Aranyház alsó ürege

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Aranyház alsó ürege
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz2 m
Mélység0 m
Magasság1,5 m
Függőleges kiterjedés1,5 m
Tengerszint feletti magasságkörülbelül 180 m
Ország Magyarország
Település Tihany
Földrajzi táj Balaton-felvidék
Típus parazita forrásszáj
Barlangkataszteri szám 4463-13

Az Aranyház alsó ürege a Tihanyi-félszigeten, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található barlang.

Leírás[szerkesztés]

A tihanyi Aranyház kúpjának a délnyugati lábánál található. Az enyhe lejtésű törmelékből meredeken kiemelkedő forráskúpban, körülbelül 120 centiméter relatív magasságban nyílik az aknája, melyen keresztül be lehet bújni a barlangba. Körülbelül 180 méter tengerszint feletti magasságban van a bejárata.

A bejárati aknája egy 45×25 centiméteres nyílás. Ezen lehet lebújni a 150 centiméterrel mélyebben lévő barlangi feküre. A barlang egy litoklázis oldásos kiöblösödése. A hossza két méter, a szélessége egy méter és a legnagyobb magassága 120 centiméter, de a litoklázis mentén, járhatatlan szűkületként a hossztengelyének mindkét irányában tovább tart egészen a felszínig. A térfogata körülbelül két köbméter. Az alját köves törmelék tölti ki. Az ásatása a szűk bejárat miatt nagyon nehéz lenne. Helyi jelentőségű, kis méretű barlang.

A barlang valószínűleg egy parazita forrásszáj működésének a terméke. A kúp felszínével nagyjából párhuzamos repedés mentén oldották ki a kémiailag agresszív vizek. Ezek az oldásnyomok láthatók a meszes hidrokvarcitból levő falán.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Valószínűleg régen nyitott üreg. Eszterhás István említi meg a bakonyi barlanglajstromában, a tihanyi szpeleográfiai jelentésében és az 1987-es írásában. A rejtettségét a nehezen észrevehető, szűk bejáratának és a kis méreteinek köszönheti. A FIR feldolgozását Szentes György készítette el.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]