Ugrás a tartalomhoz

Andrew Latimer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrew Latimer
Életrajzi adatok
Születési névAndrew Latimer
Született1947. május 17. (77 éves)
Guildford
Pályafutás
MűfajokProgresszív rock
Aktív évek1964-napjainkig
EgyüttesCamel
HangszerGitár
Fuvola
Piccolo
Billentyűs hangszerek
Pandeiro
Tevékenység
KiadókMCA Records
Camel Productions

Andrew Latimer weboldala
SablonWikidataSegítség

Andrew „Andy” Latimer (Guildford, 1947. május 17. –) angol zenész. A Camel egyik alapító tagja. Gitáros, énekes, billentyűs, fuvolista.

Pályafutása[szerkesztés]

Latimer gitárstílusára a dallamosság, az érzelmesség és az elegancia jellemző. Hasonló a játéka a Pink Floyd énekes-gitárosáéhoz, David Gilmouréhoz. Általánosságban jó alkalmi dalszövegírónak és az érzelmeket hatásosan kifejező énekesnek tartják.

A legtöbb esetben egy Gibson Les Paul-on játszik, de előfordult már, hogy Fender Stratocaster-rel vagy más egyéb gitárral játszott. Fender, Vox vagy Marshall erősítőt használ leggyakrabban.

Az általa alapított kiadóval jelentek meg a Camel újabb albumai: Dust and Dreams (1991), Harbour of Tears (1996), Rajaz (1999) és A Nod and a Wink (2002).

2007 májusában Susan Hoover, Andrew felesége bejelentette a Camel Productions honlapján és hírlevelén,[1] hogy Andrew egy súlyosbodó vérrendellenességben, policitémia verában szenvedett 1992 óta, ami azóta csontvelő-elfajulássá (myelofibrosis) súlyosbodott. Latimer jól reagált a kezelésre, de fáradtság gyötri. Részben ez is hozzájárult ahhoz, hogy a Camel abbahagyta a kiterjedt turnézást. 2007 vége felé Andrew csontvelő-átültetésen esett át és az orvosai jelenleg figyelik az állapotának javulását.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]