Albericus Trium Fontium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Albericus Trium Fontium
Életrajzi adatok
Született időpontja nem ismert
Liège-i Püspökség (?)
Elhunyt 1252 január 25. után
Trois-Fontaines-l’Abbaye
Nemzetiség francia
Pályafutása
Szakterület történettudomány
Jelentős munkái Cronica Alberici Monachi Trium Fontium

Albericus Trium Fontium, olykor Troisfontaines-i Alberik[1] (franciául: Albéric de Troisfontaines, vagy Aubry/Aubri de Trois-Fontaines), (Liège-i Püspökség (?), ? – Trois-Fontaines-l’Abbaye, 1252 január 25. után) latin nyelven alkotó középkori francia ciszterci rendi krónikás.

Élete[szerkesztés]

Életéről keveset tudunk. Annyi bizonyos, hogy 1218-ban részt vett egy keresztes hadjáratban,[2] illetve hogy a Trois Fontaines-i ciszterci apátság szerzetese volt Châlons-sur-Marne egyházmegyében.

Krónikája[szerkesztés]

1232-ben kezdte el "Chronica Alberici Monachi Trium Fontium" című művét (latinul), amelyben feldolgozza a teremtéstől 1241-ig a világ eseményeit. Részletesen írt többek közt a gyermekek keresztes hadjáratáról, illetve VI. Henrik német-római császár uralkodásáról. Forrásai közé tartozott Hélinand de Froidmont krónikájának 5 könyve (45-49). A krónikának 17. és 18. századi másolatoktól eltekintve, két kézirata maradt fenn, amelyekből egyet Párizsban (a Francia Nemzeti Könyvtárban), egyet pedig Hannoverben (az Alsó-szászországi Állami Könyvtárban) tartanak.

Albericus krónikáját 1874-ben a Monumenta Germaniae Historica publikálta.[3]

Irodalom[szerkesztés]

  • Csákó Judit: A középkori magyar történeti hagyomány mesés elemei Albericus Trium Fontium krónikájának tükrében[4]
  • Csákó Judit: Néhány megjegyzés Albericus Trium Fontium krónikájának magyar adataihoz. (In: Tiszteletkör. Történeti tanulmányok Draskóczy István egyetemi tanár 60. születésnapjára. Szerk. Mikó Gábor – Péterfi Bence – Vadas András. Bp. 2012.)[5]
  • Latzkovits László: Alberik világkrónikájának magyar adatai. (Forrástanulmány. Szeged, 1934. Kolozsvári–szegedi értekezések a magyar művelõdéstörténelem köréből 23.)

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítások[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alberich von Trois-Fontaines című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alberic of Trois-Fontaines című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aubry de Trois-Fontaines című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alberik van Trois-Fontaines című holland Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]