Albertkázmérpuszta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Albertkázmérpuszta
Szent Adalbert templom
Szent Adalbert templom
Közigazgatás
Település Várbalog
Irányítószám 9243
Népesség
Teljes népesség ismeretlen +/-
Földrajzi adatok
Távolság a központtól 5 km
Elhelyezkedése
Albertkázmérpuszta (Magyarország)
Albertkázmérpuszta
Albertkázmérpuszta
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 51′ 51″, k. h. 17° 01′ 21″Koordináták: é. sz. 47° 51′ 51″, k. h. 17° 01′ 21″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Albertkázmérpuszta témájú médiaállományokat.

Albertkázmérpuszta Várbalog község résztelepülése tőle 5 km-re északnyugatra. Hegyeshalomtól 11 km-re délnyugatra, közvetlenül az osztrák-magyar határ mellett fekszik. Legközelebbi szomszédja a burgenlandi Féltorony falu tőle 3 km-re van nyugatra. A telepnek 1930-ban még 420 lakosa volt. Napjainkban kb. 20 állandó lakosa van. Politikai okokból néptelenedett el, mert 1946-tól 1989-ig a „vasfüggöny” hatótávolságában volt.

A nevében Albert Kázmér hercegnek, Mária Terézia vejének emlékét őrző uradalmi mintatelep a 19. század harmincas éveiben 42 ház, iskola és vendégfogadó várta az idehozott telepeseket, akik nem tudtak itt meggyökeresedni. A telepen a főhercegi család 1890 végén templomot építtetett. A bécsi Votivkirche formáját idéző neogótikus épület Frigyes főherceg első fiúgyermekének, Albrecht főherceg születése miatt kapta nevét. Az 1990-es években felújították.

A település egyetlen nevezetessége, a késői historizmus gyöngyszemeként számon tartott templom ma ismét teljes pompájában látható, különleges értékei a támpillérek, a bélletes kapu, az égetett kerámiákból sajtolt gótikus ornamentika és a magas gótikus torony a fiatornyocskákkal.

Galéria[szerkesztés]