Apró légivadász

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Apró légivadász
Nőstény apró légivadász
Nőstény apró légivadász
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak
Osztály: Rovarok
Rend: Szitakötők
Alrend: Egyenlő szárnyú szitakötők
Család: Légivadászok
Nem: Ischnura
Tudományos név
Ischnura pumilio
Charpentier, 1825
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Apró légivadász témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Apró légivadász témájú médiaállományokat és Apró légivadász témájú kategóriát.

Az apró légivadász (Ischnura pumilio) a légivadászok családjába tartozó, Eurázsiában elterjedt, új élőhelyeket gyorsan benépesítő szitakötőfaj. Magyarországon nem védett.

Megjelenése[szerkesztés]

Fiatal hím

Az apró légivadász testhossza 26–32 mm, átlagos szárnyfesztávolsága 33 mm; hátsó szárnyának hossza 14–18 mm. A nőstények kissé nagyobbak. A fiatal hímek zöldek, de ahogyan ivaréretté válnak, kikékülnek. Szemük fiatalon zöldes, később kék; felül nagy kerek, sötét folt látható rajtuk. Toruk felső része fekete, rajta keskeny zöld (kék) hosszanti csíkok figyelhetők meg. Potrohuk felső része fekete, alul zöld (kék). A potroh utolsó előtti (9.) szelvénye teljesen kék, míg az előtte lévő (8.) félig az. Lábai a tornak megfelelő színűek, rajtuk fekete hosszanti csíkokkal. Szárnyjegye az elülső szárnyakon kétszínű és jelentősen nagyobb a hátsó szárnyakénál.

A nőstények kb. tíznapos korukig élénk narancssárgák, azután toruk oldala és potrohuk alsó része zöldre vált. A tor és potroh felülről, a hímhez hasonlóan fekete. Szemük zöld. A lárva 15–18 mm hosszú.

Nagyon hasonlít hozzá a kék légivadász (Ischnura elegans), csak közelről lehet elkülöníteni őket egymástól a hímek szárnyjegye (ami a kék légivadász esetében azonos méretű az első és hátsó szárnyakon) valamint a potroh mintázatának részletei alapján. A narancssárga fiatal nőstényeket nem lehet más fajjal összetéveszteni.

Elterjedése[szerkesztés]

Szinte egész Eurázsiában megtalálható Dél-Európától (beleértve az Azori-szigeteket és Madeirát) és Észak-Afrikától kezdve egészen Mongóliáig és Észak-Kínáig. Észak-Skandináviából hiányzik, Norvégiában az utóbbi években jelent meg. Jó vándorlóképességű, új területeket könnyen kolonizáló faj. Magyarországon az egész országban - de főleg a síkvidékeken - megtalálható.

Életmódja[szerkesztés]

Fiatal nőstény (videó)

Kóborló opportunista jellegű faj, az imágó nagy távolságokat tesz meg és kihasználja az újonnan létrejövő élőhelyeket. Populációi sokszor rövid életűek, ahogyan a betelepülő új versenytársak kiszorítják őket. Lárvája kisebb tavakban, lápokban, szikes vagy sós vizekben él, sokszor pionír körülmények között (bányatavakban, újonnan keletkezett nagy tócsákban). Az imágók május közepétől augusztusig (főleg júniusban) repülnek. Párzás után a nőstény egyedül rakja le megtermékenyített petéit a vízből kiálló lágyszárú növények leveleire, szárára, közvetlenül a vízfelszín fölé. A peték átlagosan 17 nap alatt kelnek ki. A lárvák áttelelnek és a következő évben alakulnak át, de meleg éghajlaton (Dél-Európában) évente két nemzedék is kifejlődik.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]