Berchtold-kastély (Fülek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Berchtold-kastély (Gimnázium)
Fiľakovo Gymnázium.jpg
Ország Szlovákia
Település Fülek
Épült 18. század vége
Építtető Berchtold család
Stílus késő barokk
Család Berchtold
Rekonstrukciók évei 2012
Állapota felujított

Jelenlegi funkció iskola
Látogatható igen
Cím Námestie padlých hrdinov 2, 986 01 Fiľakovo
Elhelyezkedése
Berchtold-kastély (Fülek)
Berchtold-kastély
Berchtold-kastély
Pozíció Fülek térképén
é. sz. 48° 16′ 12″, k. h. 19° 49′ 35″Koordináták: é. sz. 48° 16′ 12″, k. h. 19° 49′ 35″

A Berchtold-kastély Fülek nevezetessége. Késő barokk stílusban épült a 18. század végén.

Története[szerkesztés]

A kastélyépület a 18. század végén épült mint a Berchtold család székhelye, akik Tirolból települtek Fülekre. Napjainkban a gimnáziumnak ad helyet. A kastély később a Stephany és a Herold családok tulajdonába került. 1945 után a járási hivatal épülete lett, és építészeti iskolaként is működött.

A Berchtold-Herold-Stephani kastélyt a Hősök tere és a városi park veszi körül, amelyek úgyszintén Fülek nevezetességei közé tartoznak. A park helyén eredetileg törökkertek voltak, amelyeket a kastély későbbi lakói angolparkká változtattak. A több mint 8 hektáron elterülő parkban értékes külhoni fák is találhatók. Valamikor szabadon éltek itt a szarvasok és őzek, a tavon pedig hattyúk úszkáltak.

Ma a füleki kisállatkert várja itt a látogatókat. A Hősök tere valaha szintén a park része volt. Jelenleg az első és második világháborús emlékművek szomszédságában egy újabb emlékoszlop is megtekinthető itt, amely az 1848/1849-es szabadságharcban részt vevő 44 füleki honvédnek állít emléket.

A gyakori átépítések miatt a kastély eredeti barokk jellegét részben elveszítette. A földszinten látható az eredeti barokk boltozat és fából faragott díszítés. A kastélyhoz tartozó parkot valamikor kerítéssel övezték, melyben szabadon éltek a szarvasok és őzek. A tavacska vizében hattyúk úszkáltak. A park 8,2 ha-on terül el, és 16 értékes, rendkívül különleges, idegen országokból származó fásszárú növények találhatók itt, és egy kisállatkert várja benne a látogatókat

Források[szerkesztés]