Alien (franchise)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Alien-tetralógia szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Alien
1979-es brit–amerikai médiafranchise

Alien logo.jpeg
Alternatív cím: Alien
Rendező Ridley Scott, James Cameron, David Fincher, Jean-Pierre Jeunet
AlapműAlien
Műfaj sci-fi, horrorfilm
Forgatókönyvíró Ridley Scott
Főszerepben Sigourney Weaver
Gyártás
Gyártó Brandywine Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgalmazás
Forgalmazó 20th Century Fox
Bemutató1979
Díj(ak) Oscar díj
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Alien témájú médiaállományokat.

Az Alien sci-fi horror filmsorozat, amely Ridley Scott ötlete alapján indult az 1970-es évek végén. A sorozat cselekménye a közeli jövőben játszódik, ahol a különböző űrhajók legénységei összetalálkozik egy xenomorffal, ami egyesével öli meg az űrhajó legénységét.

Az első Alien filmet 1979-ben mutatták be Alien néven. Magyarországon a Nyolcadik utas: a Halál című nevet adták a filmnek. Ezután 1986-ban mutatták be az Alien tetralógia második részét A bolygó neve: Halál (eredeti címén Aliens), 1992-ben az Alien 3, teljes nevén A végső megoldás: Halál, majd 1997-ben a negyedik részét: a Feltámad a Halál című filmet mutatták be. Mindegyik nagy sikert aratott és a kritikusoktól is igen pozitív visszajelzést is kapott. Az egyik főszereplőt – Ellen Ripleyt – Sigourney Weaver játszotta, ez pedig fontos mérföldkő volt a filmsorozatban, ugyanis az első Alien film volt az a film történelmében, amiben a főhős szerepét egy nő játszotta. Emiatt Weaver Oscar-díjra lett jelölve a Legjobb Női Főszereplő kategóriában.

Évekkel később Ridley Scott bejelentette, hogy megcsinálja az Alien filmek előzményeit, bemutatva, hogy mi történt a Nyolcadik utas: a Halál című film előtt. 2012-ben került mozivászonra a Prométheusz, 2017-ben pedig az Alien: Covenant című filmet mutatták be a mozikban.

Áttekintés[szerkesztés]

A film a közeljövőben játszódik valamikor a 22. században. Egy nagy cég, a Weyland Yutani Társaság kap kiemelt szerepet a filmben, mivel a Földön ez az egyik legnagyobb űrügynökség, amely sok bányát létesített más bolygókon vagy aszteroidákon. Sok űrhajót is gyártott, de közölük az egyik leghíresebb a Nostromo Kereskedelmi Űrhajó volt, amiből a valóságban több makett is készült. Amerikában a Nostromo űrhajó felkerült a TOP mozis űrhajók listájára is.

A filmek miatt sok fiatal lett alien rajongó, és hamar nagy sikert aratott az egész világban, akárcsak a Csillagok háborúja. Nem csak a Nostromo, de Ellen Ripley is mérföldkő volt a filmgyártás történetében és az Alien filmek egyik kultikus alakja lett. Egyébként nem csak Ripley, hanem az androidok is a filmek egyik kulcsfigurájává váltak. Ők valójában robotok, és nemcsak szolgálnak, hanem egyfajta szintetikusok, akik űrállomásokon, vagy űrhajókon tartózkodnak, hogy a legénység utazását támogassák. A filmekből kiderül, hogy a Társaság titokban egy különleges rendelkezéssel bír, miszerint ha a legénység találkozna más értelmes lényekkel, vagy egy tőlük származó rádióadást észlelnének, akkor meg kell azt vizsgálni, vagy a Földre kell hozni.

Ezeket a rendeletek sokszor előkerülnek a filmben és a legénység próbál valamit kitervelni, amivel a lényeket meg lehet ölni. Egyébként a xenomorfokat csak lángszóróval lehet elijeszteni (ezt a Bolygó neve Halál című filmben lehet látni). Egyébként a xenomorfok a filmek negatív szereplői, amik a legénység tagjait szokták leölni. Az első filmben csak egy példány látható, de a Bolygó neve: Halálban többen vannak. Ezek a lények más értelmes fajokkal szemben nem alkotnak értelmes civilizációt, leginkább a gyilkolás és a pusztítás a céljuk.

Filmek[szerkesztés]

A médiafranchise 1979-ben indult, akkor még Alien néven. Később a Nyolcadik utas: a Halál lett a címe, ami nagy sikert aratott a mozikban. A film több Oscar-díjat is nyert. Ezt követte 1986-ban az Aliens (mai nevén A bolygó neve: Halál), utána 1992-ben az Alien 3,vagy másik nevén A végső megoldás: Halál, majd 1997-ben az Alien-tetralógia negyedik részét a Feltámad a Halál című filmet mutatták be a mozikban. A film több kritikustól pozitív véleményt kapott, és a 20. század egyik leghíresebb filmje lett.

Évekkel később Ridley Scott bejelentette, hogy további Alien filmeket csinálna. 2012-ben jelentette be, hogy megcsinálja az Alien filmek előzményét, ami a Nyolcadik utas: a Halál előtt játszódna. 2012. június 7-én a Prométheusz film került a mozikba, ami nagy sikert aratott, de néhány negatív véleményt kapott a kritikusoktól. 2017. május 4-én pedig az Alien: Covenantet mutatták be, ami viszont nem aratott nagy sikert.

Ez idő tájt Ridley Scott bejelentette, hogy elkészíti az előzmény széria harmadik filmjét az Alien: Ébredést (Alien: Awakening), de a Fox viszont nem engedte Scottnak a film elkészítését, mivel hogy az Alien: Covenant nem aratott nagy sikert, így viszont a film nem valósult meg, sőt a forgatókönyvet is teljesen elvetették. 2019. május 28-án Ridley Scott a Variety interjújában jelentette be, hogy újabb Alien filmen dolgozik, és azt is hogy még csak a forgatókönyvén dolgozik, így elkészül az előzmény széria harmadik része.[1][2]

Előzmény széria[szerkesztés]

Film címe Kronológia Rendező Bemutató
Prométheusz 2089-2093 Ridley Scott 2012. június 7.
Alien: Covenant 2104 Ridley Scott 2017. május 18.

Eredeti széria[szerkesztés]

Film címe Kronológia Rendező Bemutató
A nyolcadik utas: a Halál (eredeti cím: Alien) 2122 Ridley Scott 1979. május 25.
A bolygó neve: halál (eredeti cím: Aliens) 2179 James Cameron 1986 július 18.
A végső megoldás: Halál (eredeti cím: Alien³) 2179 David Fincher 1992. május 22.
Alien 4. - Feltámad a Halál (eredeti cím: Alien 4 Resurrection) 2379 Jean-Pierre Jeunet 1997. november 26.

Források[szerkesztés]

  • Alien Anthology
  • Xenopedia
  • Weylan Corporation

További információ[szerkesztés]

IMdb

Xenopedia (angolul)

Képek az interneten

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zrt, HVG Kiadó: Jön egy újabb Alien-film (magyar nyelven). hvg.hu, 2019. május 28. (Hozzáférés: 2019. június 14.)
  2. Ridley Scott írja és rendezi az újabb Alien-filmet • Mozi-Filmek.Hu (magyar nyelven). Mozi-Filmek.Hu, 2019. június 3. (Hozzáférés: 2019. június 14.)[halott link]

További információk[szerkesztés]