Agócs Attila (néprajzkutató)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Agócs Attila
Született 1978november 11. (41 éves)
Losonc
Állampolgársága szlovák
Nemzetisége magyar
Foglalkozása néprajzkutató
Tisztség polgármester
Iskolái

Füleki Gimnázium

Comenius Egyetem
Fülek 7. polgármestere
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2014
Helyettes Kerekes László
Előd Jaromír Kaličiak

Agócs Attila (Losonc, 1978. november 11. –) néprajzkutató, Fülek polgármestere, Agócs Gergely népzenekutató unokafivére.

Élete[szerkesztés]

Mint manapság majdnem minden füleki, a losonci kórházban született. Gyermekkorát Füleken töltötte, a helyi magyar alapiskola tehetséges diákjait egybegyűjtő „matematikai“ osztályába járt. A középiskolát a Füleki Gimnáziumban végezte el. Akkor döntést kellett hoznia, hogy a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen vagy a pozsonyi Comenius Egyetemen folytatja a felsőfokú tanulmányait. Hogy a Szőttes Kamara Néptáncegyüttesben táncolhasson, az utóbbit választotta.

Diplomaszerzése után a Gömör-Kishonti Múzeumba került, gyakornoknak. Várgedére küldték tolmácskodni, ahol a gömöri cigányság lakáskultúráját dokumentálták. Később kutatási területe a Losonc környéki magyar gyermekjátékoktól a nógrádi zománciparon át az észak-nógrádi céhekig, elsősorban a palóc népviseletekig terjedt. Néhány évig a révkomáromi Selye János Egyetem losonci kihelyezett képzésének óraadó tanára is volt. Rimaszombati gyakornoki évei után előbb a losonci Nógrádi Közművelődési Központ, majd a Nógrádi Múzeum és Galéria néprajzkutatójaként dolgozott.[1]

2007–2014 között a Füleki Városi Honismereti Múzeum igazgatója volt.[2]

A 2014-es önkormányzati választásokon független jelöltként a Most–Híd támogatásával megválasztották Fülek polgármesterévé, ám ezt követően sem mondott le a néprajzkutatásról.

Források[szerkesztés]

Kerényi Éva: A „múlt hallucinációjától” a reális helyi értékekig – interjú Agócs Attilával. ujkor.hu, 2014. október 29. [2014. december 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 18.)

Jegyzetek[szerkesztés]