Alfréd szász–coburg–gothai herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alfréd
Edinburgh hercege

Szász–Coburg–Gotha hercege
Alfréd
Uralkodási ideje
1893. augusztus 22. 1900. július 30.
ÖrököseAlfréd
ElődjeII. Ernő
UtódjaKároly Eduárd
Életrajzi adatok
UralkodóházSzász–Coburg–Gothai
Született1844. június 21.
Windsori kastély
Elhunyt1900. július 30. (56 évesen)
Coburg
NyughelyeCoburg
ÉdesapjaAlbert szász–coburg–gothai herceg
ÉdesanyjaViktória brit királynő
HázastársaMarija Alekszandrovna Romanova
GyermekeiAlfréd szász–coburg–gothai trónörökösherceg
Mária román királyné
Viktória Melitta orosz nagyhercegné
Alexandra hohenlohe–langenburgi hercegné
Beatrix, Galliera hercegnéje
A Wikimédia Commons tartalmaz Alfréd témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Alfréd (teljes születési nevén: Alfréd Ernő Albert; Windsori kastély, Nagy-Britannia, 1844. június 21. – Coburg, Szász–Coburg–Gotha, 1900. július 30.), Szász–Coburg–Gotha uralkodó hercege 1893-tól 1900-ban bekövetkezett haláláig. Ő volt Viktória brit királynő és Albert herceg második fia. 1866-ban kapta meg az Edinburgh hercege címet, és így volt ismert egészen 1893-ig, amikor is nagybátyja, II. Ernő halálával megörökölte a Szász–Coburg–Gotha Hercegséget.

Élete[szerkesztés]

Alfréd volt Viktória brit királynő és Albert szász–coburg–gothai herceg negyedik gyermeke és másodszülött fia. 1856 és 1893 között a Brit Királyi Haditengerészet tagja volt.

Ottó görög király lemondása után Alfrédet 1862-ben a görög nemzetgyűlés utódjának választotta és nem fogadta el a választást. 1866 és 1893 között a Lordok Háza tagja volt.

1893-ban elhunyt II. Ernő, Alfréd nagybátyja. II. Ernőnek nem született utódja, így koronája fivére legidősebb fiúgyermekére, azaz Eduárd walesi hercegre és trónörökösre szállt volna. Mivel azonban Eduárd herceg a brit trón várományosaként nem ülhetett egy német hercegség trónjára, ezért Szász–Coburg–Gotha Alfrédet illette meg. Alfréd lemondott a brit címekről, hogy Szász–Coburg–Gotha uralkodóvá válhasson.

Házasság[szerkesztés]

A herceg 1874. január 23-án Téli Palotában feleségül vett Marija orosz nagyhercegnőt. A házaspárnak hat gyermeke született:

Alfréd, a felesége és a két legidősebb gyereke

Jegyzetek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Karl Heinz Wocker: Königin Victoria – Die Geschichte eines Zeitalters. Wilhelm Heyne Verlag, München 1991, ISBN 3-453-55072-2.
  • David Duff: Victoria und Albert – Eine königliche Liebe. Wilhelm Heyne Verlag, München 1990, ISBN 3-453-04262-X.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Alfred (Sachsen-Coburg und Gotha) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Származása[szerkesztés]