Agócs Attila (néprajzkutató)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Agócs Attila
Született1978november 11. (45 éves)
Losonc
Állampolgárságaszlovák
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásanéprajzkutató
Tisztségepolgármester
IskoláiFüleki Gimnázium Comenius Egyetem
Fülek 7. polgármestere
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2014
HelyettesKerekes László
ElődJaromír Kaličiak
SablonWikidataSegítség

Agócs Attila (Losonc, 1978. november 11. –) néprajzkutató, Fülek polgármestere, Agócs Gergely népzenekutató unokafivére.

Élete[szerkesztés]

A losonci kórházban született. Gyermekkorát Füleken töltötte, a helyi magyar alapiskola „matematikai“ osztályába járt. A középiskolát a Füleki Gimnáziumban végezte el. A pozsonyi Comenius Egyetemen folytatja a felsőfokú tanulmányait, és a Szőttes Kamara Néptáncegyüttesben táncolt.

Diplomaszerzése után a Gömör-Kishonti Múzeumba került, gyakornoknak. Várgedére küldték tolmácskodni, ahol a gömöri cigányság lakáskultúráját dokumentálták. Később kutatási területe a Losonc környéki magyar gyermekjátékoktól a nógrádi zománciparon át az észak-nógrádi céhekig, elsősorban a palóc népviseletekig terjedt. Néhány évig a révkomáromi Selye János Egyetem losonci kihelyezett képzésének óraadó tanára is volt. Rimaszombati gyakornoki évei után előbb a losonci Nógrádi Közművelődési Központ, majd a Nógrádi Múzeum és Galéria néprajzkutatójaként dolgozott.[1]

2007–2014 között a Füleki Városi Honismereti Múzeum igazgatója volt.[2]

A 2014-es önkormányzati választásokon független jelöltként a Most–Híd támogatásával megválasztották Fülek polgármesterévé, ám ezt követően sem mondott le a néprajzkutatásról.

Források[szerkesztés]

Kerényi Éva: A „múlt hallucinációjától” a reális helyi értékekig – interjú Agócs Attilával. ujkor.hu, 2014. október 29. [2014. december 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 18.)

Jegyzetek[szerkesztés]