Ammodytidae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ammodytidae
Rajz az Ammodytes americanus-ról
Rajz az Ammodytes americanus-ról
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Trachinoidei
Család: Ammodytidae
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ammodytidae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ammodytidae témájú kategóriát.

Az Ammodytidae a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába és a sügéralakúak (Perciformes) rendjébe tartozó család.

Tudnivalók[szerkesztés]

Az Ammodytidae család fajai nagyjából a Csendes- és az Atlanti-óceán északi részén élnek, de a világ összes tengerében megtalálhatók. Ezeknek a halaknak nincsenek hasúszóik és úszóhólyagaik, mivel egész életük során a tengerfenéken élnek. A felnőttek és a halivadék evezőlábú rákokkal táplálkoznak. Az Atlanti-óceán északnyugati részén e halfajok lárvái vannak a legtöbben; számos más halnak szolgálnak táplálékul. Főleg Európa vízeiben, ipari mértékű halászata folyik. Ez számos vízimadár kárára van. Egyes fajok a partok közelségét keresik, míg más fajok mélyebbre hatolnak. Néhány faj a homokba fúrja magát, ahonnan egymástól függetlenül képes mozgatni szemeit. Európában és Észak-Amerikában a horgászok szívesen használják őket egyéb halak csalijának. Habár egyes fajait homoki angolnának nevezik, e halak nem állnak közelebbi rokonságban az angolnaalakúakkal. Egyes fajait nemrég írtak le.

Rendszerezés[szerkesztés]

A családba az alábbi nemek és fajok tartoznak:

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sand lance című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]