Füleki Gimnázium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Füleki Gimnázium
Alapítva1952
Helyszlovák Fülek, Szlovákia
Típusgimnázium
Oktatók száma24 (2016)
Tanulólétszám215 (2016)
IgazgatóMgr. Juraj Péter
Elérhetőség
CímNámestie padlých hrdinov 2 986 15 Fiľakovo
A Füleki Gimnázium weboldala

A Füleki Gimnázium egy 1952-ben alapított középfokú oktatási intézmény a felvidéki Fülek városában.

Történet[szerkesztés]

Az iskola 1952-ben alakult. Az első öt évben a magyar alapiskolával működött egy épületben. 1957-ben a Berchtold-kastélyba költözött. 2012-ben az iskola kibővítette érdekkörét és megnyílt a nyolcosztályos gimnázium is.

A kastélyépület[szerkesztés]

A kastélyépület a 18. század végén épült mint a Berchtold család székhelye, akik Tirolból települtek Fülekre. Napjainkban a gimnáziumnak ad helyet. A kastély később a Stephany és a Herold családok tulajdonába került. 1945 után a járási hivatal épülete lett, és építészeti iskolaként is működött. A gyakori átépítések miatt a kastély eredeti barokk jellegét részben elveszítette. A földszinten látható az eredeti barokk boltozat és fából faragott díszítés. A kastélyhoz tartozó parkot valamikor kerítéssel övezték, melyben szabadon éltek a szarvasok és őzek. A tavacska vizében hattyúk úszkáltak. A park 8,2 ha-on terül el, és 16 értékes, rendkívül különleges, idegen országokból származó fásszárú növények találhatók itt, és egy kisállatkert várja benne a látogatókat.

Jelen[szerkesztés]

Az iskola 215 tanulóval és 24 tagú szakképzett tanári karral rendelkezik. Az iskola visszamenőleg majdnem az összes végzős osztály tablójával rendelkezik,amelyek a földszinten és az első emeleten találhatóak.

Források[szerkesztés]