Alfred Binet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alfred Binet
Életrajzi adatok
Született1857. július 8.
Nizza, Franciaország
Elhunyt1911. október 18. (54 évesen)
Párizs
Ismeretes mint az első intelligenciateszt összeállítója
Nemzetiség francia
Iskolái
  • Paris Law Faculty
  • Faculté de médecine de Paris
Pályafutása
Szakterület pszichológia
A Wikimédia Commons tartalmaz Alfred Binet témájú médiaállományokat.

Alfred Binet (Nizza, 1857. július 8.Párizs, 1911. október 18.) francia fejlődéspszichológus, 1910-ben ő állította össze az első intelligenciatesztet.

Élete[szerkesztés]

A francia pszichológus Alfredo Binetti néven látta meg a napvilágot Nizzában, iskoláit azonban – szülei válása után – már Párizsban végezte el, ahol művész anyja mellett ifjú éveit töltötte. Jogi diplomával a kezében úgy gondolta, hogy ő is apja nyomdokaiba lép és megkezdi tanulmányait a híres Sorbonne Egyetemen, ahol a pszichológiában merült el leginkább. John-Martin Charcot irányítása alatt hamarosan a Salpétriére Hospital munkatársa lett, később a Pszichológiai Laboratórium kutatójaként – 1894-től pedig egészen haláláig (1911) igazgatóként tevékenykedett. Bár Charcot mellett hipnózissal is foglalkozott és több más téma is izgatta, érdeklődése hamar az intelligencia felé fordult.

Munkássága[szerkesztés]

Az 1900-as évek környékén vezették be a tankötelezettséget Franciaországban, de hamarosan kiderült: nem minden gyermek képes megfelelni a tantervi követelményeknek. Binet arra kapott felkérést, hogy hozzon létre egy egységes módszert, melynek segítségével a gyengébben teljesítő gyerekek időben kiszűrhetők – nem szegregációs, hanem felzárkóztató célzattal. Binet meggyőződése volt, hogy az intelligencia nem veleszületetten meghatározott, változtathatatlan jellemzője a gyerekeknek, hanem fejleszthető. Saját módszerével, amelyet mentális orthopédiának nevezett el, sok esetben tanulni tanította meg a gyerekeket és ennek nyomán szellemi teljesítményük javult, intelligenciaszintjük nőtt.

Intelligenciatesztjében Binet minden korcsoport számára egy feladatcsokrot állított össze. Ezt úgy kellett alkalmazni, hogy a vizsgáló lépcsőzetesen fölfelé haladt a korcsoportok feladatain – a legutolsó helyesen megoldott feladatsor mutatta meg a gyermek mentális korát. A gyermek-intelligenciavizsgálat ma is ezen a „lépcsős” módszeren nyugszik. Théodore Simonnal együtt kifejlesztett kérdőíves módszerét, a Stanford-Binet intelligenciaskálát (Stanford-Binet intelligence scale) átdolgozott formában még ma is alkalmazzák, iskolára csak korlátozottan alkalmas gyermekek kiszűrése céljából.[1]

Binet tartott attól, hogy a kiszűrt gyerekekre megbélyegzés vár, ezért hangsúlyozta: az intelligenciateszt nem tökéletes módszer, nem helyeselte, hogy a gyermekeket gyakran egyik iskolából a másikba helyezzék, ezzel kapcsolatban így vélekedett:

Minden elmaradottsággal gyanúsított gyerek csak akkor emelhető ki az általános iskolából s tehető át speciális iskolába, ha pedagógiai és orvosi vizsgálaton vesz részt, mely megállapítja, hogy értelmi állapota képtelenné teszi arra, hogy átlagosan profitáljon az általános iskolában folyó munkából.

[2]

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pléh Csaba - Boross Ottilia: Pszichológia : a pszichológia legfontosabb fogalmai magyar és angol nyelven. Akadémiai Kiadó, Budapest Standford-Binet intelligenciaskála lásd 268. p.
  2. (Binet, 1904; idézve Reuchlin, 1987 nyomán) Lásd A különbségek kultusza i.m.

Források[szerkesztés]

  • Pszichológiai lexikon (2007). Helikon, Budapest, 50. p.
  • Orvosok Lapja 2012/10 szám, 45. old., Czompó Judit cikke

További információk[szerkesztés]

  • A különbségek kultusza
  • Éltes Mátyás: A gyermeki intelligencia vizsgálata. Binet, Simon és mások módszere alapján; előszó Ranschburg Pál; Athenaeum, Bp., 1914

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]