalma
A. grandiflora
A. grandiflora
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Magnoliidae
Rend: Borsvirágúak (Piperales)
Család: Farkasalmafélék (Aristolochiaceae)
Nemzetség: Aristolochia
L.
Típusfaj
Aristolochia rotunda
L.
Szinonimák
  • Hocquartia Dum.
  • Isotrema Raf. (disputed)
Fajok

szövegben

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Farkasalma témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Farkasalma témájú kategóriát.

Pipavirágú farkasalma (Aristolochia macrophylla) festett hajtásmetszete. Az egyes szövettípusok német nevének megjelenítéséhez a „További részletek” funkcióban vigyük az egeret a kijelölt sárga téglalapok fölé!
Aristolochia arborea a hamburgi pálmaházban
Aristolochia arborea virágai a hamburgi pálmaházban

A farkasalma (Aristolochia) a farkasalmafélék (Aristolochiaceae) családjának névadó nemzetsége, hozzávetőlegesen 500 fajjal.

Származása, elterjedése[szerkesztés]

A fajok többsége dél-amerikai, de a hideg égöv kivételével az egész Földön elterjedt. Magyarországon egyetlen faj, a közönséges farkasalma (A. clematitis) fordul elő.

Jellemzői[szerkesztés]

A legtöbbjük kúszónövény, de előfordulnak közöttük cserjék és lágyszárúak is. Egyszerű, váltakozó állású leveleik szív alakúak, nyelesek, ép szélűek. A virágok a levelek hónaljában nyílnak egyesével, vagy többesével. A párta zigomorf, a szirmok összenőttek, alul felfúvódottak, feljebb szűk csövet formálnak, majd fajonként változó méretű és színű nyelvszerű lebenyben végződnek. A porzószálak egymással és a bibével is összenőttek. A magház alsó állású, 4-6 rekeszű.

Megporzása[szerkesztés]

A farkasalmák virágai speciális rovarcsapdaként működnek. Először a bibe érik meg, eközben a párta csövében lévő szőrök a virág belseje felé törekvő rovarok (elsősorban legyek) elől elhajlanak, de visszafelé már nem engedik őket. A rovarok a magukkal hozott virágporral megtermékenyítik a bibét, majd hosszabb-rövidebb várakozásra kényszerülnek, amíg a porzók is beérnek. Miután ez megtörténik, a pártacsőben lévő szőrök elhervadnak és szabadon engedik az immár friss virágporral behintett rovart.

Felhasználása dísznövényként[szerkesztés]

Kertekben olykor előfordul az A. durior és a pipavirág (A. macrophylla). Mindkettő magasra kúszó díszcserje.

Élettani hatása[szerkesztés]

A farkasalmaféléknek erős rákkeltő és vesemérgező hatásuk van. Az ilyen összetevőt tartalmazó termékeket a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) 1-es csoportba tartozó karcinogénekként sorolja be.[1] Több mint 100 olyan veseelégtelenségi esetet dokumentáltak, amelyet ez a növény okozott.[2][3] Feltételezések szerint a farkasalma magokkal fertőzött gabona fogyasztása ún. balkán nephropathiát okozott főleg Délkelet-Európában.[4] A negatív hatásokért főleg az ilyen növényekben található arisztolsav (latinul: acidum aristolochicum, angolul: aristolochic acid) tehető felelőssé.

Ismertebb fajok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Tóth Imre: Lomblevelű díszfák, díszcserjék kézikönyve. Rajz: Bódi Katalin, fotó: Honfi Péter, lektorálta: Kósa Géza. Budapest: Tarkavirág. 2012. 75. o. ISBN 978-963-08-4345-4  
  • Turcsányi Gábor és Turcsányiné dr. Siller Irén: Növénytan (1999, 2005), Kempelen Farkas Digitális Tankönytár

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a farkasalma címszót a Wikiszótárban!