Anthoceros neesii

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Anthoceros neesii
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Becősmohák (Anthocerotophyta)
Osztály: Anthocerotopsida
Alosztály: Anthocerotidae
Engl.
Rend: Anthocerotales
Limpr.
Család: Anthocerotaceae
Dumort.
Nemzetség: Anthoceros
L.
Faj: A. neesii
Tudományos név
Anthoceros neesii
Prosk.
Szinonimák

Anthoceros punctatus fo. monocarpus Nees 1838

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Anthoceros neesii témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Anthoceros neesii témájú médiaállományokat.

Az Anthoceros neesii egy mohafaj a Becősmohák törzséből és az Anthocerotaceae családból. Közép-Európában csak néhány elszigetelt helyen található meg, így emiatt kihalással veszélyeztetett fajnak tekintik.

Jellemzői[szerkesztés]

A becősmoha vastag, húsos telepe sárgászöld színű és kb. 1 cm átmérőjű. A becő alakú spóratokok 3-7 mm hosszúak és 0,3-0,4 mm átmérőjűek. A spórák 44-55 mikrométer átmérőjűek, évekig képesek a talajban életben maradni és csak a kedvező körülmények esetén hajtanak ki. A spórák proximális oldala szemölcsökkel borított, a disztális oldalán pedig egyszerű tüskékkel borított a felszíne. Egynyári és egylaki növény.[1][2] Az Anthoceros fajok elsősorban a spórák alapján határozhatóak könnyen.

Elterjedése és élőhelye[szerkesztés]

Közép-Európában endemikus faj. Németország Hessen tartományában 15 élőhelye ismert, Ausztriában Stájer-országban ismert jelenleg élőhelye. A 19. században Lengyelországból is ismert volt, illetve Csehországból, de ott kihaltnak nyilvánították, mert évek óta nem találják már meg ezt a fajt.[1]

Eredeti, elsődleges természetes élőhelye nem ismert, feltehetőleg valamilyen nyitott, agyagos helyeken élhetett. Jelenleg csak szántóföldi tarlókon található meg. Pionír faj, nyitott, agyagos, savanyú kémhatású talajfelszíneken él. Gyakori kísérő fajai az Anthoceros agrestis és a Nothothylas orbicularis.[1]

Veszélyeztetettsége[szerkesztés]

Az IUCN vörös listáján szereplő veszélyeztetett (EN) faj. Elsősorban a mezőgazdasági területeken használt műtrágyák és gyomírtószerek veszélyeztetik.

Felfedezése[szerkesztés]

Anthoceros neesii-t 1958-ban Johannes Max Proskauer írta le mint új faj.[3] A hesseni élőhelyeit Josef Futschig fedezte fel és írta le.[4]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Anthoceros_neesii című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források és további információk[szerkesztés]

[1] [3] [2] [4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Jíři Váňa: Anthoceros neesii Prosk. In: European Committee for Conservation of Bryophytes (Hrsg.): Red Data Sheets, PDF Online[halott link], Zugriff am 23. August 2010.
  2. a b Jan-Peter Frahm: Illustrierter Schlüssel für die thallösen Lebermoose Deutschlands (= Archive for Bryology. Special Volume 2, ISSN 0945-3466). s. n., s. l. 2011, (online (PDF; 1,12 MB)). Zugriff am 7. März 2017.
  3. a b Eintrag zu Anthoceros neesii auf Moose von Deutschland, Zugriff am 23. August 2010.
  4. a b Jan-Peter Frahm, Jens Eggers: Lexikon deutschsprachiger Bryologen. Ergänzungsband. Selbstverlag der Autoren, Bonn 2005, ISBN 3-8311-0986-9, S. 121–123.