Aranyház betömött sziklaürege

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Aranyház betömött sziklaürege
Hossz? m
Mélység? m
Magasság? m
Függőleges kiterjedés? m
Tengerszint feletti magasságkörülbelül 184 m
Ország Magyarország
Település Tihany
Földrajzi táj Balaton-felvidék
Típus rombarlang
Barlangkataszteri szám nincs

Az Aranyház betömött sziklaürege a Tihanyi-félszigeten, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található rombarlang.

Kutatástörténet[szerkesztés]

19331934 körül robbantásos kőfejtés közben találták meg. Legkorábbi említése Hoffer Andrástól (1934) ismert, de ő Margittay Rikárd pontosan nem jelzett írására hivatkozik. Később Margittay Rikárd (1942) „A Balaton-felvidék barlangjai” című munkájába a következőket írta róla, Tihanyban lévő egyik gejzírkúp, az úgynevezett Aranyház köveinek építés céljára való, sajnálatos kifejtése alkalmával körülbelül 7–8 év előtt egy robbantás nyomán barlangra akadtak a munkások, mely e kis kihűlt vulkán belsejében meredeken lefelé terjedt, de előrészéből több oldalfolyosó is kiágazott ...elejét betömték.

Török János (1937) szintén megemlítette írásban a megtalált, majd betömött sziklaüreget. Bár nem említette, de úgy érződik, ő is a Margittay Rikárdtól származó információt használta fel. Nem valószínű, hogy Margittay Rikárd járt volna a barlangban, ismerte volna annak a pontos helyét. Inkább az látszik elképzelhetőnek, hogy az egykori kőfejtő munkásainak elbeszéléséből tudott a barlangról. Helyét Eszterhás István (1983) azonosította. A FIR feldolgozását Szentes György készítette el.

Leírás[szerkesztés]

Az Aranyház tetején lévő taraj északi végének nyugati oldalában, a taraj tövében található. Kürtőmaradvánnyal és résekkel jelzett betömött barlang. Körülbelül 184 méter tengerszint feletti magasságban van. Ma csak a régi robbantás által feltárt félkürtő és annak az aljában a kőtörmelék közti járhatatlanul szűk, de hűs leheletű rések jelzik a barlangot. A sziklaüreget jelenleg csak rombarlangnak tekinthetjük, de újra feltárása esetén jelentősége minden bizonnyal megnőne.

Előfordul az irodalmában Aranyház beomlott sziklaürege néven is.

Irodalom[szerkesztés]