Club de Gimnasia y Esgrima La Plata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gimnasia y Esgrima
Csapatadatok
Teljes csapatnév Club de Gimnasia y Esgrima La Plata
Becenév El lobo, Los triperos, Mens Sana, Basurero
SzékhelyLa Plata, Buenos Aires tartomány, Argentína
Alapítva1887június 3. (136 éves)
Klubszínek          
Stadion Juan Carlos Zerillo Stadion
Elnök Argentína Walter Gisande
Bajnokság Argentin labdarúgó-bajnokság
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Gimnasia y Esgrima honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Gimnasia y Esgrima témájú médiaállományokat.

A Club de Gimnasia y Esgrima La Plata egy argentin sportklub, mely a Buenos Aires tartományban lévő La Plata városában található. Megalapítására 1887. június 3-án került sor Club de Gimnasia y Esgrima néven. Az egyesület legfontosabb részét a labdarúgó szakosztály képezi, csapata pedig az argentin labdarúgó-bajnokság első osztályának tagja. A klub mérkőzéseit a Juan Carlos Zerillo Stadionban játsszák.


1915-ben a klub bajnoki címet szerzett a középszintű bajnokságban, majd 1929-ben az argentin labdarúgó-bajnokság első osztályában, valamint 1924-ben ugyanitt a második helyen végzett. Ezeket az eredményeket a csapat az amatőr korszakban érte el.

Az ezt követő professzionális korszakban a klub 1994-ben megnyerte a centenáriumi kupát, valamint 1944-ben, 1947-ben és 1952-ben bajnoki címet szerzett az argentin labdarúgó-bajnokság másodosztályában.

Az első osztályban a csapat öt alkalommal szerezte meg a második helyet és (a 2008–2009-es szezont beleértve) összesen 69 alkalommal szerepelt, mellyel a nyolcadik helyen áll az argentin bajnoki örökranglistán.

Története[szerkesztés]

A ma Club de Gimnasia y Esgrima La Plata néven ismeretes egyesület megalapítására 1887. június 3-án került sor. A klub kezdetben csak a nevében szereplő sporttevékenységekkel, a tornával és a vívással foglalkozott. Ez a tevékenységi kör nemsokára újabb sportágakkal, többek között az íjászattal, az atlétikával, a krikettel és a labdarúgással bővült. Az utóbbi később a klub történetének legmeghatározóbb elemévé vált.

Az egyesület számos alkalommal változtatott nevet. 1897 áprilisától decemberéig Club de Esgrima néven volt ismeretes, mivel ekkor a klub még csak vívással foglalkozott. 1897. december 17-től (a torna bevezetésével) Club de Gimnasia y Esgrima, 1952 júliusától 1955. szeptember 30-ig pedig Club de Gimnasia y Esgrima de Eva Perón lett, mivel 1952-től Juan Domingo Perón 1955-ös bukásáig La Plata városát Ciudad Eva Perónnak hívták. A katonai diktatúra bevezetésével mind a város, mind a klub visszatért a korábbi név használatához. Ennek ellenére az egyesületet hivatalosan hibásan Club de Gimnasia y Esgrima de La Plata néven hívták. A hibát az 1964. augusztus 7-én jóváhagyott szabályzatban helyesbítették.

Az amatőr korszak (1891-1930)[szerkesztés]

A klub hivatalos színei

A klub első központja a Plaza de Juegos Atléticos (Atlétikai Aréna) volt, mely az 1. utcában, a 47-es sarkon volt található. Felavatására 1901. április 21-én került sor. 1905-ben a Gimnasiának el kellett hagynia a 13. és 71. utca kereszteződése mellett található pályáját, mivel az egyesület a labdarúgás feladását és pusztán társadalmi tevékenységek folytatását választotta. Ennek a következményeként a tagok egy része távozott és Estudiantes de La Plata néven egy új klubot alakított, ahol ismét jelentős szerepe volt a labdarúgásnak.

1912-ben a labdarúgók egy csoportja összetűzésbe került az Estudiantes de La Plata vezetésével és csatlakozott a Club Independencia csapatához. 1914-ben ez a klub egyesült a Gimnasiával, így a labdarúgás újrakezdődött a klub életében. 1915-ben az egyesület részt vett a középszintű bajnoki osztály küzdelmeiben, ahol bajnoki címet nyert és feljutott az argentin labdarúgó-bajnokság első osztályába. Még ebben az évben a csapat elnyerte az Adolfo J. Bullrich és a középszintű bajnokság kupáját.[1]

Mez történelem[szerkesztés]

1903 hazai mez
1905
1910-napjainkig

Stadion[szerkesztés]

A Gimnasia y Esgrima stadionját, az Estadio Juan Carmelo Zerillo, melyet mindenki csak el Bosque (Erdő) néven ismeri az alaprajza miatt.

A stadion az El Mondongo negyedben található és 21 500 fő befogadására alkalmas. Nagyon meredekek a lelátók, és futópálya sincs. Emellett a létesítményeket tekintve a klub rendelkezik sportcsarnokkal, óvodával, általános és középiskolával, valamint 160 hektár területtel.

Játékoskeret[szerkesztés]

2009. február 17-től

# Poszt Név
1 argentína K Gastón Sessa
2 argentína V Jorge San Esteban
3 argentína V Patricio Graff
4 chile V Álvaro Ormeño
5 argentína KP Reinaldo Alderete
6 argentína V Ariel Agüero
7 argentína CS Juan Cuevas
8 argentína KP Ignacio Piatti
9 uruguay CS Diego Alonso
10 argentína KP Mariano Messera
11 argentína KP Diego Villar
12 argentína K Pablo Bangardino
13 argentína V Abel Masuero
14 argentína V Hugo Iriarte
–– argentína K Yair Iván Bonnin
16 argentína KP Miguel Ángel Juárez
17 argentína KP Sebastián Ariel Romero
# Poszt Név
18 argentína KP Roberto Carlos Sosa
19 argentína KP Esteban Nicolás González
20 argentína CS Juan Neira
21 argentína KP Fabián Rinaudo
22 argentína CS Franco Niell
–– argentína V Raúl Alberto Albornoz
24 argentína V Marcelo Cardozo
25 argentína V Cristian Piarrou
–– argentína KP Lucas Nahuel Castro
27 argentína K Fernando Monetti
28 argentína KP Luciano Aued
29 paraguay V Rubén Maldonado
30 argentína KP Jonathan Chávez
31 argentína CS Nestor Martinena
32 argentína KP Pablo De Blasis
36 argentína CS Denis Stracqualursi
39 argentína V Lucas Landa

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sergio Hernández: Final Tables Argentina Second Level 1935-2006/2007 (angol nyelven). (Hozzáférés: 2009. január 27.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Club de Gimnasia y Esgrima La Plata
A Wikimédia Commons tartalmaz Club de Gimnasia y Esgrima La Plata témájú médiaállományokat.