Ami elől nincs menekvés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ami elől nincs menekvés
Flash – A Villám
Eredeti címThings You Can't Outrun
FőszereplőGrant Gustin
Candice Patton
Danielle Panabaker
Carlos Valdes
Tom Cavanagh
VendégszereplőAnthony Carrigan
Robbie Amell
Író
  • Alison Schapker
  • Grainne Godfree
RendezőJesse Warn
ProducerJP Finn
OperatőrC. Kim Miles
VágóHarry Jierjian
Gyártási szám3J5353
Első sugárzásUSA 2014. október 21.
Játékidő42 perc
Kronológia
ElőzőA világ leggyorsabb embere
KövetkezőA zsivány

Az Ami elől nincs menekvés a Flash – A villám című televíziós sorozat harmadik része, melyet a CW nevű amerikai csatorna sugárzott elsőként 2014-ben.

Cselekmény[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

Karakter Színész Szinkron
Barry Allen/Flash Grant Gustin Szabó Máté
Iris West Candice Patton Szilágyi Csenge
Dr. Caitlin Snow Danielle Panabaker Ruttkay Laura
Cisco Ramon Carlos Valdes Czető Roland
Eddie Thawne Rick Cosnett Szatory Dávid
Dr. Harrison Wells Tom Cavanagh Debreczeny Csaba
Joe West Jesse L. Martin Schneider Zoltán
David Singh kapitány Patrick Sabongui Rajkai Zoltán
Henry Allen John Wesley Shipp Rosta Sándor
Kyle Nimbus/A köd Anthony Carrigan
Ronnie Raymond Robbie Amell Márkus Sándor

Megjelenése[szerkesztés]

Sugárzás[szerkesztés]

A "Ami elől nincs menekvés" Az Amerikai Egyesült Államokban a The CW csatornáján került adásba 2014. október 21-én.[1] Az amerikaival közösen Kanadában is ekkor jelent meg a CTV kínálatában.[2]

Otthoni média[szerkesztés]

A Flash első évadjának többi részével közösen ez is 2015. szeptember 2-án jelent meg Blu-ray discen és DVD-n. Bónuszként rákerültek a kulisszák mögött zajlott események is, kommentárok, kimaradt részek, valamint egy bakigyűjtemény is.[3] 2015. október 6-tól a részt meg lehet nézni a Netflixen is.[4]

Fogadtatás[szerkesztés]

Értékelés[szerkesztés]

A részt 3,59 millió néző tekintette meg, ami a 18—49 éves korcsoportban 1,5-es értékelésnek felel meg.[1] Az első részhez képest ez 16%-os visszaesdést jelentett, ami 1,7-es értékelést kapott, és amelyet 4,27 millió néző tekintett meg.[5] A Flash lett a nap legnézettebb műsora a The CW csatornáján, ezzel megelőzte az Odaát napi nézettségét is. Ezen kívül ez lett a hét legnézettebb műsora, amivel A zöld íjászt is megelőzte.

Kritikai értékelése[szerkesztés]

Az "Ami elől nincs menekvés" pozitív visszhangot kapott a kritikusoknál. Jesse Schedeen az IGN-nél a résznek „nagyszerű”, 8,3 pontot kapott, és ezt írta az összefoglalójában, az "'Ami elől nincs menekvés' megmutatta, hogy a sorozat abból is szépen megél, hogyha legalább annyira fókuszálnak a mellékszereplőkre, mint Barry Allenre. A bőséges visszatekintéseknek hála jobban megértjük, mi irányítja Caitlint, Ciscót, vagy Dr. Wells-et, valamint láttuk Ronnie Raymondot debütálni. Jó lenne, ha ennyire középpontba kerülnének a gazemberek, de reméljük, ez csak idő kérdése.” [6]

A The A.V. Clubnál dolgozó Scott Von Doviak az epizódnak "B-" minősítést adott, és ezt írta: „A Flash már a harmadik résznél tart, és még mindig a legszerethetőbb szuperhősös sorozat a televízióban, de mindent megtesz azért, hogy a legformálisabb is legyen egyben. Még korai kijelenteni, hogy a sorozat bennragadt és vannak előremutató jelek is, de a rész kontúrjai arra utalnak, hogy olyasmit rejtenek, amit már láttunk. A DC Comics rejtekhelyeiről sikerült előrántani egy újabb szörnyet. Barry ismét buzdítást kap, mikor úgy érzi, a szuperhősség túl sok neki. Dr. Wells kétértelműen futurisztikus és ellenséges.”[7]

Chancellor Agard az Entertainment Weeklynél ezt írta: „A szuperhősös filmek és sorozatok sikere azon áll vagy bukik, hogy mennyire jók a mellékszereplők. Mivel ezek a sorozatok az élethűnél nagyobb léptékűek, fontos, hogy a mellékszereplők fejlődése is léggé kidolgozott legyen, A Smallvillenél ilyen volt Lex, Chloe, Lois, és Clark szülei, A zöld íjásznál pedig Felicity és Diggle. A Flashnél a legnagyobb probléma — amiből eddig csak három részt vetítettek le -- az volt, mennyire nem lehet emlékezni a Barryt körülvevő szereplőkre. Ebből a szempontból Joe West detektív és Dr. Harrison Wells kivételek. Az 'Ami elől nincs menekvés' tesz néhány lépést az ügy megoldása érdekében, és előre jelzi, milyenek lesznek a Flash kevésbé felkapott epizódjai.[8]

Alan Sepinwall így írt a HitFixnél: "Ezzel a három résszel –mely kétségkívül még kis minta – azt mondanám, a Flash erősségei sokkal inkább a szórakoztatás, semmint a szorongáskeltés irányában keresendők. Azonban látok olyan jeleket is, melyek alapján a sorozat pehelysúlyú lesz, és nem könnyed. Plusz a sorozatnak sok drámai színésze van, akikkel együtt tud dolgozni,” [9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Bibel, Sara: Tuesday Final Ratings: 'The Voice', 'The Flash' & 'Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.' Adjusted Up; 'Marry Me' Adjusted Down + Final World Series Numbers. TV by the Numbers, 2014. október 22. [2014. október 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 11.)
  2. Top Programs – Total Canada (English) October 20 - October 26, 2014. Numeris. [2017. március 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 4.)
  3. The Flash: Season 1. TVShowsOnDVD.com, 2015. június 17. [2017. március 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 26.)
  4. The Flash Season 1 Netflix Release Date Confirmed. Den of Geek, 2015. szeptember 18. [2017. március 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 29.)
  5. Bibel, Sara: Tuesday Final Ratings: 'The Flash', 'Marvel's Agents of S.H.I.E.LD.', 'The Voice' & 'The Mindy Project' Adjusted Up; 'About A Boy' & 'Chicago Fire' Adjusted Down. TV by the Numbers, 2014. október 15. [2014. október 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 11.)
  6. Schedeen, Jesse: The Flash: "Things You Can't Outrun" Review. IGN, 2014. október 21. (Hozzáférés: 2016. augusztus 11.)
  7. "Things You Can't Outrun": Running in place. The A.V. Club, 2014. október 21. (Hozzáférés: 2016. augusztus 11.)
  8. The Flash recap: "Things You Can't Outrun" - The past catches up to the fastest man alive and his friends, 2014. október 21. (Hozzáférés: 2016. augusztus 11.)
  9. Review: 'The Flash' - "Things You Can't Outrun": Mist Me!, 2014. október 21. (Hozzáférés: 2016. augusztus 11.)