Alessandro Cagliostro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Alessandro Cagliostro
Giuseppe Balsamo.jpg
Született
Palermo[3]
Elhunyt 1795. augusztus 26. (52 évesen)[2][1][4][5]
San Leo[6]
Állampolgársága olasz
Foglalkozása gyógyítófenomén, szabadkőműves, okkultista
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alessandro Cagliostro témájú médiaállományokat.

Alessandro di Cagliostro gróf (1743. június - 1795. augusztus 26.) volt az álneve az olasz kalandor, szabadkőműves és okkultista Giuseppe Balsamonak. Az európai királyi udvarok egyik érdekes alakja volt.

1743-ban, a szicíliai Palermo egy zsidó negyedében született, szegény családban. A fiatal fiút egy katolikus kolostorban nevelték, ahonnan aztán kiutasították. 17 éves korában kezdett érdeklődni az alkímia iránt, és Maranohoz, egy aranyműveshez csatlakozott, aki akkor érkezett Palermoba. Később – állítása szerint – járt Egyiptomban, Görögországban, Perzsiában, Indiában is, tanulmányozva az okkultizmust és az alkímiát. Egész Európában utazgatott. Állítólag találkozott Saint-Germain gróffal, aki beavatta az egyiptomi szabadkőművességbe és a templomos lovagok sorába. Gyógyítóként is ismert lett. Rómában orvosként működött, a gazdagok életét élve. Itt vette feleségül Lorenza Felicianit, aki Serafina néven ismert. Innen az inkvizíció elől Spanyolországba menekültek. 1772-ben Párizsba ment, hogy eladja az orvosi elixírjét. XVI Lajos érdeklődött Cagliostro iránt, aki a királyi udvart mágiával és meséivel szórakoztatta. A hírneve olyan mértékben nőtt, hogy párizsi tartózkodása idején orvosként ajánlották Benjamin Franklinnak is. Itt a nagy port kavart nyakék-szélhámossági ügybe keveredett.

Ezután hat hónapon át volt börtönben a Bastilleban, majd kiutasították Franciaországból.

1789-ben Rómában halálra ítélték. Boszorkánysággal vádolták, hogy az ördöghöz fűződő kapcsolatai vannak. Büntetését aztán élethosszig tartó börtönre változtatták át. 1795-ben halt meg az itáliai San Leo erődjében.

Hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b data.bnf.fr. (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  3. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 13.)
  4. SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. Encyclopædia Britannica Online. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 31.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alessandro Cagliostro című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alessandro Cagliostro című portugál Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.