Albericus Trium Fontium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Albericus Trium Fontium
Életrajzi adatok
Születettidőpontja nem ismert
Liège-i Püspökség (?)
Elhunyt1252 január 25. után
Trois-Fontaines-l’Abbaye
Ismeretes mint
Nemzetiségfrancia
Pályafutása
Szakterülettörténettudomány
Jelentős munkáiCronica Alberici Monachi Trium Fontium

Albericus Trium Fontium, olykor Troisfontaines-i Alberik[1] (franciául: Albéric de Troisfontaines, vagy Aubry/Aubri de Trois-Fontaines), (Liège-i Püspökség (?), ? – Trois-Fontaines-l’Abbaye, 1252 január 25. után) latin nyelven alkotó középkori francia ciszterci rendi krónikás.

Élete[szerkesztés]

Életéről keveset tudunk. Annyi bizonyos, hogy 1218-ban részt vett egy keresztes hadjáratban,[2] illetve hogy a Trois Fontaines-i ciszterci apátság szerzetese volt Châlons-sur-Marne egyházmegyében.

Krónikája[szerkesztés]

1232-ben kezdte el "Chronica Alberici Monachi Trium Fontium" című művét (latinul), amelyben feldolgozza a teremtéstől 1241-ig a világ eseményeit. Részletesen írt többek közt a gyermekek keresztes hadjáratáról, illetve VI. Henrik német-római császár uralkodásáról. Forrásai közé tartozott Hélinand de Froidmont krónikájának 5 könyve (45-49). A krónikának 17. és 18. századi másolatoktól eltekintve, két kézirata maradt fenn, amelyekből egyet Párizsban (a Francia Nemzeti Könyvtárban), egyet pedig Hannoverben (az Alsó-szászországi Állami Könyvtárban) tartanak.

Albericus krónikáját 1874-ben a Monumenta Germaniae Historica publikálta.[3]

Irodalom[szerkesztés]

  • Csákó Judit: A középkori magyar történeti hagyomány mesés elemei Albericus Trium Fontium krónikájának tükrében[4]
  • Csákó Judit: Néhány megjegyzés Albericus Trium Fontium krónikájának magyar adataihoz. (In: Tiszteletkör. Történeti tanulmányok Draskóczy István egyetemi tanár 60. születésnapjára. Szerk. Mikó Gábor – Péterfi Bence – Vadas András. Bp. 2012.)[5]
  • Latzkovits László: Alberik világkrónikájának magyar adatai. (Forrástanulmány. Szeged, 1934. Kolozsvári–szegedi értekezések a magyar művelõdéstörténelem köréből 23.)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 281.oldal. [2014. augusztus 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. augusztus 3.)
  2. Histoire literaire de la France: XIIIe siècle, Volume 17. Antoine Rivet de la Grange, François Clément, Charles Clémencet (dom), Pierre Claude François Daunou, Joseph Victor Le Clerc, Barthélemy Hauréau, Paul Meyer. 1832.
  3. ‘Chronica Albrici Monachi Trium Fontium’, ed. Paulus Scheffer-Boichorst, in Monumenta Germaniae Historica: Scriptorum, vol. 23 (Hanover, 1874), pp. 631-950.
  4. Csákó Judit: A középkori magyar történeti hagyomány mesés elemei Albericus Trium Fontium krónikájának tükrében, academia.edu
  5. Cikkek MATARKA nyomán.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alberich von Trois-Fontaines című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alberic of Trois-Fontaines című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aubry de Trois-Fontaines című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alberik van Trois-Fontaines című holland Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]