Ugrás a tartalomhoz

Alex Van Halen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alex Van Halen
2012-ben egy koncerten
2012-ben egy koncerten
Életrajzi adatok
Születési névAlexander Arthur Van Halen
Született1953május 8. (71 éves)
 Hollandia, Nijmegen
SzüleiJan Van Halen
Iskolái
 • Pasadena City College
 • Marshall Fundamental Secondary School
 • Pasadena High School
Pályafutás
MűfajokHard rock, pop metal
Aktív évek1970 – napjainkig
EgyüttesVan Halen
HangszerDob, ütőhangszerek, billentyűs hangszerek, gitár, vokál
TevékenységZenész
KiadókWarner Bros.
IPI-névazonosító00075298445

Alex Van Halen weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Alex Van Halen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Alexander Arthur "Alex" Van Halen (Nijmegen, 1953. május 8. –) holland származású amerikai zenész, aki a Van Halen hard rock együttes dobosaként és társalapítójaként vált ismertté. Alex Van Halen az együttes úttörő gitárosának Eddie Van Halennek a bátyja. Kezdetben Alex vett gitárórákat, míg Eddie a dobokat választotta, de miután kiderült hogy Alexnek nagyobb érzéke van a dobokhoz, és ügyesebben játszik rajta mint Eddie, hangszereket cseréltek.

A két testvér 1974-ben alapított zenekart kiegészülve David Lee Roth énekessel és Michael Anthony basszusgitárossal. Az együttest egyszerűen Van Halen-re keresztelték, majd több évnyi klubkoncertezést követően 1977-ben szerződtek le a Warnerhez. Debütáló lemezük 1978-ban jelent meg, amelyet multiplatina albumok egész sora követett. Az együttes pályafutásában a két testvér az egyetlen, akik a zenekar teljes időtartama alatt tagok voltak.

Életrajz[szerkesztés]

Korai évek[szerkesztés]

A zenész 1953-ban született Nijmegenben.[1] Az apja Jan Van Halen volt (1920-1986), egy tehetséges jazz szaxofonos és klarinétos. Édesanyját Eugenianak (1914-2005) hívták, aki indonéz származású volt.[2] Gyermekkorát Hollandia keleti részén Nijmegen városában töltötte.[3] A család 1962-ben költözött a Kalifornia állambeli Pasadenába.[2] Gyerekkora folyamán öccsével együtt klasszikus zongora taníttatásban részesült.[4] Alex profi dobosként ismert zenei törekvéseit gitárosként kezdte, míg a testvére Eddie a dobokat választotta.[2] Egy idő után hangszeret cserélt a két testvér, miután kiderült hogy ügyesebb a dobok mögött. Amikor Eddie meghallotta, hogy a bátyja a The Surfaris együttes Wipe Out dalának a dobszólóját játssza, elhatározta, hogy megtanulja a szám elektromos gitár részeit.[3] Alex ekkori példaképe a Budgie dobosa Ray Phillips volt.[5]

Ezt követően megalakították első zenekarukat, amelyben rajtuk kívül még három tag játszott. A The Broken Combs névre keresztelt zenekar a pasadenai Hamilton Általános Iskola edébidőiben lépett fel. Alex ekkortájt döntött úgy, hogy a profi zenei karriert válassza.[6] 1971-ben diplomát szerzett s Pasadena High School falai között. Ezt követően egy rövid ideig a Pasadena City College hallgatója lett, ahol többek között zeneelméletet is tanult.[3] Itt találkozott Michael Anthony-val és David Lee Roth-al, a Van Halen későbbi zenészeivel.[7]

Zenei karrier[szerkesztés]

Profi karrierje előtt Eddie Van Halen társaságában több zenekaruk is volt. Ezek közé tartozott a The Broken Combs, és a The Space Brothers & Mammoth Chammoth.[3] 1972-ben Mark Stone basszusgitárossal megalapították a Mammoth együttest, ahol még Eddie énekelt a gitározás mellett. Az együttes ekkortájt David Lee Roth-tól bérelte a fellépések szükséges felszerelését. Nem sokkal később Eddie úgy döntött, hogy felhagy az énekléssel, és elhatározták hogy Lee Roth-ot beveszik a zenekarba, annak ellenére, hogy különösebben nem kedvelték az énekest. Bevételével viszont olcsóbban tudtak koncerteket adni. 1977-ben David Stone basszusgitárost Michael Anthony váltotta fel,[8] a zenekart pedig átkeresztelték Van Halenre, mivel a Mammoth már foglalt volt. A név ötletét David Lee Roth szerint ő maga ajánlotta, míg Alex emlékei szerint az ő ötlete volt a Van Halen név felvétele. Ekkoriban a dobos irányította az együttes vezető feladatait, többek között a koncertek lekötését is.

Címnélküli első lemezüket 1978-ban adták ki, amely felbecsülhetetlen hatással volt a későbbi hard rock együttesekre. A "brown sound" kifejezést Eddie Van Halen gitárhangzásához szokás kapcsolni, valójában ezt Alex találta ki a pergő hangzására.[9] A koncertek alkalmával kiváló előadóművészként játszott, miközben pirotechnikával kiegészített agresszív dobszólókat mutatott be. Az egyetlen olyan szereplése, amely nem a Van Halenhez kapcsolódik a Twister filmzenéjén való közreműködése volt. Az instrumentális Respect the Wind című számban (amelyet 1997-ben jelöltek a Legjobb Rock Instrumentális Előadás Grammy díjra[10]) Alex zongorázik. A dalt felhasználták a Twister sondtrack lemezére. Alex 1983 márciusa óta a Paiste márkájú cintányérok endorsere. A cég együttműködésével továbbfejlesztette a márkát, amelyet a 2010-es téli NAMM Show keretein belül be is mutattak.

Hatásai[szerkesztés]

Stílusára olyan dobosok voltak hatással, mint John Bonham, Ginger Baker és Keith Moon, de rajtuk kívül megemlítette a jazz ütős Buddy Rich munkásságát is, amely a korai éveitől napjainkig befolyást gyakorol rá. Alex sok későbbi dobosra volt hatással, kétlábdobos technikája számos későbbi zenészt inspirált.

Magánélete[szerkesztés]

Házasságban él, 1983 júniusában vette feleségül Valeri Kendall-t. A házasság két hónap után szakítással fejeződött be. Fia van: Aric Van Halen (született: 1989. október 6.) akinek anyja Kelly Carter. Tőle 1996 augusztusában vált el 12 évnyi házasság után. Jelenlegi felesége Stine Schyberg, akivel 2000 óta él együtt. A Van Halen jelenlegi basszusgitárosának Wolfgang Van Halennek a nagybátyja, aki Eddie fia.[11] Eddie 2009-es esküvőjén felszentelt lelkész volt.

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok

Források[szerkesztés]

 1. Van Halen Biographies. [2009. január 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 26.)
 2. a b c Alexander Van Halen. [2007. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 1.)
 3. a b c d Drummerworld: Alex van halen. (Hozzáférés: 2008. december 1.)
 4. Alex Van Halen at DrumSoloArtist. (Hozzáférés: 2008. január 13.)
 5. BLABBERMOUTH.NET - Founding BUDGIE Member RAY PHILLIPS Working On Solo Debut. Roadrunnerrecords.com. [2008. december 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 14.)
 6. Van Halen 2012 Interview. YouTube
 7. Rock and Roll Hall of Fame. [2008. január 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. január 18.)
 8. McCully, Jerry: The Early Years of Van Halen: A Paper Route, a High School Essay, and a Couple of Lucky Breaks. [2011. március 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 7.)
 9. Alex Van Halen at ClassicVanHalen.com. (Hozzáférés: 2008. március 22.)
 10. 1997 Grammy Nominations from Rock on the Net
 11. Alex Van Halen - Biography