Aknászpókfélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aknászpókfélék
Evolúciós időszak: Eocén - jelen
Stanwellia grisea
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Csáprágósok (Chelicerata)
Osztály: Pókszabásúak (Arachnida)
Rend: Pókok (Araneae)
Alrend: Négytüdős pókok (Mygalomorphae)
Alrendág: Tuberculotae
Öregcsalád: Nemesioidea
Család: Nemesiidae
Simon, 1892
Elterjedés
Elterjedési területük
Elterjedési területük
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Aknászpókfélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Aknászpókfélék témájú kategóriát.

Az aknászpókfélék (Nemesiidae) a pókszabásúak (Arachnida) osztályának pókok (Araneae) rendjébe, ezen belül a négytüdős pókok (Mygalomorphae) alrendjébe tartozó család.

Előfordulásuk[szerkesztés]

A különböző fajok széles körben elterjedtek a föld trópusi, szubtrópusi és meleg-mérsékelt övi területein. Vannak olyan aknászpókfajok, amelyeknek szűk az elterjedési területük, ezért számuk meglehetősen alacsony. Jelenleg azonban egyetlen faj sem fenyegetett.

Megjelenésük[szerkesztés]

Az aknászpókfélék általában 25 milliméteresek. A tor a lábakkal együtt barna színű, a potroh világosabb. Egy pár lefelé álló csáprágója méregmirigyekkel ellátott, vele döfi át a zsákmányt. A csáprágót ásásra is használja. Fején négy pár egyszerű szem található.

Életmódjuk[szerkesztés]

Az aknászpókfélék napközben a földbe vájt aknában tartózkodnak, éjjel innen lesnek áldozataikra. Az akna alakja sokféle lehet, a legegyszerűbb forma a hosszú, legfeljebb 30 centiméteres alagút. Az aknákat a pókok arra használják, hogy vadászat közben elrejtőzzenek, ellenségeik ellen védekezzenek és fészket készítsenek bennük utódaik felnevelésére. Vadászat közben a pók az akna szájánál, félig a „csapóajtó” alá bújva les zsákmányára. Ha egy rovar halad el az akna előtt, a pók kinyitja az ajtót, zsákmányát villámgyorsan elkapja, megmérgezi és behúzza a csőbe. Táplálékuk talajon élő rovarok és más gerinctelenek. Egyes darázsfajok az aknászpókokba rakják a petéiket. Az aknászpókfélék többnyire 1-2 évig élnek.

Szaporodásuk[szerkesztés]

A párzási időszak a mérsékelt övben nyáron, a trópusokon akár egész évben tart. A peték száma fajonként változó. A nőstény csőszerű aknában petézik.

Rendszerezés[szerkesztés]

A családba az alábbi nemek tartoznak:

Források[szerkesztés]

  • Csodálatos állatvilág, (Wildlife Fact-File). Budapest: Mester Kiadó (2000). ISBN 963-86092-0-6 
  • Main, B.Y.; Framenau, V.W. 2009: A new genus of mygalomorph spider from the Great Victoria Desert and neighbouring arid country in south-eastern Western Australia (Araneae: Nemesiidae). Records of the Western Australian Museum, 25: 277–285. PDF
  • Paquin, P.; Vink, C.J.; Dupérré, N. 2010: Spiders of New Zealand: annotated family key & species list. Manaaki Whenua Press, Lincoln, New Zealand. ISBN 9780478347050