Angel-vízesés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Angel-vízesés
Angel vízesés Venezuelában
Angel vízesés Venezuelában
Közigazgatás
Országok VenezuelaVenezuela
Földrajzi adatok
Vízhozamváltozó m³/s
Forrás Guyanai-hegyvidék
é. sz. 5° 58′ 03″, ny. h. 62° 32′ 08″Koordináták: é. sz. 5° 58′ 03″, ny. h. 62° 32′ 08″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Angel-vízesés témájú médiaállományokat.

Az Angel-vízesés, vagyis a Kerekupai-Merú a világ legmagasabb vízesése, Venezuela keleti részén, Bolivar államnak a Gran Sabana régiójában lévő Canaima Nemzeti Parkjában található. A vízesés az Auyán-Tepui nevű magaslatról zuhan alá a Churun folyóból az Ördög-szurdokba. Az Angel-vízesés magassága, a teljes szintkülönbséget számítva 979 méter. Ezen belül a víz megszakítás nélkül 807 métert zuhan egy szikla pereméig, amelyen átbukva további 172 métert zuhan a hegy lábáig, egy hatalmas sziklamedencébe.[1]

Felfedezésének története[szerkesztés]

Angel vízesés

Bár a venezuelai Ernesto Sánchez la Cruz 1912-ben már felfedezte a vízesést, azonban mivel nem publikálta azt, így csak 1933-ban lett ismert, amikor is az első világháborút megjárt amerikai pilóta, James Angel, teljes nevén James Crawford Angel Marshall (1899–1956) 1933. november 16-án (más források szerint 1935-ben) újra felfedezte.

James Angel kétfedeles repülőgépével egy folyót keresett Venezuelában, amelynek állítólagos gazdag aranytartalmára még évekkel azelőtt hívta fel a figyelmét egy idős geológus kutató. Venezuela hatalmas fennsíkját a Guyanai-fennsíkot fésülte át, amikor megpillantott egy kisebb folyót, amely a térkép által jelöletlen volt . A pilóta azonnal letért a tervezett útirányáról, és a folyóiránnyal szemben repülve megpróbálta felkutatni a folyó forrásvidékét. Így jutott el az Auyan Tepuí (Ördög-hegy) hegycsoporthoz. Amely a helyi indiánok (tepui) nyelvén az istenek lakhelyét jelenti. Az ismeretlen folyó ennek a hegynek az oldalában, egy mély szurdokban haladt. A szurdok kijáratánál pillantotta meg a hatalmas, két részből álló vízesést.[2] Visszatérve Venezuela fővárosába, Caracasba beszámolt a felfedezéséről két kutatónak, és együtt szerveztek két évre rá egy expedíciót a vízeséshez. Az expedíció 1937. október 9-én indult útjára. James Angel felesége és az egyik hegykutató repülőgéppel keresett leszállóhelyet a fennsíkon. Vállalkozásuk kis híján kudarcba fulladt, mivel bár baj nélkül sikerült landolniuk, a választott terület mocsarassága miatt ott kellett hagyniuk a gépet és gyalog kellett megtenniük az utat visszafelé. Végül sikerült átvágniuk a dzsungelen, amikor már mindenki lemondott róluk. A lezuhant repülőgépet később megtalálták 1956-ban, jelenleg bárki megnézheti a Ciudad Bolivar Múzeumban, Caracasban.

James Angel repülője

Angel állítását, hogy felfedezte a világ legmagasabb vízesését, csak 1949-ben igazolták. Ugyanis a pilóta térképén bejelölt helyre csak 12 év után jutott el szárazföldi úton expedíció. Ruth Robertson expedíciója motoros kenukon közelítette meg a vízesést. Megmérték a magasságát és 978 méternek találták. Ez csaknem 18-szor magasabb, mint a Niagara-vízesés.[3] James Angel továbbra is vonzották az ismeretlen tájak, halálát is akkor lelte, 1956-ban amikor lezuhant gépével a trópusi hegyek feltérképezése közben , de nevét a róla elnevezett vízesés mindörökre megőrzi. Hamvait is ott, a nevét viselő vízesés fölött szórták szét.[4]

Geológiai adatok[szerkesztés]

Kukenán-tepui táblahegy

A vízesés földünk egyik legkevésbé feltárt táján, a dél-amerikai Guyanai-hegyvidék területén található. A fennsík legérdekesebb, legnehezebben megközelíthető délkeleti részén homokkőből felépülő fennsíkok találhatóak amelyeket az esőzésekből kialakuló vizek az évmilliók során borotvaként vágtak át táblahegyeket alakítva ki így. A Guyanai-hegyvidék nagy részét sűrű trópusi őserdő borítja, míg a táblahegyek tetején szavannanövényzet található. A vízesés egy ilyen fennsíkon található és a fennsík homokkőrétegébe vágott mély hasadékokból zúdul alá a mélybe. Vizét a csapadékból nyeri. A fennsík csupasz és terméketlen, a lehulló csapadék így azonnal a fennsík belsejébe szivárog a kőzetek repedésein és a vízeséseket táplálja. A 770 km² kiterjedésű fennsík repedéseibe és hasadékaiba nagy mennyiségű – átlagosan évi 7620 mm – csapadék jut, s ez táplálja a vízesést. A lezúduló vizet a Churún folyó szállítja el, amely később a Carraóba ömlik. Vízhozama igencsak változó, az esős évszakban természetesen mindig sokkal nagyobb, és ilyenkor a lezúduló víz nagy része finom permetté alakulva terjed szét az őserdőben. Száraz évszakban viszont néha előfordul, hogy a zuhatag vize nem is éri el a folyót, vizéből pára(köd) lesz még azelőtt, hogy mielőtt elérné a folyót. Ilyenkor lehet gyönyörködni a több száz méter magas kőfaragványokban, amelyet az évmilliók során a vízcseppek a sziklafalba vájtak.

Turizmus, megközelítése[szerkesztés]

Az Angel-vízesést nem könnyű megközelíteni, mivel közút nem vezet a vízesés közvetlen közelébe. Kétféle módja lehet: vagy kisrepülővel (helikopterrel), vagy az esős évszakban bárka vagy kishajó fedélzetéről lehet megszemlélni az Angel-vízesést. Bár egynapi hajóúttal közelíthető meg a venezuelai Canaimából, Venezuela legnagyobb turisztikai látványosságává fejlődött az utóbbi évtizedekben. Felkeresése száraz évszakban (decembertől márciusig) kevésbé ajánlott, ugyanis akkor nem nyújt olyan impozáns látványt az Angel-vízesés, mint nedves évszakban, és megközelítése is nehezebb a folyó alacsony vízállása miatt.

Egyéb[szerkesztés]

Az őslakosok Kerekupai-Merúnak nevezik, ami körülbelül annyit jelent, hogy „a legmélyebb hely vízesése”. Sokan tévesen Churun-merunak hívják, ami pemon nyelven villámot jelent, de az egy másik vízesés neve a közelben.

A világ legnagyobb rágcsálója a vízidisznó az Angel-vízesés környékén él.[5]

A föld tíz legmagasabb vízesése[szerkesztés]

Név (helyi neve) Ország, helyszín Vízfolyás (forrás) Magasság méterben
Angel (Salto Ángel) Venezuela, Canaima Nemzeti Park Caroni 979
Tugela Dél-Afrika, Natal Nemzeti Park Tugela 948[6]
Utigord (Utigordsfoss) Norvégia gleccser 800
Monge (Mongefoss) Norvégia, Marstein Mongebeck 774
Mutarazi (Mtarazi) Zimbabwe, Nyanga Nemzeti Park Mutarazi 762
Yosemite U.S.A., Yosemite Nemzeti Park, Kalifornia Yosemite 739
Espelands (Espelandsfoss) Norvégia, Hardanger Fjord Opo 703
Alsó Mar völgy Norvégia, Eikesdal Norvégia Mardals 655
Tyssestrengene Norvégia, Odda Tyssa 647
Cuquenán (Salto Kukenan) Venezuela, Kukenán-tepui Cuquenan 674[7]
Panoráma


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Angel-vízesés[halott link]
  2. http://gportal.hu/gindex.php?pg=21778600Hivatkozás szövegének helye
  3. Robertson, Ruth.szerk.: Jenkins, Mark: Jungle Journey to the World's Highest Waterfall., Worlds to Explore. National Geographic. ISBN 978-1-4262-0044-1 
  4. Hargita Népe - 2002. május 25. szombat, IV. évfolyam 117. szám. [2009. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 21.)
  5. Angel. [2008. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 21.)
  6. http://www.worldwaterfalldatabase.com/waterfall/tugela-falls-2/
  7. Kukenan Tepui. summitpost.org

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Angel-vízesés témájú médiaállományokat.