Aix-en-provence-i Húsvéti Fesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aix-en-provence-i Húsvéti Fesztivál
A fesztivál egyik helyszíne, a Jeu de Paume színház
A fesztivál egyik helyszíne, a Jeu de Paume színház
Helyszín(ek)Aix-en-Provence
Időpont(ok)húsvét
Stíluskomolyzene
Az Aix-en-provence-i Húsvéti Fesztivál weboldala

Az Aix-en-provence-i Húsvéti Fesztivál (francia nevén Festival de Pâques d'Aix-en-Provence) 2013 óta a franciaországi Aix-en-Provence-ban évente megrendezett nemzetközi komolyzenei fesztivál. A rendezvénysorozaton húsvét körül két héten át kamara- és nagyzenekari, szóló vokális és hangszeres koncerteket rendeznek európai hírű művészek és zenekarok közreműködésével. A fesztivál a 2023-as szezonban ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját.

Ismertetése[szerkesztés]

A fesztivált 2013-ban hozta létre Renaud Capuçon hegedűművész és Dominique Bluzet, az aix-i Grand Théâtre de Provence (Provence-i Nagyszínház) igazgatója, a társalapító Crédit industriel et commercial (CIC) pénzügyi csoport támogatásával.

Marseille város Marseille-Provence nevű projektje 2013-ban nyerte el az Európa kulturális fővárosa címet. A megelőző kreatív munka és a kulturális programok kialakítása során merült fel a húsvéti fesztivál ötlete is, melyet csak kísérletként indítottak útnak, majd a siker láttán a következő években is folytattak. Így a városnak a nagymúltú nyári operafesztiválja mellett egy újabb komolyzenei fesztiválja született. A művészeti igazgató továbbra is Renaud Capuçon, az ügyvezető igazgató pedig Dominique Bluzet kulturális szakember és vállalkozó, a marseille-i kereskedelmi és iparkamara alelnöke.

2013 óta a fesztivál az európai kulturális élet egyik jelentős komolyzenei eseménye lett, amelyen rendszeresen vezető szólisták, kiemelkedő európai kamara- és szimfonikus zenekarok lépnek fel. Koncertjeinek központi helyszíne a 2007-ben megnyitott Provence-i Nagyszínház (Grand Théâtre de Provence), mely eredetileg is befogadó színháznak készült. További helyszínek Aix-en-Provence központjában: a Jeu de Paume színház, a Darius Milhaud konzervatórium, a Saint-Sauveur katedrális és a Saint-Esprit templom. A fesztivál része egy "Un festival en partage" elnevezésű program is, amellyel el akarják érni azokat, akik nem tudnak elmenni a fizetős rendezvényekre; ezt különösen a város lakosainak húsvét vasárnapján kínált nagykoncert segítségével érik el.

A fesztivál a 2023-as szezonban ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. Az eltelt tíz év alatt a koncertek száma 65%-kal nőtt, és a helyszíneket a városon kívül számos környező helységre is kiterjesztették. A nézőszám 2023-ban meghaladta a 30 000-et, a fellépő művészek száma a kezdeti 400-ról 2023-ra több mint 1000-re emelkedett.[1]

A nemzetközi hírű művészek között volt többek között Schiff András, aki az Európai Kamarazenekarral a 2017-es szezonban adott koncertet.[2] A Budapesti Fesztiválzenekar 2016-ban Mahler 3. szimfóniáját játszotta nagy sikerrel. A 10. évfordulón, 2023-ban ismét visszatértek, akkor Richard Strauss-művekkel léptek fel és Renaud Capuçonnal Bartók 1. concertóját adták elő.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Festival de Pâques d’Aix-en-Provence: laissez-nous rêver de nos 20 ans! (francia nyelven). Le Figaro, 2023. január 27. (Hozzáférés: 2023. július 20.)
  2. Festival de Pâques à Aix: András Schiff et Chamber Orchestra of Europe (francia nyelven). misskonfidentielle.com, 2017. április 2. (Hozzáférés: 2023. július 19.)
  3. Festival de Pâques d’Aix-en-Provence: une fête de baguettes magiques (francia nyelven). Le Figaro, 2023. január 27. (Hozzáférés: 2023. július 24.)

Források[szerkesztés]