Alfonso Reyes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Alfonso Reyes
(Alfonso Reyes Ochoa)
Alfonso Reyes Ochoa.jpg
Született 1889. május 17.
Monterrey
Elhunyt 1959. december 27. (70 évesen)
Mexikóváros
Állampolgársága mexikói
Nemzetisége mexikói
SzüleiBernardo Reyes garza
Foglalkozása író, esszéista, diplomata
Tisztség nagykövet
Iskolái Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem
Kitüntetései
A Wikimédia Commons tartalmaz Alfonso Reyes témájú médiaállományokat.

Alfonso Reyes Ochoa (Monterrey, 1889. május 17.Mexikóváros, 1959. december 27.) mexikói író, esszéista, diplomata.

Élete[szerkesztés]

Alfonso Reyes nagypolgári családból származott az új-leóni Monterreyből. Apja, Bernardo Reyes tábornok Porfirio Díaz elnöksége idején Új-León állam kormányzója volt és védelmi miniszter is. Alfonso Reyes Mexikóvárosban a Liceo Francésba, míg Monterreyben a Colegio Civilbe járt iskolába. A mexikóvárosi egyetemen (Universidad Nacional Autónoma de México) jogot tanult és 1913-ban diplomázott.

Egyetemi tanulmányai idején kezdett el érdeklődni az irodalom iránt. 1909-ben Pedro Henríquez Ureña, Antonio Caso és José Vasconcelos társaságában irodalmi kört alapított „Ateneo de la Juventud” (magyarul: „Fiatal kultúrkör”) névvel. Tanulmányai során előadásokat is tartott a spanyol nyelv és irodalom történetéről.

1913-ban szinte egyik napról a másikra konfrontálódott a mexikói forradalom zűrzavarával. Apját 1913 februárjában, a forradalom legvéresebb harcainak idején, az úgynevezett tragikus tíz nap során a mexikóvárosi Nemzeti Palota előtt agyonlőtték. Alfonso Reyes Párizsba menekült, ahol egy ideig a mexikói nagykövetségen is dolgozott. Az első világháború kitörtével Spanyolországba telepedett át, és miután Mexikóban Álvaro Obregón tábornok lett az elnök, ő volt a mexikói nagykövet Spanyolországban. Ezután három évig Franciaországban tartózkodott, majd Argentínában, később pedig Brazíliában volt mexikói nagykövet.

1939-ben tért vissza immár véglegesen Mexikóba, ahol az akkor alapított Casa de España igazgatója lett. Az intézetet a spanyol polgárháború elől menekülők alapították és később nevezték át El Colegio de Méxicóra. Alfonso Reyes több szívinfarktus után halt meg 1959-ben.

Magyarul[szerkesztés]

  • Amerikai capriccio. Válogatott írások; vál., szerk. Scholz László, ford. Cserháti Éva et al.; Nagyvilág, Bp., 2001

Források[szerkesztés]

  • Rangel Guerra, Alfonso. Las ideas literarias de Alfonso Reyes. Második kiadás. México: El Colegio de México, 1991
  • Conn, Robert T. The Politics of Philology. Alfonso Reyes and the Invention of the Latin American Tradition. Lewisburg, Bucknell University Press, 2002