Antonio Rattín

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Antonio Rattín
1969 körül
1969 körül
Személyes adatok
Születési dátum1937május 16. (86 éves)
Születési helyTigre, Argentína
Állampolgárságargentin
Magasság190 cm
Testtömeg88 kg
PosztKözéppályás
Felnőtt klubok1
IdőszakKlubMérk.(Gól)
1956–1970ARG Boca Juniors
Válogatottság
1959–1969ARG Argentína34(1)
1 A felnőtt klubokban játszott mérkőzések és gólok csak a bajnoki mérkőzések adatait tartalmazzák.
A Wikimédia Commons tartalmaz Antonio Rattín témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Antonio Ubaldo Rattín (1937. május 16. –) argentin labdarúgó játékos, edző, politikus.

Pályafutása[szerkesztés]

Klubcsapatban[szerkesztés]

A labdarúgással gyerekként ismerkedett meg, majd fokozatosan képezte magát lakóhelyének labdarúgó életében. Ifjúsági játékosként csatlakozott a Boca Juniors egyesületéhez, ahol középpályás labdarúgóként eredményesen tevékenykedett. 1956. szeptember 9-én rendezett bajnoki találkozón debütált a River Plate elleni rangadón. Tizennégy éves pályafutása alatt a Boca Juniors csapatával három alkalommal, 1962-ben, 1964-ben és 1965-ben, később a Nacional együttesével, 1969-ben negyedszer nyerte meg az argentin bajnokságot. 1970-ben vonult vissza a professzionális labdarúgástól. 357 bajnoki mérkőzésen 28 gól találatot ért el. Boca Juniors legnagyobb játékos bálványai közül az egyik legismertebb.

A válogatottban[szerkesztés]

Az Argentin nemzeti futballcsapatban 35-ször játszott. Kettő világbajnokságon vett részt, első alkalommal Chilében, a VII., az 1962-es labdarúgó-világbajnokságon, majd Angliában, a VIII., az 1966-os labdarúgó-világbajnokságon, ahol különleges hírnevet szerzett magának. Angliában az Anglia–Argentína (1:0) negyeddöntő találkozót a német Rudolf Kreitlein irányította. A játékvezető két segítője a két európai játékvezető legenda Gottfried Dienst (Svájc) és Zsolt István voltak. Ezen a mérkőzésen a játékvezető, a figyelmeztetés után is durva szabálysértést elkövető, majd vitázó Rattínt kiállította, a játékos nyolc percig nem volt hajlandó elhagyni a játékteret. Közben a nézőtérről leérkező Kenneth Aston - a FIFA rendező bizottságának tagja -, aki kiválóan beszélt spanyolul oldotta fel a kialakult helyzetet. Rattín később ezt a sportszerűtlen magatartást azzal indokolta, hogy nem értette a németül beszélő bírót! Ezzel a bírói ítélettel - a vesztes szempontjából mindig a játékvezető a hibás - magyarázzák Anglia győzelmét. Ezeknek a helyzeteknek a megoldására Aston kidolgozta a sárga és a piros lapok alkalmazásának módszerét, amit a játékvezetők a Mexikóban rendezett IX., az 1970-es labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzésein alkalmaztak először.

Edzőként[szerkesztés]

Aktív játékos pályafutását befejezve a Boca Juniors ifjúsági csapatainak az edzőjeként dolgozott. Edzősködött a Club de Gimnasia y Esgrima La Plata labdarúgócsapatánál is 1977-ben, 1979-ben és 1980-ban.

Politikusként[szerkesztés]

Rattín (2010).

2001-ben beválasztották az argentin szenátusba, a konzervatív Államszövetségi Egységes Párt (Federalist Unity Party) tagjaként. Ő volt az első labdarúgó, aki egy kongresszusba bejutott.[forrás?] Az országos Sport Bizottság elnöke lett, 2005-ben lemondott pozíciójáról.

Irodalom[szerkesztés]

Alfredo Luis Di Salvo 2000-ben, El Caudillo címen megírta Antonio Ubaldo Rattin életútját - (ISBN 987-43-1624-1).

Források[szerkesztés]