Anthoceros punctatus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anthoceros punctatus
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Becősmohák (Anthocerotophyta)
Osztály: Anthocerotopsida
Alosztály: Anthocerotidae
Engl.
Rend: Anthocerotales
Limpr.
Család: Anthocerotaceae
Dumort.
Nemzetség: Anthoceros
L.
Faj: A. punctatus
Tudományos név
Anthoceros punctatus
L.
Szinonimák

Anthoceros polymorphus var. punctatus (L.) Hampe

Aspiromitus punctatus (L.) Schljakov

Carpoceros punctatus (L.) Dumort.

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Anthoceros punctatus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Anthoceros punctatus témájú médiaállományokat.

Az Anthoceros punctatus egy mohafaj a becősmohák törzséből és az Anthocerotaceae családból.

Jellemzői[szerkesztés]

Ez a faj szabad szemmel nem különböztethető meg az Anthoceros agrestis-től, csak mikroszkóppal határozható meg biztonságosan a két faj. A hímivarszervei az A. punctatusnak jóval nagyobbak (120-250 mikrométer hosszúak), míg az A. agrestis-nek csak 60-80 mikrométer nagyságúak az antheridiumai.[1] Fényes, halvány zöld, rozetta alakú telepei vannak (thallus). A telepek szegélye szabálytalanul karéjos, átmérője nagyjából 1-3,5 cm-es. A telepek kiszáradva szakadozhatnak és erősen összegömbölyödnek. A telepek több sejtréteg vastagok, melyekben nyálka üregek vannak, melyekben a Nostoc nemzetségbe tartozó sötétkék vagy lila színű cianobaktériumok élhetnek.

Elsősorban ivarosan szaporodik. Az antheridiumok (hím ivarszervek) a telepek belsejében lévő kamrákban fejlődnek ki. Az archegoniumok (női ivarszervek) a telep felszínén fejlődnek ki. A telep felszínén több archegonium is kifejlődik. A megtermékenyítés után az archegoniumból 2-3 cm hosszú szarv, illetve becő alakú sporofiton fejlődik ki. A kifejlődő spóratok éretten fekete színű.

A spórák 38-53 mikrométer átmérőjűek, sötétbarna vagy feketés színűek. A spórák disztális oldalán sűrűn tüskékkel borított, melyeknek alapjai összeérnek.[1]

Elterjedése és Ökológiája[szerkesztés]

Ez a becősmohafaj Közép- és Dél-Európában, Ázsiában (India, Japán, Nepál, Kína), Észak és Dél-Amerikában található meg.[2] Európában a mérsékelt éghajlatú területeken él. Az Anthoceros agrestis-el összehasonlítva jobban kedveli a nedvesebb éghajlatot, ezért Európa nyugati felében gyakoribb, ezzel magyarázható az is, hogy a szárazföld belsejében ritkább és Magyarországon nem találták meg a fajt. Németországban is jóval ritkább mint az A. agrestis.

Nyílt, homokos, semleges vagy enyhén savas talajon él, létszükséglete, hogy a talajfelszín tartósan nedves legyen. Ritkás erdőkben, utak töltésén, árokparton vagy ritkábban szántókon, mezők és rétek csupasz talajfelszínén található meg. Pionír egyéves faj, azaz a zavart, nyílt, csupasz talajfelszínen nagyon gyorsan megjelenik és elszaporodik.

Élőhelyén a kísérő mohafajok Nebel & Philippi (2005) szerint: Philonotis fontana, Brachythecium rivulare, Hypnum lindbergii, Rhizomnium punctatum, Mnium hornum és Pellia epiphylla.[3]

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A faj Németországban ritka,[4] feltételezhető, hogy az állományok nagyságában jelentős szerepe van az időjárásnak is, feltételezik, hogy a száraz, aszályos időjárást nem tudja átvészelni. A német vörös listán mint erősen veszélyeztetett faj szerepel.[5] Magyarországon eddig még nem figyelték meg.[6] Nagy-Britannia nyugati részein gyakori faj. Világ viszonylatban nem fenyegeti kihalás ezt a becősmohát.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b C. Casas - Handbook of Liverworts and Hornwortsof of the Iberian Peninsula and the Balearic Islands. 2009
  2. TAO PENG1,2 & RUI-LIANG ZHU1 - A revision of the genus Anthoceros (Anthocerotaceae, Anthocerotophyta) in China Phytotaxa 100 (1): 21–35 (2013) http://dx.doi.org/10.11646/phytotaxa.100.1.3
  3. Martin Nebel, Georg Philippi (2005) - Die Moose Baden-Württembergs, Bd.3
  4. Ludwig Meinunger, Wiebke Schröder: Verbreitungsatlas der Moose Deutschlands. Band 1. Eigenverlag der Regensburger Botanischen Gesellschaft, Regensburg, 2007.
  5. Gabriele Ludwig, Martin Schnittler (Red.): Rote Liste gefährdeter Pflanzen Deutschlands (= Schriftenreihe für Vegetationskunde. 28). Bundesamt für Naturschutz, Bonn-Bad Godesberg 1996, ISBN 3-89624-000-5 [1]
  6. Papp, B., Erzberger, P., Ódor, P., Hock, Zs., Szövényi, P., Szurdoki, E. & Tóth, Z. 2010. Updated checklist and Red List of Hungarian bryophytes. Studia bot. hung. 41: 31-59. [2016. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 10.)

Linkek[szerkesztés]