Jesse L. Martin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Jesse L. Martin
Jessie L. Martin at BCEFA.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Jesse Lamont Watkins
Művésznév Jesse Lamont Martin
Született 1969január 18. (49 éves)
Rock Mount, Virginia USA
Pályafutása
Iskolái
  • Tisch School of the Arts
  • Lee Strasberg Theatre and Film Institute
Aktív évek 1996 – napjainkig

Jesse L. Martin az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jesse L. Martin témájú médiaállományokat.

Jesse Lamont Martin (született: Jesse Lamont Watkins, 1969. január 18-án, Rock Mount-ban Virginiában) amerikai színház-, film és TV színész. Ő játszott az eredeti szereposztású Rent musicalben mint Tom Collins és a Esküdt ellenségek NBC szériájában Det. Ed Green-t játszotta.

Életrajza[szerkesztés]

Jesse L. Martin Virginia államban, Rocky Mount-ban született, ami a Kék-hegyvonulaton található. A családban a 3. fiú az öt fiúból. Martin szülei a kamionvezető Jesse Reed Watkins és egyetemi tanácsadó Virginia Price. A szülők nemsokára elváltak. Ms. Price végül újból férjhez ment és a fiú felvette a mostohaapja vezetéknevét. Martin a családjával New Yorkba, Buffalóba költözött így iskolát kellett váltania. Magába fordult. Martin gyűlölt beszélgetni mert gyakran kiütközött a déli akcentusa és gyakran le kellett győzni a kitöréseit. A egyik tanára nagy hatást gyakorolt rá, meggyőzte őt, hogy járjon el a dáma órákra délutánonként. Előadták az Arany tyúk című darabot ahol beosztották Lelkipásztornak. A pap szerepével az ifjú Martin megtalálta élete útját: a Déli Baptisták prédikációi nagyon inspirálta. A szerepe akkora telitalálat volt, hogy Martin kibújt a páncéljából. Martin részt vett középiskolában a Buffalo Akadémia Rajzoló és Játszó művészek szavazásán és a „Legtehetségesebb színésznek” választották az akkori végző osztály. Ő később beiratkozott a New York-i egyetem tekintélyes Tisch művészeti szakán színészetre. A diplomaosztója után Martin elhatározta, hogy John Houseman Színészakadémiájára utazik. Ő a Cleveland Színházban is feltűnt ahol előadták Shakespeare egyik művét, ahol egy bajba jutott ember szerepét játszotta a Hóhér leányában. Ezek után visszatért Manhattanbe ahol újra játszott a helyi színházakban, szappanoperákban és reklámokban.

Martin a Broadwayon debütált a Timon Athénból-lal, és A közigazgatási ellenőrből Lainie Kazan szerepével. Ezekkel lett sikeres. Ezalatt a Holdfény Étteremben dolgozott, ott találkozott a darabíró Jonathan Larsonnal, aki szintén a vendéglő személyzetéhez tartozott. 1996-ban készült el Larson musicalje, a Rent, ami a színházvilágban nagy vihart kavart. Martin egy homoszexuális számítógép filozófiát tanító férfit játszott, Tom Collins-ot.

Az 1990-es Puccini La Bohéme c. opera korszerűsítése 6 Drama Desk Awards díjat érdemelt ki, 5 Obie Awards díjat, 4 Tony Awards díjat és egy Pulitzer-díjat.

Martin nem sokára szerepelt a Fox rövid-egyenesadásában és Eric Bross önálló filmjében, a Restaurantban (1998). Az Ally McBeal teremtője, David E. Kelley, részt vett a Rent premierjén, a Broadwayon és emlékezett, hogy Martinnak mennyire szüksége volt új barátra, aki Calista Flockhart volt az Ally McBeal főszereplője. Mivel Martin eljátszotta az Ally McBeal-ban Dr. Greg Butters-t, David Duchovny felfigyelt rá, (Ő egyébként az X-akták írója és rendezője.) bevette az X-akták 1999-es évadába.

Miközben még mindig felvételeket készítettek az Ally McBealhoz, meghallotta a híreszteléseket róla és a színész Benjamin Bratt-ról – vele az Esküdt ellenségek forgatásán találkozott – teljesen kiborult. Ezek után a műsor előtt egy évvel és kis szerep segítségével – egy autórádió tolvajt játszott, akinek a neve ifjabb Hamster –, se sikerült ismét berobbannia. Majd nemsokára a CBS is és a Fox is ajánlatokat adtak neki. Martin rövid időn belül kidolgozta a szerződés részleteit. Egyik alapfeltétele volt, hogy a szerepeket meghallgatás nélkül játszhassa el.

1999-től 2008-ig ő játszotta Det. Ed Green-t az Esküdt ellenségekben, - kivéve a 2004-2005 időszakot, a míg ő a filmé átdolgozott Rent-ben szerepelt, ahol Tom Collins-ot játszotta. – Martin a legjobb detektívet alakította, aki segíteni szokott nála szegényebb, néha öregebb üzlettársaknak. Martin befejező részét az Esküdt ellenségekből 2008. április 23-án sugározták, ezek után Anthony Anderson vette át a szerepét.

Jelenleg a Sexual Healingon dolgoznak. A film az 1984-ben elhunyt énekes, Malvin Gaye életéről szól. Martin tervezte meg, vitte színre és játszotta a főszerepet. A film menedzsere, Lauren Goodman, kinézte Martin a 2007-es színrevitelhez is.

Jesse L. Martin Tom Collins szerepét játszotta a Rent musicalben és az abból készült filmben is.

Külső hivatkozások[szerkesztés]