Guildford

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Guildford
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
Országrész Anglia
Régió Délkelet-Anglia
Megye Surrey
Kerület Guildford
Irányítószám GU1-4
Körzethívószám 01483
Testvérvárosok
Lista
Német Freiburg, Németország •Uganda Mukono, Uganda
Népességi adatok
Teljes népesség77 057 fő (2011)[1]
Időzóna GMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 51° 14′ 07″, ny. h. 0° 34′ 29″Koordináták: é. sz. 51° 14′ 07″, ny. h. 0° 34′ 29″
Guildford weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Guildford témájú médiaállományokat.

Guildford (ejtsd: Hallgat meghallgat) egy angliai város, továbbá Surrey megyeszékhelye. Egy London központjától körülbelül 43 kilométerre (kb. 27 mérföldre) délnyugatra fekvő, szép környéken található, a Wey folyó jobb partján.[2] Viszonylag nagy kiterjedésű, de népessége alig 70 ezer fő.[3] Gazdaságilag fontos szerepet tölt be, továbbá jelentős vasúti csomópont is.[4]

Egykor mezőváros volt, a Wessex királyok székhelye, az 1600-as évekig királyi birtok. Manapság gazdasági jelentőségén felül kedvelt turistacélpont, mivel sok látványosság található a városban. Ilyenek a régi épületek, a nyüzsgő, gránitköves főutca, a számos golfklub, egy korabeli normann erőd romjai, vagy a heti kétszer megtartott, hagyományőrző vásárok.[5][6][7]

Etimológia[szerkesztés]

A 10. században a várost Guldeford-ként, a 11. században pedig Geldeford-ként jegyezték be. A történészek szerint a név első fele a guild szóra vezethető vissza, mely a kereskedők egy csoportját jelölte. Más források szerint a gold (arany) szóra vezethető vissza az eredet, mely – bányászható arany hiányában – az aranysárga virágokat, vagy az aranyszínű homokot jelölheti. A név második felében a ford (gázló) pedig a Wey folyón való könnyű átkelést jelentő gázlót takarja.[8][9]

Története[szerkesztés]

A térség már a római korban is lakott volt, később egy kelta település feküdt itt. Guildford – mint olyan – a rómaiak távozása után egy kis szász településként jött létre. Folyamatosan nőtt, és Nagy Alfréd, az első angolszász király 978-ban átnevezte. Hódító Vilmos korában a városban volt a Királyi Pénzverde. A folyamatos növekedés, terjeszkedés a település szépülését, gyors fejlődését tette lehetővé. Ennek, és persze fekvésének köszönhetően Guildford gyorsan az előkelő nemesség, a grófok és királyok kedvelt helye lett. Ez még gyorsabb fejlődést hozott, különösen kulturális és szellemi téren.

A második világháború alatt menedékek épültek a légitámadások ellen, melyek jól felszereltek voltak, némely akár 1000 főt is képes volt befogadni. 1974 október 5-én az IRA robbantott bombát a városban, mely négy ember halálát okozta.

A város ma[szerkesztés]

Gazdaság[szerkesztés]

Kultúra[szerkesztés]

Szórakozás[szerkesztés]

Idegenforgalom[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.citypopulation.de/UK-Cities.html
  2. Grid Reference Finder
  3. HunUK.hu - Guildfordi magyarok. [2017. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 10.)
  4. Guildford rövid bemutatása és képek
  5. Zoover - Guildford látványosságai. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 10.)
  6. Kislexikon - Guildford[Tiltott forrás?]
  7. Pallas Nagylexikon
  8. H.E. Malden (editor) (1911). "The borough of Guildford: Introduction and castle". A History of the County of Surrey: Volume 3. Institute of Historical Research. Hozzáférés ideje: 29 October 2012.
  9. A History of Guildford

Források[szerkesztés]