Alien (franchise)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Alien-tetralógia szócikkből átirányítva)
Alien
1979-es brit–amerikai médiafranchise

Alternatív cím: Alien
RendezőRidley Scott, James Cameron, David Fincher, Jean-Pierre Jeunet
AlapműAlien
Műfajsci-fi, horrorfilm
ForgatókönyvíróRidley Scott
FőszerepbenSigourney Weaver
Gyártás
GyártóBrandywine Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgalmazás
Forgalmazó20th Century Studios
Bemutató1979
Díj(ak)Oscar díj
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Alien témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Alien sci-fi horror filmsorozat, amely Ridley Scott ötlete alapján indult az 1970-es évek végén. A sorozat cselekménye a közeli jövőben játszódik, ahol a különböző űrhajók legénységei összetalálkozik egy xenomorffal, ami egyesével öli meg az űrhajó legénységét.

Az első Alien filmet 1979-ben mutatták be Alien néven. Magyarországon a Nyolcadik utas: a Halál címet adták a filmnek. Ezután 1986-ban mutatták be az Alien tetralógia második részét A bolygó neve: Halál (eredeti címén Aliens), 1992-ben az Alien³ (eredetileg kimondva Alien Tri), teljes nevén A végső megoldás: Halál, majd 1997-ben a negyedik részét "Alien: Resurrection" és magyarul a "Alien 4. - Feltámad a Halál" című filmet mutatták be. Mindegyik nagy sikert aratott és a kritikusoktól is igen pozitív visszajelzést is kapott. Az egyik főszereplőt – Ellen Ripleyt – Sigourney Weaver játszotta, ez pedig fontos mérföldkő volt a filmsorozatban, ugyanis az első Alien film volt az a film történelmében, amiben a főhős szerepét egy nő játszotta. Emiatt Weaver-t Oscar-díjra jelölték a Legjobb Női Főszereplő kategóriában.

Magyarországon az Alien mozisorozat egészen a 3. részig eredetileg nem kapta meg felolvasott címben az Alien-re utaló jelzőt, de a 4. rész behozatala után a jogtulajdonos visszamenőleg módosította a forgalmazási adatokat Alien 1.-2.-3. részként. Majd 2018-ban új alkalmi forgalmazásba is bekerültek a filmek speciális változatai a Pannonia Entertainment által, miközben az InterCom jóváhagyásával a TV-vetítéseknél lekerültek a régi "halálos" magyar címek felolvasott narrációi. Azóta a TV2 Csoport vetíti így a filmeket és a kizárólagos Disney jogszerzés miatt ez továbbra is így várható. Az eredeti magyar forgalmazás ellenében a Pannonia furcsa kevert módon az eredeti és a régi magyar címek keverékeit használja, tehát nem használ Alien 2.-3. rész jelölést.

Évekkel később Ridley Scott bejelentette, hogy megcsinálja az Alien filmek előzményeit, bemutatva, hogy mi történt a Nyolcadik utas: a Halál című film előtt. 2012-ben került mozivászonra a Prometheus, 2017-ben pedig az Alien: Covenant című filmet mutatták be a mozikban. Ám a történeteket végül alternatív útirányba vitte el. A Prometheus Alien 0-ként indult eredettörténet helyett csak utal az univerzumra, majd a rajongók fanyalgása miatt készült el a Covenant és kritikailag ellenben mégis megbukott.

Áttekintés[szerkesztés]

A film a közeljövőben játszódik valamikor a 22. században. Egy nagy cég, a Weyland Yutani Társaság kap kiemelt szerepet a filmben, mivel a Földön ez az egyik legnagyobb űrügynökség, amely sok bányát létesített más bolygókon vagy aszteroidákon. Sok űrhajót is gyártott, de közülük az egyik leghíresebb a Nostromo Kereskedelmi Űrhajó volt, amiből a valóságban több makett is készült. Amerikában a Nostromo űrhajó felkerült a TOP mozis űrhajók listájára is.

A filmek miatt sok fiatal lett Alien rajongó, és hamar nagy sikert aratott az egész világban, akárcsak a Csillagok háborúja. Nem csak a Nostromo, de Ellen Ripley is mérföldkő volt a filmgyártás történetében, és az Alien-filmek egyik kultikus alakjává vált. Nem csak Ripley, hanem az androidok is a filmek kulcsfigurái lettek. Ők egyfajta szintetikusok, akik űrállomásokon, vagy űrhajókon szolgálnak, hogy a legénység utazását támogassák. A filmekből kiderül, hogy a Társaság titokban hozott egy különleges rendelkezést, miszerint ha a legénység idegenektől származó rádióadást észlelne, akkor meg kell azt vizsgálnia, illetve ha találkozna más értelmes lényekkel, azokat a Földre kell hozni.

Ezek a rendeletek sokszor előkerülnek a filmben. A legénység próbál valamit kitervelni, amivel a lényeket meg lehet ölni. A xenomorfokat csak lángszóróval lehet elijeszteni (ezt a Bolygó neve Halál című filmben lehet látni). Egyébként a xenomorfok a filmek negatív szereplői, amik a legénység tagjait szokták leölni. Az első filmben csak egy példány látható, de a Bolygó neve: Halálban többen vannak. Ezek a lények más értelmes fajokkal szemben nem alkotnak technikai civilizációt, a fajfenntartás a céljuk, ezért pusztítanak, gyilkolnak válogatás nélkül.

Filmek[szerkesztés]

A médiafranchise 1979-ben indult Alien néven. Akkoriban magyarul "Nyolcadik utas: a Halál" lett a címe és nagy sikert aratott a mozikban. A film több Oscar-díjat is nyert. Ezt követte 1986-ban az Aliens - korábbi magyar nevén "A bolygó neve: Halál". Utána 1992-ben megjelent az Alien³ - kiejtve Alien Tri és magyarul "A végső megoldás: halál". Majd 1997-ben tetralógiává bővülve az "Alien: Resurrection" zárta be a sort, magyarul "Alien 4. - Feltámad a Halál" címet kapott, illetve ezáltal utólagosan az eddigi filmek magyar forgalmazási adatokban Alien 1.-2.-3. filmként kerültek átírásra. A negyedik film több kritikustól pozitív véleményt kapott és a 20. század egyik leghíresebb filmje lett. 2015-ben olyan tervek indultak, hogy a mozisorozat második felét reboot-olják és az Alien 2. végétől folytatnák másképpen a történetet. Logikailag nézve ehhez igazítottak más filmeket-regényeket és a 3.-4. rész elvileg már csak a főszereplő rémálma volna, de sajnos többszörös akadály miatt csődbe került az "Aliens: Awakening" film megvalósítása.

2009-ben Ridley Scott bejelentette, hogy további Alien filmeket csinálna. 2012-ben jelentette be, hogy megcsinálja az Alien filmek előzményét és a Nyolcadik utas előtt játszódna. 2012. június 7-én a Prométheusz film került a mozikba és bizonyos szempontból nagy sikert aratott, de néhány negatív véleményt kapott a kritikusoktól. 2017. május 4-én pedig az "Alien: Covenant"-et mutatták be, ami viszont nem aratott nagy sikert.

Ez idő tájt Ridley Scott bejelentette, hogy elkészíti az előzményszéria harmadik filmjét, de a Fox viszont nem engedte Scottnak a film elkészítését, mivelhogy az "Alien: Covenant" nem aratott nagy sikert, így viszont a film nem valósult meg, sőt a forgatókönyvet is teljesen elvetették. 2019. május 28-án Ridley Scott a Variety interjújában jelentette be, hogy újabb Alien filmen dolgozik, és azt is hogy még csak a forgatókönyvén dolgozik, így elkészül az előzmény széria harmadik része.[1][2]

Eredettörténeti széria[szerkesztés]

Film címe Kronológia Rendező Bemutató
Prometheus 2089-2093 Ridley Scott 2012. június 7.
Alien: Covenant 2104 Ridley Scott 2017. május 18.

Eredeti széria[szerkesztés]

Film címe Kronológia Rendező Bemutató
A nyolcadik utas: a Halál

(Eredeti cím: Alien)

2122 Ridley Scott 1979. május 25.
A bolygó neve: Halál

(Eredeti cím: Aliens)

2179 James Cameron 1986. július 18.
A végső megoldás: Halál

(Eredeti cím: Alien³)

2179 David Fincher 1992. május 22.
Alien 4. – Feltámad a Halál

(Eredeti cím: "Alien: Resurrection")

2379 Jean-Pierre Jeunet 1997. november 26.

Különálló alkotás[szerkesztés]

Film címe Kronológia Rendező Bemutató
Alien: Romulus ~2140 Fede Álvarez 2024. augusztus 15.

Földi előzménytörténeti TV-sorozat[szerkesztés]

Filmsorozat címe Kronológia Rendező Bemutató
Xenomorph?

(Munkacím)

~2091 Noah Hawley 2025

Források[szerkesztés]

  • Alien Anthology
  • Xenopedia
  • Weylan Corporation

További információ[szerkesztés]

IMdb

Xenopedia (angolul)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zrt, HVG Kiadó: Jön egy újabb Alien-film (magyar nyelven). hvg.hu, 2019. május 28. (Hozzáférés: 2019. június 14.)
  2. Ridley Scott írja és rendezi az újabb Alien-filmet • Mozi-Filmek.Hu (magyar nyelven). Mozi-Filmek.Hu, 2019. június 3. (Hozzáférés: 2019. június 14.)[halott link]

További információk[szerkesztés]